ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το παρασκήνιο της "Αθηναϊκής Ριβιέρας"...

00:01 - 23 Σεπ 2014 | Οικονομία
Το παρασκήνιο της "Αθηναϊκής Ριβιέρας"...
Παντιέρα εναντίον της τρόικα έχει σηκώσει η κυβέρνηση. Δεν είναι μόνο ότι η κυβέρνηση επιθυμεί την αυτονομία της στη λήψη αποφάσεων που συνδέονται με την ελάφρυνση των νοικοκυριών, όπως οι 100 δόσεις στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία και Εφορίες.

Οι κινήσεις του τελευταίου διαστήματος δίνουν την εντύπωση ότι η κυβέρνηση δεν «υπακούει» την τρόικα και σε θέματα υποδομών και αποκρατικοποιήσεων. Με μία απόφαση που κινδυνεύει να χαρακτηριστεί ως ρουσφέτι στους δημάρχους του παραλιακού μετώπου, από το Φάληρο μέχρι και το Σούνιο, λεγόμενη και ως «Αθηναϊκή Ριβιέρα», η κυβέρνηση πήρε από τα χέρια του ΤΑΙΠΕΔ τις προς αξιοποίηση περιοχές της Αθηναϊκής Ριβιέρας και τις «μεταβίβασε»  στην εταιρεία Παράκτιο Αττικό Μέτωπο.

 

Εκείνο που δεν είναι ίσως ευρέως διαδεδομένο είναι ότι η τρόικα μέχρι και πέρσι αξίωνε την κατάτμηση των περιοχών αυτών που ανήκουν στο Δημόσιο, αλλά και στους δήμους της παραλιακής ζώνης και την άμεση πώλησή τους. Κι αν σε περιοχές όπως ο Αστέρας ή το παλαιό αεροδρόμιο της Αθήνας πουλήθηκαν με προφανή οφέλη για το Δημόσιο και την οικονομία στο προσεχές μέλλον, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα συνέβαινε το ίδιο με το Grand Resort Λαγονήσι, μία έκταση περίπου 30 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, την οποία έχει αναλάβει να εκμεταλλευτεί για τα επόμενα 40 – 50 χρόνια ο όμιλος Μαντωνανάκη. Που σημαίνει ότι πολλές περιοχές του παραλιακού μετώπου, όπως και πολλές από τις μαρίνες που βρίσκονται ενδιάμεσα είναι εκμισθωμένες για πολλά χρόνια, κάτι που καθιστά την πώλησή τους ασύμφορη για τον όποιο επίδοξο αγοραστή.

 

Το ΤΑΙΠΕΔ από την πλευρά του «γλιτώνει» χάσιμο χρόνου, αλλά και νέες δικαστικές εμπλοκές (ήδη το ΣτΕ διαφωνεί με το επενδυτικό πλάνο για την αξιοποίηση του Ελληνικού) και επικεντρώνεται στις hot αποκρατικοποιήσεις, όπως τα νερά, ο Ιππόδρομος, η ΔΕΠΑ, η μικρή ΔΕΗ ή άλλα μεγάλα – φιλέτα ακίνητα του Δημοσίου. Η κυβέρνηση πετάει το μπαλάκι στους Δημάρχους, που κι αυτοί με τη σειρά τους θα έχουν τους λόγους τους να είναι ευχαριστημένοι σέρνοντας στα Δικαστήρια κάθε επίδοξο επενδυτή  που θέλει να ρίξει λεφτά στην περιοχή, αλλά θα σκαρφίζονται διάφορα περιβαλλοντικά θέματα. Το άσχημο είναι, σύμφωνα με μεσίτες, ότι «τελικά δεν πρόκειται να γίνει τίποτα και το στοίχημα ανάδειξης της Αθηναϊκής Ριβιέρας θα περιοριστεί στην ανάπλαση του ΣΕΦ, του Ελληνικού, όταν και όποτε γίνει, του Αστέρα και στη μαγευτική θέα του Αιγαίου από τις καβοκολώνες στο… Σούνιο».

Σ.Κ.Χ.    

Τελευταία τροποποίηση στις 09:49 - 23 Σεπ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.