ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέα σύσκεψη για το προσχέδιο του προϋπολογισμού: Φοροαπαλλαγές & πλεόνασμα στο 3%

22:19 - 03 Οκτ 2014 | Οικονομία
Νέα σύσκεψη για το προσχέδιο του προϋπολογισμού: Φοροαπαλλαγές & πλεόνασμα στο 3%
Να κλειδώσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες στο προσχέδιο του προϋπολογισμού θα επιχειρήσουν και το Σάββατο στη συνάντησή τους ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης και η τρόικα.

Όπως φαίνεται λίγα απομένουν ώστε να δοθεί το πράσινο φως για κατατεθεί την Δευτέρα στην Βουλή. Εκεί έστω και με περιθώρια αλλαγών θα αποτυπώνονται οι φοροελαφρύνσεις για τις οποίες συναινεί η τρόικα η Κυβέρνηση, όπως η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τα ανενεργά μπλοκάκια, η μείωση του φόρου στο πετρέλαιο, η μείωση της έκτακτης εισφορά, η αύξηση των δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα.
Πάντως για άλλη μια φορά από το Reuters μαθαίνουν οι έλληνες πολίτες το πού κλειδώνει η διαπραγμάτευση για τους στόχους του πλεονάσματος για το 2015, που ήταν βασικό ζήτημα στο μέχρι τώρα παζάρι. Τελικά σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο ο στόχος πάει προς το 3% κι όχι στο 2,5%. Όπως αναφέρει στέλεχος του ΥΠΟΙΚ στο Reuters η Ελλάδα σχεδιάζει, να χαμηλώσει οριακά, αλλά να παραμείνει κοντά στον στόχο της για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2015, στις προβλέψεις για τον κρατικό της προϋπολογισμό που θα ανακοινώσει την Δευτέρα,. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαιώνουν το δημοσίευμα, ενώ άλλες πηγές κάνουν λόγο για πρωτογενές πλεόνασμα περί το 2,9% του ΑΕΠ.
Σημειώνεται πάντως, ότι την προηγούμενη Τετάρτη κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ μετά την 2η συνάντηση με την τρόικα ανέφερε ότι «η τρόικα συμφωνεί ότι μπορούμε να πετύχουμε το στόχο του 3% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα χωρίς νέα μέτρα», ενώ έκανε λόγο και για υπέρβαση στόχου για το 2014, λέγοντας μάλιστα ότι αν υπέρβαση έχει μόνιμες αιτίες αυτό βοηθά και το 2015.
Πάντως, πηγή του υπουργείου Οικονομικών μιλώντας στο Reuters, διαψεύδει αναφορές για μεγαλύτερη απόκλιση ώστε να καλυφθούν τα μέτρα φοροελαφρύνσεων. Ο στόχος είναι, συνεχίζει το δημοσίευμα, ένας από τους πολλούς που έχουν συμφωνηθεί με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ στο πλαίσιο του ελληνικού προγράμματος στήριξης, αλλά σύμφωνα με ελληνικά δημοσιεύματα που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο η Αθήνα μπορεί να τον περιορίσει στο 2,3% του ΑΕΠ, για να δώσει την ευχέρεια στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε μεγαλύτερες περικοπές φόρων.
Υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ διευκρινίζει ότι «Δεν αλλάζει ο στόχος του μνημονίου» που παραμένει στο 3% του ΑΕΠ το 2015 από 1,5% του ΑΕΠ φέτος. Εξηγεί ότι πρόκειται για μικρή απόκλιση προβλέψεων από το στόχο η οποία μάλιστα είναι σημαντικά βελτιωμένη σε σχέση με το Μεσοπρόθεσμο του Μαΐου (πρόβλεψη στο 2,5% του ΑΕΠ έναντι του στόχου για 3% πλεόνασμα δηλαδή δημοσιονομικό κενό 911 εκατ. ευρώ).
Εφόσον κλειδώσει ο στόχος για πλεόνασμα κοντά στο 3% ουσιασικά βάζει την κυβέρνηση σε μια ρότα σφιχτής δημοσιονομικής διαχείρισης ώστε να μπορεί ο προϋπολογισμός να σηκώσει τις φοροελαφρύνσεις που ανακοινώθηκαν από το βήμα της ΔΕΘ αλλά και για τα αναδρομικά των ενστόλων
Σε ότι αφορά το θέμα των ενστόλων, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κατατεθεί μαζί με το προσχέδιο του προϋπολογισμού την Δευτέρα και η ρύθμιση που προβλέπει τις αυξήσεις για τους ένστολους. Έτσι δίνεται τέλος στην αγωνία χιλιάδων ένστολων που περίμεναν την υλοποίηση της κυβερνητικής δέσμευσης που γίνεται πλέον πράξη. Στο γενικό λογιστήριο του κράτους είναι όλα έτοιμα και οι αυξήσεις θα ισχύσουν από τον Νοέμβριο.
Γ.Α.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:03 - 04 Οκτ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.