ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μεγάλη έρευνα για την υγεία- Το 1/3 στερήθηκε υπηρεσιών

10:23 - 24 Σεπ 2014 | Οικονομία
Μεγάλη έρευνα για την υγεία- Το 1/3 στερήθηκε υπηρεσιών
Η ασφαλιστική κάλυψη του πληθυσμού αποτελεί αδήριτη ανάγκη, σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή Οικονομικών της Υγείας στην ΕΣΔΥ (Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας), κ. Γιάννη Κυριόπουλο, και την έρευνα που παρουσίασε, σύμφωνα με την οποία, μόλις το 17,4% κρίνει θετικές τις πολιτικές και τις μεταρρυθμίσεις στην υγεία.

Ο καθηγητής, επανέλαβε το δραματικό νούμερο για τους ανασφάλιστους πολίτες που δεν μπορούν να εκπληρώσουν τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, το οποίο ανέρχεται σε 3 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με την έρευνα, 1 στους 2 ασθενείς πάσχει από χρόνιο νόσημα ενώ 7 στους 10 δηλώνουν υγιείς.

Το μεγάλο ζήτημα της ΠΦΥ

Στην έρευνα, ερωτηθέντες για το αν χρησιμοποιούν λιγότερο ή περισσότερο τις υπηρεσίες υγείας στο ΠΕΔΥ, σε σχέση με το ΙΚΑ και τον ΕΟΠΥΥ, 4 στους 10 αναφέρουν ότι έχει μειωθεί η χρήση των υπηρεσιών, το 47,6% αναφέρει ότι η χρήση γίνεται με τον ίδιο τρόπο και την ίδια συχνότητα ενώ ποσοστό 8,5% δηλώνει μεγαλύτερη χρήση των υπηρεσιών του ΠΕΔΥ. Όσοι μείωσαν την πρόσβασή τους σε μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας το αποδίδουν στη μεγάλη αναμονή για ραντεβού ή στα σοβαρά οικονομικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν.

Το πιο σοβαρό ωστόσο εύρημα, είναι ότι 1 στους 3 χρήστες υγείας, στερήθηκε την πρόσβαση σε μονάδα υγείας το τελευταίο εξάμηνο, την ώρα που αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας.

ygeia2

Η κατά κεφαλήν δαπάνη για ΠΦΥ σύμφωνα με την έρευνα, ανέρχεται στο πρώτο εξάμηνο του 2014, 265,15 ευρώ. Άλλα 103 ευρώ καταβλήθηκαν για φάρμακα κατά κεφαλή, 75 ευρώ για οδοντιατρικές εργασίες, 62 ευρώ για εργαστηριακές εξετάσεις και 23 ευρώ για ιατρικές συσκευές -ποσά που καταβλήθηκαν ανεξάρτητα από την κάλυψη του ταμείου για τον κάθε ασφαλισμένο.

Σε ό,τι αφορά το κόστος των εξετάσεων και των ιατρικών επισκέψεων οι ερωτηθέντες συμφωνούν ότι αυτό έχει αυξηθεί σημαντικά.

Στροφή στην ιδιωτική ασφάλιση

Η δημιουργία του ΕΟΠΥΥ κρίνεται θετική μόλις από το 19% του δείγματος, σύμφωνα με την έρευνα, ενώ το 63,9% δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, πως οι πολίτες δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στον ιδιωτικό τομέα υγείας, αφού στην αξιολόγηση που πραγματοποιήθηκε, έλαβε μεγάλο βαθμό, σε αντίθεση το δημόσιο σύστημα.
Ίσως για τον λόγο αυτόν, οι Έλληνες να στρέφονται στην ιδιωτική ασφάλεια. Ειδικότερα, την τελευταία διετία ο αριθμός των Ελλήνων που αναζήτησαν καταφύγιο μιας ιδιωτικής ασφαλιστικής κάλυψης, κυρίως για περίθαλψη, σχεδόν διπλασιάστηκε από το 23,8% στο 38,7%.
Σε ποσοστό 86,2% οι ερωτηθέντες διενήργησαν τις εξετάσεις σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο, με παραπεμπτικό ή πληρώνοντας τοις μετρητοίς, και μόνο το 9,1% απευθύνθηκε σε εργαστήριο δημόσιου νοσοκομείου. Ποσοστό 11% χρειάστηκε και νοσηλεία σε νοσοκομείο– το 7,6% πήγε σε δημόσιο και το 3,7% σε ιδιωτικό.

Άλλα ευρήματα της έρευνας που παρουσίασε ο καθηγητής Κυριόπουλος είναι:

  • Οι Έλληνες αξιολογούν ως πολύ καλή την υγεία τους: το 72,9% των ερωτηθέντων χαρακτηρίζουν «πολύ καλή» και «καλή» την υγεία τους. Το αντίστοιχο ποσοστό των Ελλήνων το 2012, έτος κατά το οποίο διεξήχθη η ίδια έρευνα, ήταν 76%.
  • Σχεδόν ένας στους δύο Έλληνες πάσχει από κάποιο χρόνιο πρόβλημα υγείας (ποσοστό 50,2%, με το αντίστοιχο ποσοστό των χρονίως πασχόντων πριν από δύο έτη να είναι 47,9%). Η πλειοψηφία των χρονίων ασθενών δηλώνει ότι δεν έχει δυσκολευτεί εξαιτίας της ασθένειας στο διάστημα των τελευταίων έξι μηνών (76,7%), αλλά υπάρχει και ποσοστό 7% που βρίσκεται στον αντίποδα, δηλώνοντας ότι έχει αλλάξει ακόμη και καθημερινές συνήθειες εξαιτίας της πάθησής του.
  • Το 93,7% των χρονίως πασχόντων έχει ασφαλιστική κάλυψη. Από το ποσοστό του 5, 9% των ασθενών που δεν έχουν ασφάλιση, η πλειοψηφία εξηγεί ότι αυτό συμβαίνει λόγω ανεργίας ή επειδή έχουν χάσει την ασφαλιστική τους ικανότητα.
  • Σημαντικό ποσοστό που φτάνει στο 38,7% του δείγματος έχει ιδιωτική ασφάλιση, πλήρη ή με μερικές παροχές. Το 60,8% αρκείται στην κάλυψη των δημόσιων ασφαλιστικών φορέων.

Ωστόσο, το 2012 το ποσοστό των Ελλήνων που διέθετε πλήρη ή μερική ιδιωτική ασφάλεια έφτανε μόλις το 23,8% -στοιχείο που δείχνει ότι η δημιουργία του ΕΟΠΥΥ κάθε άλλο παρά ενίσχυσε το αίσθημα ασφάλειας του πληθυσμού πριν από μια διετία και αντιθέτως έστρεψε... μαζικά τους Έλληνες στις ιδιωτικές ασφάλειες.

Δείτε εδώ ολόκληρη την έρευνα της Kapa Research για την Υγεία

 

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 11:54 - 24 Σεπ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.