ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Task Force: Μείωση ΦΠΑ ΕΦΚ για να ανασάνει η οικονομία

11:57 - 23 Σεπ 2014 | Οικονομία
Task Force: Μείωση ΦΠΑ ΕΦΚ για να ανασάνει η οικονομία
Δύσκολες μέρες περνάει η επιχειρηματικότητα σύμφωνα με την έκθεση της Task Force η οποία συντάχθηκε με τη συνεργασία των ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ και Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και παρουσιάζεται την Τρίτη. Μάλιστα η ομάδα κρούσης της ΕΕ καταθέτει απόψει για κάθετη μείωση φόρων όπως οι ΕΦΚ και ο ΦΠΑ, αλλά και σειρά άλλων 12 μέτρων για να ανασάνει η οικονομία άμεσα.

Αναλυτικά όπως σημειώνεται στην έκθεση τρεις δείκτες δείχνουν την επίδοση της Ελλάδας κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Συγκεκριμένα η μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων είναι πολύ πιο δαπανηρή (11,8% της αξίας των περιουσιακών στοιχείων σε σύγκριση με 4,6% στην ΕΕ), ενώ η έναρξη μιας επιχείρησης κοστίζει 910 ευρώ από 343 ευρώ στην ΕΕ και το ελάχιστο καταβλητικό κεφάλαιο έχει στην πράξη αυξηθεί σε σχέση με το περασμένο έτος.

 

Δείγματα επιδείνωσης εμφανίζει η επίδοση της Ελλάδας ιδιαίτερα στον τομέα των κρατικών ενισχύσεων για τις ΜμΕ. Συγκεκριμένα ο χρόνος που χρειάζονται οι δημόσιες αρχές για να καταβάλουν τις πληρωμές έχει αυξηθεί (2011: 66 ημέρες, 2012: 114 ημέρες) και είναι τετραπλάσιος του μέσου όρου της ΕΕ. Πολύ κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ βρίσκεται η επίδοση της Ελλάδας και στο θέμα της χρηματοδότησης ενώ ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η απόκλιση από το μέσο όρο της ΕΕ σε ό,τι αφορά την προθυμία των τραπεζών να χορηγούν δάνεια και το ποσοστό των αιτήσεων των ΜμΕ για δάνεια οι οποίες απορρίπτονται, όπως σημειώνεται στην έκθεση. Επιπλέον, ο συνολικός χρόνος που απαιτείται για την καταβολή των πληρωμών εξακολουθεί να είναι διπλάσιος από τον μέσο όρο της ΕΕ (104 ημέρες έναντι 52), οι πληρωμές που χάθηκαν είναι σχεδόν διπλάσιες από το μέσο όρο της ΕΕ (5,9% έναντι 3%), δεν παρατηρείται βελτίωση του δείκτη «ισχύς των νομικών δικαιωμάτων», ενώ η απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ.

 

Προκειμένου η Ελλάδα να ξεπεράσει αυτό τον σκόπελο και να υπάρξει ανάπτυξη για τις ΜμΕ, το κείμενο πολιτικής που υπογράφουν η Task Force με τους κοινωνικούς εταίρους προτείνει 50 συστάσεις, οι οποίες σύμφωνα με τον επικεφαλής της Task Force Horst Reichenbach θα πρέπει να ενταχθούν στο επιχειρηματικό πρόγραμμα της Κυβέρνησης. Σύμφωνα με τον ίδιο οι 12 συστάσεις χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα επείγουσες “καθώς εξακολουθεί να είναι ευαίσθητη η κατάσταση” , όπως είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά. Ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης σημείωσε ότι η πρόσβαση σε μέτρα χρηματοδότησης και οι συνθήκες χρηματοδότησης είναι θέματα τα οποία συζητούνται πάνω από δύο χρόνια, “δυστυχώς όμως οι συνθήκες παραμένουν δύσκολες” σημείωσε. Αποτέλεσμα να έχει μειωθεί η χρηματοδότηση κατά 50%, τα επιτόκια παραμένουν υψηλά και είναι τα υψηλότερα από οπουδήποτε αλλού στην ΕΕ και οι απαιτήσεις παροχής ασφαλειών είναι τεράστιες για τις ΜμΕ”, ανέφερε ο κ. Reichenbach.

