ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φθινοπωρινό "ποδαρικό" με προϋπολογισμό από την Τρόϊκα

00:09 - 25 Σεπ 2014 | Οικονομία
Φθινοπωρινό "ποδαρικό" με προϋπολογισμό από την Τρόϊκα
Για μια εβδομάδα η Τρόϊκα θα βρεθεί στην Αθήνα από την Δευτέρα, αφού οι Επικεφαλής θα αποχωρήσουν αμέσως μετά την κατάθεση του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού, στις 6 Οκτωβρίου, και θα επανέλθουν - για ένα δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων- μετά τη Σύνοδο του ΔΝΤ (10-12 Οκτωβρίου) και τις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Εcofin (13-14 Οκτωβρίου).

Στις οκτώ ημέρες του πρώτου γύρου συνομιλιών, εκτιμάται ότι μπορεί να κλείσουν οι μνημονιακές δεσμεύσεις και σίγουρα τα θέματα του προϋπολογισμού του 2015.

 

Σημειώνεται ότι στις 30 του μήνα έχει προγραμματιστεί το πρώτο ραντεβού του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, με τους Επικεφαλής της Τρόικας, κ.κ. Ρίτσι Γκογιάλ (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ).

 

Επί τάπητος το δημοσιονομικό κενό

Το δημοσιονομικό κενό και φοροελαφρύνσεις είναι σε πρώτο πλάνο. Σε κάθε περίπτωση τα δημοσιονομικά του 2014 και του 2015 καθώς και τα ζητήματα των ελαφρύνσεων, πρέπει να έχουν συμφωνηθεί μέχρι την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμου.

 

Ασφαλιστικό και απολύσεις "καίνε"

Τα καυτά θέματα του ασφαλιστικού, των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο θα μετατεθούν για το τέλος του μήνα, με δεδομένο ότι η τρόικα φαίνεται να κατανοεί τις πολιτικές δυσκολίες των συγκεκριμένων θεμάτων. Μένει όμως να φανεί πόση χρονική ανοχή είναι αποφασισμένη να επιδείξει, σύμφωνα πάντα και με τις εντολές που τις έχουν δοθεί. Ωστόσο όλα θα μπουν στο τραπέζι κατά την πάγια τακτική.

 

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, δεν αποκλείεται έως την κατάθεση του Προσχεδίου του προϋπολογισμού, να φανούν μια σειρά τέτοιες νομοθετικές πρωτοβουλίες οι οποίες θα συμβαδίζουν με την ανάγκη να φανούν εμπράκτως οι ανακουφίσεις στις οποίες έκανε αναφορά ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς στη διάρκεια των κοινών τους δηλώσεων με την Καγκελάριο Μέρκελ.

 

Ακολουθούν η ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία σε έως και 100 μηνιαίες δόσεις και η μείωση -δια της επέκτασης και την ερχόμενη διετία αφού κανονικά λήγει φέτος- κατά 30% της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης.

 

Πάντως, από την Τετάρτη τα τεχνικά κλιμάκια έπιασαν δουλειά στην Αθήνα, με δεδομένο ότι πέρασαν από το γραφείο της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαϊδου και την Πέμπτη παίρνουν σειρά για θέματα προϋπολογισμού ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρα και ο υφυπουργός, Γιώργος Μαυραγάνης.

 

Γ. Α.

Τελευταία τροποποίηση στις 06:41 - 25 Σεπ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.