ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υψηλά πρόστιμα στις εταιρίες που εμπορεύονταν δεδομένα φορολογουμένων

09:13 - 26 Σεπ 2014 | Οικονομία
Υψηλά πρόστιμα στις εταιρίες που εμπορεύονταν δεδομένα φορολογουμένων
Υψηλά πρόστιμα σε εταιρείες διαχείρισης και συλλογής πληροφοριών, για παραβίαση προσωπικών δεδομένων σε περισσότερους από 5 εκατ. Έλληνες φορολογουμένους επέβαλε με απόφασή της η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Η Αρχή, με απόφασή της (100/2014) επέβαλλε συνολικό πρόστιμο 100.000 ευρώ στην εταιρεία «ΡΑΝΝΕΡ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΕΠΕ», καθώς επίσης και πρόστιμο ύψους 15.000 ευρώ στην εταιρεία με την επωνυμία «ADD ΟΝΕ – Εμπορική – Εισαγωγική Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης».
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην σχετική απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, στις δυο εταιρείες διενεργήθηκε διοικητικός έλεγχος κατόπιν καταγγελιών που είχαν υποβληθεί για αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (spam) καθώς για εμπορία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.
Από τους ελέγχους διαπιστώθηκε ότι η εταιρεία ΡΑΝΝΕΡ είχε στην κατοχή της και επεξεργάζονταν διάφορα αρχεία με προσωπικά δεδομένα πολιτών, χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές βρέθηκαν μεταξύ άλλων στοιχεία φόρου εισοδήματος που μπορεί να τηρεί μόνο η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, κι αφορούν σε πάνω από 5.000.000 φορολογούμενους. Ακόμη, προέκυψε ότι στέλνονταν διαφημιστικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε πολύ μεγάλο αριθμό παραληπτών, οι οποίοι δεν είχαν καμία επαφή ούτε με την «ΡΑΝΝΕΡ» ούτε με την «ADD ONE».
Τέλος, η Αρχή Προστασίας με άλλη απόφασή της (105/2014) επέβαλλε πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ στην εταιρεία «Red Dot Communications» για επεξεργασία προσωπικών δεδομένων χωρίς τη συγκατάθεση των υποκειμένων. Όπως αναφέρεται στην απόφαση πρόκειται για στοιχεία που αφορούν σε προσωπικά δεδομένα επωνύμων (παρουσιάστριες, δημοσιογράφοι, μοντέλα, κ.λπ) όπως για παράδειγμα διεύθυνση, αριθμός τηλεφώνου, πόλη που κατοικούν, κ.ά.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:29 - 26 Σεπ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.