ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΥΠΑΝ: Διλήμματα για «συμφωνίες κυρίων» ή για μείωση ΦΠΑ για την τιμή στο γάλα

09:25 - 17 Σεπ 2014 | Οικονομία
ΥΠΑΝ: Διλήμματα για «συμφωνίες κυρίων» ή για μείωση ΦΠΑ για την τιμή στο γάλα
Σύσκεψη με στόχο τη μείωση της τιμής του γάλακτος συγκαλεί σήμερα στις 2 το μεσημέρι, στο υπουργείο Ανάπτυξης ο υφυπουργός Γεράσιμος Γιακουμάτος.

Πέντε μήνες μετά την ψήφιση των μεταρρυθμίσεων του ΟΟΣΑ, καμπανάκι έχει κτυπήσει στο υπουργείο Ανάπτυξης για την πορεία της τιμής του γάλακτος, καθώς παρά την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής στο ράφι από τις 5 στις 7 ημέρες οι τιμές δεν έπεσαν. Έτσι σε μια προσπάθεια ανεύρεσης λύσεων συγκαλείται ειδική σύσκεψη από τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Γεράσιμο Γιακουμάτο, στις 2 το μεσημέρι στο υπουργείο Ανάπτυξης. Σε αυτήν έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν εκπρόσωποι της γαλακτοβιομηχανίας και του λιανεμπορίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως προβλέπει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, θα πρέπει η κυβέρνηση μετά την αξιολόγηση του μέτρου της επιμήκυνσης να εξετάσει νέες νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε τελικά να απομειωθεί η τιμή.

Την περασμένη Άνοιξη, πάντως, η προώθηση αλλαγών στο πλαίσιο διάθεσης του γάλακτος προκάλεσε σοβαρούς κλυδωνισμούς στον Κυβερνητικό Σχηματισμό, και οδήγησε τελικά σε «σμίκρυνση» της επιμήκυνσης της διάρκειας ζωής στο ράφι από τις 10 μέρες στις 7 μετά τις σφοδρές αντιδράσεις ειδικά των αγροτών και του ΥΠΑΑΤ. Απ΄ ότι φαίνεται η κυβέρνηση εξετάζει αν θα επανέλθει στην κλασική συνταγή της «συμφωνίας κυρίων» που επανειλημμένα έχει υιοθετηθεί από πολλούς υπουργούς στο παρελθόν, (Χρυσοχοϊδης, Φώλιας κλπ) προκειμένου να επέλθει μια μείωση στην τιμή του γάλακτος κατά 5%.

 

FrieslandCampina Hellas: Μείωση τιμής στο ΝΟΥΝΟΥ Family

Χθες πάντως η FrieslandCampina Hellas, ανακοίνωσε την απόφασή της να μειώσει τις τιμές του γάλακτος ΝΟΥΝΟΥ Family κατά 5 λεπτά το λίτρο από τη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου. Η εταιρεία εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση στην οποία σημειώνει ότι η απόφασή της είναι αποτέλεσμα του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που εκτελεί η εταιρεία καθώς τα γάλατα ΝΟΥΝΟΥ Family έχουν σημαντική θέση στο καλάθι της νοικοκυράς και επιπλέον παράγονται στο εργοστάσιο της εταιρείας στην Πάτρα.

 

Μείωση ΦΠΑ στο επίκεντρο

Η κίνηση αυτή της FrieslandCampina Hellas, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, θα βρει μιμητές και στις άλλες γαλακτοβιομηχανίες, κάτι που στελέχη του ελπίζουν να επισφραγισθεί κατά τη σημερινή συνάντηση. Αλλά και ο κ. Σαμαράς πριν από λίγες ημέρες κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη ΔΕΘ είχε αναφέρει χαρακτηριστικά «..θα ανακοινωθεί τους επόμενους μήνες ο «οδικός χάρτης» για τη μείωση της φορολογίας. Πέρα από τα πρώτα βήματα που ήδη αναφέρθηκαν, για το πετρέλαιο θέρμανσης και τη μείωση του φόρου κοινωνικής αλληλεγγύης, κι αυτά που ήδη έγιναν στην εστίαση και στις ασφαλιστικές εισφορές. Μιλάμε για επόμενα βήματα, που αφορούν στη σταδιακή μείωση στο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων με μέγιστο το 32% από 42% σήμερα, τη μείωση του φόρου επιχειρηματικών κερδών στο 15% από 25% σήμερα, τη μείωση του ΦΠΑ και σε άλλους κλάδους...».

Πάντως και η μείωση του ΦΠΑ σε ένα καλάθι βασικών καταναλωτικών προϊόντων όπως το γάλα και το ψωμί, κάτι που έχει ζητήσει και η Αξιωματική Αντιπολίτευση, είναι στο τραπέζι αν και κάτι τέτοιο απαιτεί τη θετική γνώμη της τρόικας.

Για την τεκμηρίωση του αιτήματος, το υπουργείο Ανάπτυξης μελετά την ποσοτικοποίηση των επιπτώσεων, από τη μείωση του φόρου, κατ΄ αναλογία και των άλλων προτάσεων για φοροελαφρύνσεις, που έχει ετοιμάσει ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.