ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επίδομα θέρμανσης σε όλους θα αυξήσει τα έσοδα σύμφωνα με τους εμπόρους πετρελαιοειδών

11:38 - 30 Σεπ 2014 | Οικονομία
Επίδομα θέρμανσης σε όλους θα αυξήσει τα έσοδα σύμφωνα με τους εμπόρους πετρελαιοειδών
Ατελέσφορο χαρακτηρίζει το μέτρο μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης κατά 30% ο Σύνδεσμος Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών.

Όπως, δε, είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γιάννης Ψυχογιός, μόλις 10% θα είναι κατά τη φετινή σεζόν η αύξηση της κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης, με την κίνηση αποκλιμάκωσης του ΕΦΚ. 

«Μακάρι να διαψευσθούμε, αλλά όλες οι εκτιμήσεις οδηγούν σε αυτό το ποσοστό» ανέφερε. «Εμείς λέμε κατάργηση των ποσοτικών και Οικονομικών κριτηρίων για το επίδομα θέρμανσης. Να πάει η τιμή στα 0,84 ευρώ» ανέφερε ο κ. Ψυχογιός και ο κ. Γιάννης Αληγιζάκης Αντιπρόεδρος του ΣΕΕΠΕ μιλώντας σε δημοσιογράφους. Ουσιαστικά ο Σύνδεσμος επανακαταθέτει την πρότασή του, η οποία βασίζεται σε μελέτη του ΙΟΒΕ (η μελέτη έγινε όταν γενικός διευθυντής του Ιδρύματος ήταν ο Γιάννης Στουρνάρας). Εκεί σημειώνεται ότι η οριζόντια και χωρίς κανένα κριτήριο συμμετοχή όλων των κατοικιών στην επιδότηση για αγορά πετρελαίου θέρμανσης θα επιφέρει αύξηση της κατανάλωσης και περισσότερα έσοδα στα κρατικά ταμεία ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ.
Οι εκπρόσωποι των εταιριών είναι αντίθετοι με κινήσεις μειώσεων ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης. Το μέτρο εξίσωσης του ειδικού φόρου του πετρελαίου θέρμανσης με το κίνησης πέτυχε το στόχο του, όπως είπαν. Δηλαδή επέφερε την πάταξη του λαθρεμπορίου. Ωστόσο σύμφωνα με τις εταιρείες η αγορά του πετρελαίου θέρμανσης χάθηκε ενώ εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά λόγω οικονομικής αδυναμίας έμειναν χωρίς θέρμανση, ενώ επιβαρύνθηκε το περιβάλλον. «Στην τετραετία έφτασε το 70% η μείωση ζήτησης στο πετρέλαιο θέρμανσης αλλά επήλθε στο κίνησης 10% αύξηση» ανέφερε ο κ. Ψυχογιός και σημείωσε ότι με τις προτάσεις του ΣΕΕΠΕ μπορεί να ανακτηθεί η ζήτηση κατά τουλάχιστον 40% και να στηριχθεί και η απασχόληση έτσι στον κλάδο.
Στελέχη πάντως εταιρειών αναφέρουν ότι από τη στιγμή που αποφασίστηκε έσω και μια μικρή μείωση του ειδικού φόρου, θα έπρεπε να λειτουργεί με ακρίβεια το σύστημα εισροών εκροών στη αγορά. Κατά τις εταιρίες, όμως, μόλις ένα στα τρία πρατήρια πανελλαδικά, δηλαδή το 32%, έχει διασυνδεθεί και μεταδίδει στοιχεία στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπ. Οικονομικών. Επίσης τονίζουν ότι είναι εφικτό μέχρι τέλος του χρόνου να διασυνδεθούν με τη Γραμματεία όλοι οι βενζινοπώλες.

Αδικία η προκαταβολή ΕΦΚ

Κεντρικό ζήτημα πάντως για τις εταιρίες εμπορίας είναι να σταματήσει η καθημερινή προκαταβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα πετρελαιοειδή, καθώς η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα όπου συμβαίνει αυτό. Το κόστος από αυτή τη διαδικασία για τις εταιρίες είναι κοντά στα 350 εκατομμύρια ευρώ.

Σημειώνεται ότι στην ΕΕ η διαδικασία προβλέπει πίστωση 30 ημερών με αντίστοιχη παροχή εγγυήσεων, κάτι που προτείνουν οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών
Όπως σημειώνουν, η σημερινή υποχρέωση του κλάδου να προκαταβάλλει καθημερινά τον ΕΦΚ προκειμένου να εκτελωνίσει καύσιμα, έχει ως αποτέλεσμα να δεσμεύεται σημαντική ρευστότητα, να καταγράφεται έλλειψη κεφαλαίων κίνησης στην αγορά, να μη γίνονται αναγκαίες επενδύσεις ύψους 80 εκατομμυρίων και να περιορίζονται οι πιστώσεις προς πρατηριούχους, βιομηχανικές και τεχνικές εταιρείες. «Εφόσον κάτι γίνει, θα μπορεί να μετακυλιστεί σε όλη την αγορά, που έχει χάσει περίπου 2000 πρατήρια» ανέφεραν…

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.