ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Ξεκίνησε η αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων ενόψει του 2015

16:36 - 22 Σεπ 2014 | Οικονομία
Χ.Α.: Ξεκίνησε η αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων ενόψει του 2015
Οι ξένοι δεν πρόκειται να μπουν στην Ελλάδα μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο. Δηλαδή μέχρις ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο της προεδρικής εκλογής στην Ελλάδα, στοιχείο από το οποίο θα κριθεί το αν θα στηθούν πρόωρες κάλπες ή όχι.

Την άποψη αυτή διαμηνύουν κορυφαία στελέχη asset management μεγάλης Ελληνικής τράπεζας, τονίζοντας ότι οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις χαρακτηρίζονται από αστάθεια. Όσο υπάρχει αστάθεια δύσκολα θα διοχετευτεί στο Χ.Α. φρέσκο χρήμα.

 

Εκείνο που προτείνουν στους επενδυτές είναι Ελληνικά κρατικά ομόλογα, που ακόμα υπολείπονται σε αποδόσεις, παρά το γεγονός ότι έχουν υπεραποδώσει μετά το κούρεμα και σορτάρισμα στο χρυσό. Το ενδεχόμενο μικρής αύξησης των αμερικάνικων επιτοκίων σε συνδυασμό με τη διατήρηση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ, καθιστούν λιγότερο φανταχτερή τη λάμψη του χρυσού, υποστηρίζουν οι αναλυτές. Σε πρόσφατη ανάλυσή της άλλωστε, η Barclays, θεωρεί ότι η διόρθωση θα συνεχιστεί καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις θα μετριάζονται. Εξάλλου όπως λέει, η ισοτιμία EUR / USD έχει υποχωρήσει σε χαμηλά 13 μηνών, βάζοντας μεγαλύτερα εμπόδια στην πορεία του χρυσού.

 

Πλέον οι αναλυτές βλέπουν το ευρώ έναντι του δολαρίου να υποχωρήσει στο 1,22 σε τρεις μήνες και στο 1,10 σε 12 μήνες. Το δυνατό δολάριο κερδίζει την εποχιακή ζήτηση για χρυσό

 

Τα βλέμματα της αγοράς είναι στραμμένα στη συνεδρίαση της Fed. Παρά το γεγονός ότι ο χρυσός έχει ήδη υποχωρήσει σημαντικά, οι τιμές είναι πολύ πιθανό να υποχωρήσουν περαιτέρω, λέει η Barclays τονίζοντας την προσοχή των επενδυτών στη συνεδρίαση της Fed.

 

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ από την άλλη κ. Μάριο Ντράγκι υποστηρίζει ότι η Ευρωπαίκή οικονομία εμφανίζει παθογένειες και πως τα επιτόκια πλέον κινούνται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Μήνυμα το οποίο, έτσι όπως ερμηνεύεται από τους ξένους αναλυτές, είναι σορτ στο ευρώ, με τις τελευταίες εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι η ισοτιμία με το δολάριο μπορεί να διαμορφωθεί στο 1,15 μέχρι τον Μάρτιο αν δεν αλλάξει κάτι.

 

Υπό αυτά τα δεδομένα και με το πολιτικό ρίσκο οξυμμένο στη χώρα μας, οι επενδυτές στρέφονται σε περισσότερο ασφαλή καταφύγια μακριά από την Ευρωζώνη και βεβαίως το Χ.Α. Τα hedge funds βρίσκονται σε φάση αποχώρησης από την Ελλάδα από τα μέσα Ιουλίου κι έπειτα, τάση η οποία αναμένεται να κορυφωθεί το επόμενο διάστημα, όσο γίνονται οι αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων για την επόμενη χρονιά. Κινήσεις, οι οποίες ολοκληρώνονται μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.

 

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα δείχνουν προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ, στοιχείο που ανησυχεί Έλληνες και ξένους διαχειριστές. Μπορεί να έχει αμβλυνθεί η στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στα μνημόνια, αλλά τυχόν φοροελαφρύνσεις, που υπόσχεται ο αρχηγός του, είναι δυνατό να επαναφέρει την Ελλάδα πίσω.  

 

Ενδιάμεσα υπάρχουν οι ανακοινώσεις για τα stress tests που αναμένονται στο τέλος του χρόνου, ενώ προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι οι επενδυτές δεν συγκινήθηκαν καν από τη διατήρηση της Ελλάδας στις ώριμες αγορές από τον FTSE μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015.

 

Σ.Κ.Χ.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:41 - 22 Σεπ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.