ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αρνητική στάση για τις κυπριακές τράπεζες, διατηρεί ο οίκος Moody's

09:53 - 17 Σεπ 2014 | Οικονομία
Αρνητική στάση για τις κυπριακές τράπεζες, διατηρεί ο οίκος Moody's
Διατηρεί αρνητικό ορίζοντα για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα, εκτιμώντας πως οι τράπεζες θα χρειαστούν περίπου 700 εκατ. ευρώ.

Αύξηση των προβληματικών δανείων τους επόμενους δώδεκα με δεκαοκτώ μήνες, καθώς και αύξηση των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών αναμένει για την Κύπρο ο οίκος Moody's. Ο αρνητικός ορίζοντας, προσθέτει, αντανακλά τις αδυναμίες της χρηματοδοτικής βάσης των κυπριακών τραπεζών, λόγω της εύθραυστης εμπιστοσύνης των καταθετών μετά το bail-in.

Σύμφωνα με την έκθεση αξιολόγησης του οίκου, οι κυπριακές τράπεζες αναμένεται να χρειαστούν περίπου 700 εκατ. ευρώ. Στο κεντρικό σενάριο του οίκου υπολογίζεται οικονομική συρρίκνωση κατά τα επόμενα δύο χρόνια, από 4,1% το 2014 σε 2% το 2015. Σημειώνεται ότι η συρρίκνωση ενδέχεται να συνεχιστεί και το 2016.

Ο οίκος υπολογίζει αύξηση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο 60% στον επόμενο ενάμιση χρόνο και ζημιές στο 35% από την έκθεση των τραπεζών στο δημόσιο χρέος. Απώλειες 14% από στεγαστικά δάνεια και μεσοσταθμικά 25% από επιχειρηματικά δάνεια καθώς και 35% από καταναλωτικά δάνεια. 

Υπό αυτές τις συνθήκες και με βάση το δυσμενές σενάριο που επεξεργάζεται ο οίκος, οι κεφαλαιακές ανάγκες των κυπριακών τραπεζών θα υπερβαίνουν σημαντικά τα διαθέσιμα. Βασικός λόγος για την οπτική που διατηρεί η Moody's για την Κύπρο, είναι το χαμηλό επίπεδο προβλέψεων των κυπριακών τραπεζών που υστερούν έναντι των υπολοίπων της ευρωζώνης με εξαίρεση την Ελλάδα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.