ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με 1.000 εκκρεμότητες για το '14 ξεκινά η διαπραγμάτευση με την τρόικα

22:44 - 29 Σεπ 2014 | Οικονομία
Με 1.000 εκκρεμότητες για το '14 ξεκινά η διαπραγμάτευση με την τρόικα
Με στόχο την, σε συντομότερο δυνατό χρόνο, κατάληξη μιας κρίσιμης αξιολόγησης που εφόσον λήξει ομαλά οδηγεί στο άνοιγμα κι άλλων εκδόσεων ομολόγων ξεκινά το φθινοπωρινό σήριαλ με την τρόικα.

"Σε βαθιά αξιολόγηση θα προχωρήσει η τρόικα" σύμφωνα με αξιωματούχο τη ΕΕ. Πάντως και η Κυβέρνηση επιθυμεί να θέσει όλα τα θέματα (δημοσιονομικά και διαρθρωτικά) κατά την πρώτη ημέρα επαφών του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, με τους Επικεφαλής των δανειστών.

Με τους δανειστές να μετρούν σε 1.000 τις εκκρεμότητες στην τήρηση του Μνημονίου που πρέπει να έχουν κλείσει έως το τέλος του 2014, και την κυβέρνηση να μετρά 800, κάθε άλλο παρά εύκολη μπορεί να θεωρηθεί η 5η Αξιολόγηση του Ελληνικού Προγράμματος.

Κεντρικό θέμα στην πρώτη μέρα αναμένεται να είναι οι εκτιμήσεις αξιωματούχων της τρόικας, που κάνουν λόγο για δημοσιονομικό κενό 2 δισ. ευρώ και χρηματοδοτικό κενό 12 δισ. ευρώ για το 2015, αναγκάζοντας την Κυβέρνηση να απαντά και μάλιστα σε υψηλούς τόνους.

 

Τα όπλα  του υπουργείου Οικονομικών

 

Το Υπ. Οικονομικών τονιπζει ότι η Ελλάδα έχει τις καλύτερες δημοσιονομικές επιδόσεις στην ΕΕ και μάλιστα πολύ πάνω από τις μνημονικές προβλέψεις, αφού σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος θα κλείσει στο 1,7% ή 3 δισ. ευρώ.

Με αυτό το θετικό αποτέλεσμα του οικονομικό επιτελείο θα ζητήσει να συναινέσει σε φοροελαφρύνσεις και χαλάρωση της λιτότητας για το 2015.

Πάντως, εκτός από τη μείωση του φόρου στο πετρέλαιο κατά 30% η λίστα των παρεμβάσεων στα φορολογικά προβλέπει:

  • Ελάφρυνση κατά 30% της Έκτακτης Εισφοράς Αλληλεγγύης
  • Έως 100 δόσεις για οφειλές σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία
  • Αναδρομική μείωση 40% στα τεκμήρια των ΙΧ για το 2014 
  • Μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων ένα χρόνο νωρίτερα, στις αρχές του 2015.

Η Τρόικα πάντως ζητά τεκμηρίωση για κάθε κίνηση. Επισείει δε την εκτίμηση του Ιουνίου για δημοσιονομικό κενό 2 δισ.€ το 2015 και προς το παρόν δε συζητά μείωση του στόχου κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

Σε κάθε περίπτωση βασική παράμετρος είναι και η πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2015 και αν θα αναθεωρηθεί λόγω του δυσμενούς περιβάλλοντος από το 2,9% του ΑΕΠ στο 2,7%. Ωστόσο, οι όποιες διαφορές σε αυτό το πεδίο θα πρέπει να λυθούν ως την Κυριακή το βράδυ, καθώς την Δευτέρα 6 Οκτωβρίου κατατίθεται στην Βουλή το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2015.

 

Τα μεγάλα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης

  • Νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο: Το σχέδιο που ετοιμάζει ο αρμόδιος Υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (συναντά την τρόικα στις 15:00 την Τετάρτη) προβλέπει την καθιέρωση εισαγωγικού μισθού στο Δημόσιο 586€ τον μήνα, από 780€ σήμερα, για τους υπαλλήλους υποχρεωτικής εκπαίδευσης και τη μείωση του εισαγωγικού μισθού για τους υπαλλήλους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που σήμερα αμείβονται με 858€ τον μήνα σε ανάλογο επίπεδο.
  • Απολύσεις στο Δημόσιο: 6.500 απολύσεις στο Δημόσιο τις οποίες προβλέπει το Μνημόνιο ως το τέλος του 2014.
  • Εργασιακά: Όλοι περιμένουν στην κυβέρνηση τη γνωμοδότηση του Διεθνούς γραφείου Εργασίας κατά τη συνάντηση που γίνεται στη Γενεύη με στόχο να αποκρούσουν την πίεση τρόικας για απελευθέρωση με νόμο των ομαδικών απολύσεων και αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου. Η κυβέρνηση θέτει «βέτο» στις ελεύθερες απολύσεις, θέλει να αποφύγει τη θεσμοθέτηση του λοκάουτ (δικαίωμα ανταπεργίας των εργοδοτών), ωστόσο συζητά αλλαγές σε ορισμένα συνδικαλιστικά ζητήματα. Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης θα συναντηθεί με την τρόικα την Πέμπτη.
  • Ασφαλιστικό: η τρόικα ζητεί αύξηση ορίων ηλικίας, μείωση κατώτατων συντάξεων και νέα συνένωση ταμείων. Η κυβέρνηση δεν μπαίνει καν στη συζήτηση. Το μόνο που αποδέχεται να μπει στο τραπέζι είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές (π.χ. συγχωνεύσεις ταμείων) μετά από μακρά διαδικασία διαλόγου που θα αρχίσει μετά το Πάσχα του 2015. Οι αναλογιστικές μελέτες θα είναι έτοιμες στο τέλος Οκτωβρίου.
  • Κόκκινα δάνεια-Οφειλές σε Ταμεία-Εφορία: Νομοθετική ρύθμιση, που θα ισχύσει όμως μόνο για δύο χρόνια, για την διευθέτηση των κόκκινων δανείων των επιχειρήσεων, μελετά η Κυβέρνηση και αναμένεται να παρουσιάσει εκ νέου στην Τρόικα.

Σε περίπτωση που η τρέχουσα διαπραγμάτευση ολοκληρωθεί, η Ελλάδα θα λάβει τα 7,1 δισ.€ που είναι να εισπράξει έως το τέλος του έτους από την τρόικα.


Γ.Α.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:28 - 30 Σεπ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.