ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Προσκλητήριο» στους κερδοσκόπους, η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές

10:51 - 13 Οκτ 2014 | Οικονομία
Το γεγονός ότι η Wall Street Journal λίγες μόλις ώρες μετά την πρώτη συνάντηση της Ελληνικής αντιπροσωπίας με την Christine Lagarde, έρχεται να υποστηρίξει την επίμονη του ΔΝΤ για προληπτική στήριξη της χώρας μας στην μετά μνημονίου εποχή-εκφράζοντας βέβαια την άποψη των αγορών- δείχνει πως οι κίνδυνοι που υπάρχουν μπροστά δεν είναι διόλου αμελητέοι.

Και τούτο διότι ακόμη και ο πιο νέος διαχειριστικής ομολόγων γνωρίζει πως όταν μια χώρα σαν την Ελλάδα τολμήσει να βγει στις αγορές υπό τις παρούσες συνθήκες, το μόνο που θα καταφέρει είναι να δημιουργήσει ένα ακόμη κερδοσκοπικό περιβάλλον, όπου κάθε λογής hedge fund θα προσπαθεί να καταγράψει υπεραξίες "πάνω στην πλάτη" μας. 

 

Έμπειροι fund managers επισημαίνουν πως η Κυβέρνηση εκπονεί μια υψίστης σημασίας οικονομική, πολιτική και κοινωνική, στρατηγική, υπολογίζοντας αυθαίρετα πως οι αγορές ομολόγων θα διατηρήσουν τα επιτόκια στα τρέχοντα σχετικά ανεκτά επίπεδα, ή και χαμηλότερα.


Και υπενθυμίζουν πως κατά την πρώτη πιλοτική έξοδο χρειάστηκε να επιστρατευτούν διαδικασίες market making, αλλά και λογιστικές «αλχημείες», προκειμένου το επιτόκιο να διαμορφωθεί χαμηλότερα του 5% (διαφορετική τιμή διάθεσης από την αναγραφόμενη κ.α.).


Τονίζουν δε πως επειδή η δευτερογενής αγορά Ελληνικών ομολόγων παραμένει εξαιρετικά ρηχή και άρα ελεγχόμενη, μπορεί να αποδειχτεί μπούμερανκ ως προς το «παιχνίδι» της διαμόρφωσης του επιτοκίου, μια και το 2015-2016 οι ανάγκες χρηματοδότησης μέσω δανεισμού υπολογίζεται να φτάσουν τα 25 δισ. ευρώ.


Για τον λόγο αυτό ο Π. Τόμσεν έσπευσε να πει πως τα επιτόκια και το ευρύτερο περιβάλλον δεν είναι δείχνουν πως το εγχείρημα είναι εύκολη υπόθεση, όπως το αυτό επιβεβαιώνει και η πρόταση του ΔΝΤ περί ύπαρξης εφεδρικής γραμμής χρηματοδότησης, προκειμένου να λειτουργήσει ως αντίβαρο στις κερδοσκοπικές κινήσεις.


Φυσικά σε μια τέτοια περίπτωση θα υπάρχει η προϋπόθεση της ύπαρξης ενός «προγράμματος» όπως και όσο το δυνατό πιο… κομψά, χαρακτηρίζουν οι δανειστές μας την επιτήρηση.


Α.Τάντουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.