ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Eπανέρχεται το κίνημα της Πατάτας: Καραβιές με γαλλικές πατάτες πλημμύρισαν την αγορά

09:37 - 13 Οκτ 2014 | Οικονομία
Eπανέρχεται το κίνημα της Πατάτας: Καραβιές με γαλλικές πατάτες πλημμύρισαν την αγορά
Σοβαρό κίνδυνο να μείνουν αδιάθετες στο καταναλωτικό κοινό είναι οι ελληνικές πατάτες.

 

 

 

Σύμφωνα με παραγωγό από τη Νάξο, η αγορά έχει πλημμυρίσει με πατάτες από την Κύπρο, που έχουν αγοραστεί από τους χονδρέμπορους στα 28 λεπτά το κιλό, όταν πέρυσι τις αγόρασαν στα 45-50 λεπτά το κιλό- για να καταλήξουν στο ράφι των σούπερ μάρκετ στα 60 λεπτά. Ακόμη μεγαλύτερο, ωστόσο, είναι το όργιο αισχροκέρδειας που επικρατεί με τις γαλλικές πατάτες. Πηγές υποστηρίζουν ότι φθάνουν καραβιές στην Ελλάδα με γαλλική πατάτα, η οποία αγοράζεται από τους εμπόρους στα 8 λεπτά το κιλό, ενώ καταλήγουν να πωλούνται στον καταναλωτή αντί του ποσού των 50-60 λεπτά το κιλό.


Παραγωγοί υποστηρίζουν ότι είναι αδιανόητο να ανταγωνιστούν το εισαγόμενο προϊόν όχι από πλευράς ποιότητας, καθώς οι ελληνικές πατάτες θεωρούνται κορυφαίες αλλά από πλευράς τιμής, καθώς πρόκειται για μία καλλιέργεια που γίνεται χειρωνακτικά και άρα το κόστος είναι πολύ μεγάλο. Ελληνικές πατάτες που συμπεριλαμβάνονται στην λίστα των προϊόντων γεωγραφικής ένδειξης αγοράζονται από τους συνεταιρισμούς από 20 λεπτά μέχρι και 35 λεπτά για να καταλήξουν στα ράφια στα 75-90 λεπτά το κιλό.


Πηγές από τον πρωτογενή τομέα υποστηρίζουν ότι παραγωγοί βρίσκονται σε εκτεταμένες επαφές με Δήμους από όλη την χώρα προκειμένου να αναβιώσει το κίνημα της πατάτας χωρίς μεσάζοντες, το οποίο τον τελευταίο χρόνο έχει ατονήσει διασφαλίζοντας την πορεία του προϊόντος που πραγματικά αυτή τη στιγμή κρέμεται από μία κλωστή.


Η εγχώρια παραγωγή πατάτας εκτιμάται στους 700.000 τόνους, ενώ οι εισαγωγές αγγίζουν τους 200.000 τόνους περίπου

Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

Τελευταία τροποποίηση στις 14:29 - 13 Οκτ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.