ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τειρεσίας ΑΕ: Θύελλα αντιδράσεων για το "πωλητήριο" της μαύρης λίστας

00:01 - 23 Σεπ 2014 | Οικονομία
Τειρεσίας ΑΕ: Θύελλα αντιδράσεων για το "πωλητήριο" της μαύρης λίστας
Πλήθος ερωτημάτων και τεράστια ανησυχία για το μέλλον της αγοράς έχει εγείρει η απόφαση της Τειρεσίας Α.Ε. να ανοίξει την πρόσβαση στη λεγόμενη "μαύρη λίστα", πουλώντας στοιχεία επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων στα οποία διαθέτει αποκλειστική πρόσβαση μέσω των τραπεζών, των οποίων και είναι θυγατρική.

Όπως δηλώνουν στελέχη της Τειρεσίας τις τελευταίες μέρες, η πρόσβαση θα αφορά σε αρνητικά στοιχεία, όπως ακάλυπτες επιταγές και διαμαρτυρημένες συναλλαγματικές επιχειρήσεων και κατά περίπτωση φυσικών προσώπων.

 

amauri220914

 

"Τα προσωπικά δεδομένα των επιχειρήσεων δεν μπορεί να είναι φέιγ βολάν". Την απάντηση αυτή έδωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γιώργος Καββαθάς, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Ανάπτυξης, κ.Νίκο Δένδια, σχολιάζοντας την είδηση ότι ο ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ πουλά έναντι αμοιβής στοιχεία των επιχειρήσεων που βρίσκονται στη μαύρη λίστα.

 

Πρόκειται για στοιχεία που μέχρι σήμερα δεν είναι δημόσια προσβάσιμα και πλέον η Τειρεσίας θα διακινεί εμπορικά για ίδιον όφελος, σε μια κίνηση που στην πράξη την καθιστά το μακρύ χέρι των τραπεζών στην αγορά, κι αυτό σε μία περίοδο που οι τράπεζες έχουν βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα για την κακοδιαχείριση του παρελθόντος.

 

"Καμία ανησυχία" κατά τραπεζικούς κύκλους

Πάντως στελέχη της τραπεζικής αγοράς μιλώντας στο Reporter σημειώνουν εκφράζοντας προσωπική εκτίμηση πως "ό,τι έκανε η εταιρία Τειρεσίας ΑΕ έγινε με συνεννόηση με την Αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων. Άλλωστε δεν συνηθίζει να κάνει κάτι διαφορετικό μια τέτοια εταιρία".

 

Επίσης, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν ότι όλα γίνονται σύννομα, ωστόσο σημειώνουν ότι είναι σε εξέλιξη οι συζητήσεις για το αν θα εμπλουτιστούν με θετικά αυτή τη φορά στοιχεία για τις επιχειρήσεις οι λίστες του ΤΕΙΡΕΣΙΑ από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. "Εκεί εξετάζεται το αν υπάρχει θέμα προσωπικών δεοδμένων", λένε χαρακτηριστικά, τονίζοντας όμως ότι τα στοιχεία αυτά θα είναι προς όφελος των επιχειρήσεων.

 

amaurili220914

 

Ως γνωστόν, πάντως, το δικαίωμα των τραπεζών να συγκεντρώνουν τα εν λόγω στοιχεία είναι κατοχυρωμένο, αφού έχει τεθεί ως προϋπόθεση για την παροχή των προϊόντων και υπηρεσιών τους, με στόχο την προστασία της τραπεζικής πίστης. Ωστόσο, η διάθεση των στοιχείων σε τρίτους, όπως δηλώνουν παράγοντες της αγοράς, όχι μόνο γίνεται έκνομα και κερδοσκοπικά, αλλά ταυτόχρονα θα δημιουργήσει σημαντικές στρεβλώσεις στην αγορά, διαμορφώνοντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

 

Ερωτήματα για το πώς θα γίνει η διαχείριση των κόκκινων δανείων

Μάλιστα ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κροκίδης, σε συνέντευξη τύπου με αφορμή την ημέρα Ελληνικού εμπορίου, εξέφρασε τον προβληματισμό του για το πώς θα γίνεται η διακίνηση επί πληρωμή των στοιχείων του Τειρεσία, ενώ αναφερόμενος στη συνδεόμενη διαδικασία διαχείρισης των κόκκινων δανείων σημείωσε ότι μόνο μια εταιρία η ICAP έχει πιστοποίηση να κάνει rating στις επιχειρήσεις. Σημείωσε, δε, ότι μόνες τους οι τράπεζες δε θα πρέπει να κάνουν αυτές τις αξιολογήσεις.