Υπογράμμισε επίσης ότι είναι απαραίτητος ο διυπουργικός συντονισμός με την καθοδήγηση του επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής για τις ΜμΕ της ΕΕ, ενώ μεγάλη συμβολή για τη νέα προγραμματική περίοδο μπορεί να έχουν τα διαρθρωτικά ταμεία στο θέμα της χρηματοδότησης.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Νίκος Δένδιας παραδέχθηκε από το βήμα της ίδιας εκδήλωσης ότι το υπάρχον μοντέλο της ελληνικής οικονομίας δεν είναι διατηρήσιμο. Ο ίδιος ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή η χώρα χρειάζεται περισσότερες επιχειρήσεις και όχι περισσότερους δημόσιους υπαλλήλους και ικανότερο δημόσιο τομέα. Ο ίδιος σημείωσε ότι στόχος του υπουργείου είναι να διευκολύνει την είσοδο στο επιχειρείν, «δεν χρειαζόμαστε ήρωες, ούτε χιλιάδες εργατοώρες για να ανοίξεις ένα καφενείο», όπως είπε ο ίδιος. Ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι στόχος είναι να δημιουργήσουμε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και να μειωθεί το κεφάλαιο έναρξης των επιχειρήσεων στο ελάχιστο απαραίτητο, ενώ γνωστοποίησε ότι πριν το τέλος του έτους θα έχει αλλάξει το πτωχευτικό δίκαιο για επιχειρήσεις και ιδιώτες.

Οι 12 πιο επείγουσας εφαρμογής προτάσεις της έκθεσης

  1. Μεταρρύθμιση του νομικού και θεσμικού πλαισίου για την αδειοδότηση επενδύσεων και επιχειρήσεων.
  2. Περαιτέρω απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών μέσω εξορθολογισμού και ψηφιοποί- ησης των διαδικασιών
  3. Μείωση φορολογικής επιβάρυνσης για τις ΜμΕ (ΦΠΑ, ειδικοί φόροι κατανάλωσης και τοπι- κοί φόροι) και μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης ενέργειας
  4. Προώθηση πιστοποιημένων ηλεκτρονικών πληρωμών μεταξύ του δημόσιου τομέα και των επιχειρήσεων
  5. Εντονότερη εποπτεία της αγοράς για την αποφυγή ολιγοπωλιακών καταστάσεων και μείωση της αντι-ανταγωνιστικής συμπεριφοράς του παράνομου εμπορίου μέσω αυστηρών ελέγχων στις αποθήκες καθώς και στο δίκτυο πωλήσεων.
  6. Όσον αφορά τη χρηματοδότηση μέσω των κονδυλίων της ΕΕ, άμεσα διαθέσιμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η πρόταση είναι να δοθεί προτεραιότητα στις μικρές επιχειρήσεις κατά τη διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων χρηματοδότησης
  7. Διασφάλιση της αποτελεσματικής δρομολόγησης του Ιδρύματος για την Ανάπτυξη (επενδυτι- κό ταμείο IfG), ιδίως τα παράθυρα χρέους και ιδίων κεφαλαίων.
  8. Καλύτερος σχεδιασμός χρηματοδοτικών μέσων μέσω της χρήσης των κονδυλίων της προ- γραμματικής περιόδου 2014-2020 για την καλύτερη αντιμετώπιση των αναγκών των ΜμΕ.
  9. Στήριξη εξαγωγικών δραστηριοτήτων μέσω προγραμμάτων συγχρηματοδότησης.
  10. Βελτίωση της αναπτυξιακής πολιτικής για την προώθηση συνεργατικών σχηματισμών (cluster) και επιχειρηματικών πάρκων.
  11. Βελτίωση του νομικού και θεσμικού πλαισίου πιστοποίησης επαγγελματικών προσόντων
  12. Ελευθερία επιλογής χαμηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας στον ΟΑΕΕ.


Γ.Α.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:13 - 23 Σεπ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.