 

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Δένδιας, μετά τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε με την Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών, τη ΓΕΣΕΒΕ και τη ΓΣΕΕ ερωτηθείς σχετικά με την επ' αμοιβή στοιχείων από τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ, απέφυγε να απαντήσει, αλλά σχολίασε σε σχέση με το θέμα ότι σε εποχές κρίσης "ο επιχειρηματίας πρέπει να έχει και δεύτερη ευκαιρία. Το ερώτημα δεν είναι η τήρηση των στοιχείων ή ποιον στοιχείων αλλά πως γίνεται η εκμετάλλευση των στοιχείων αυτών δεδομένου ότι η χώρα χρειάζεται κατ' ελάχιστον 100.000 νέες επιχειρήσεις για να αρχίσει να ξεπερνά το πρόβλημα της ανεργίας".

 

amauril220914

 

Όπως είπε ο κ. Δένδιας, η προσέγγιση της κυβέρνησης στα θέματα των κόκκινων δανείων κλπ. δεν είναι θέματα κατάργησης ή μη κατάργησης νόμων και διατάξεων. Το θέμα είναι, είπε ο υπουργός, "να δημιουργήσουμε ένα συνολικό νομικό πλαίσιο το οποίο θα αντιμετωπίζει τα συμπτώματα της κρίσης και δεύτερον θα αντιμετωπίζει θετικά το «επιχειρείν» τη στιγμή που η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση". Το νομοθέτημα για τα κόκκινα δάνεια που είναι ένα νομοθέτημα αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων, σημείωσε ο ίδιος, ενώ συμπλήρωσε ότι ένα άλλο νομοθέτημα είναι το νέο πτωχευτικό δίκαιο των επιχειρήσεων και ένα άλλο νομοθέτημα είναι το πτωχευτικό δίκαιο των ιδιωτών.

 

Ανώτατη πηγή πάντως του υπουργείου με αφορμή τις αλλαγές στον Τειρεσία αλλά και στον τρόπο διαχείρισης των κόκκινων δανείων ανέφερε ότι με δεδομένο ότι οι "τράπεζες έχασαν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους χρειάζεται προσεκτική αντιμετώπιση του όλου θέματος. Η εύκολη λύση θα ήταν να επιτεθούμε στις τράπεζες. Ωστόσο χρειάζεται συνεργασία ώστε να υπάρξει συνολική αλλαγή πλαισίου ώστε να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα", τόνισε χαρακτηριστικά.

 

Ανησυχία στην αγορά

Πάντως, παράγοντες της αγοράς εκφράζουν φόβους ότι ο οποιοσδήποτε θα έχει πρόσβαση σε αυτά τα στοιχεία, αρκεί να είναι πρόθυμος να καταβάλει το αντίστοιχο αντίτιμο και να πληροί αδιαφανή κριτήρια που θα καθορίζει η ίδια η Τειρεσίας.

 

Επίσης, όπως λένε, ο καθένας, χωρίς να έχει πλήρη γνώση ή και την ικανότητα να κρίνει τη φερεγγυότητα μίας επιχείρησης θα μπορεί να λαμβάνει κρίσιμες επιχειρηματικές αποφάσεις, π.χ. διακόπτοντας την πίστωση προς μία επιχείρηση, με πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, όπως τη γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

 

Ταυτόχρονα, παρά τις διαβεβαιώσεις της Τειρεσίας για το αντίθετο, όπως αναφέρουν, δεν υφίσταται καμία διασφάλιση για το πώς θα αποφευχθούν ενέργειες επιχειρηματικής κατασκοπείας τις οποίες είναι βέβαιο, όπως θεωρούν, ότι θα πυροδοτήσει η διάθεση της μαύρης λίστας. Κι αυτό γιατί εξ ορισμού έγκειται στο επιχειρηματικό συμφέρον της Τειρεσίας να πουλήσει όσο πιο πολύ γίνεται. Αιτία, όπως λένε το ότι "η Τειρεσίας δεν φαίνεται να διαθέτει την απαραίτητη γνώση για να προβαίνει σε αυτού του είδους τις αξιολογήσεις".

 

Το εμπορικό άνοιγμα της Τειρεσίας ανακοινώθηκε σε μία περίοδο που το βάρος από την κυβέρνηση και από το Υπουργείο Ανάπτυξης ειδικότερα έχει δοθεί στην ανάπτυξη και ενίσχυση της ασθμαίνουσας επιχειρηματικότητας. Παρ' όλα αυτά, όπως τονίζουν παράγοντες της αγοράς, παρόμοιες κινήσεις είναι πιθανότερο να πλήξουν την επιχειρηματική πίστη, και να υπονομεύσουν την επιχειρηματική αναγέννηση του τόπου, παρά να καλλιεργήσουν κλίμα εμπιστοσύνης, προϋπόθεση απαραίτητη για την ανάκαμψη της οικονομίας.

 

Αναμένονται εξελίξεις καθώς με τα δεδομένα αυτά είναι αμφίβολο κατά πόσο οι Τράπεζες, αλλά και το κράτος ως βασικός τους μέτοχος, είναι ενήμερες και έχουν εγκρίνει το άνοιγμα αυτό του Τειρεσία.

 

Γιώργος Αλεξάκης

 

amaurilis220914

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.