ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τραπεζοβαρής η αντίδραση στο Χρηματιστήριο

15:32 - 20 Οκτ 2014 | Οικονομία
Τραπεζοβαρής η αντίδραση στο Χρηματιστήριο
Η πλάστιγγα των αγοραστών «γέρνει» προς τις τράπεζες, μετά τις καλές συστάσεις των ξένων και της Euroxx ΑΧΕΠΕΥ για τον κλάδο, αλλά και λόγω των θετικών προσδοκιών που έχουν δημιουργηθεί για τα stress tests.

 Eπίσης, θετικά επηρεάζει δημοσίευμα του Bloomberg,  σύμφωνα με το οποίο πολύ σύντομα πρόκειται να υπάρξουν καλά νέα από την πώληση του Hilton, την ιδιοκτησία του οποίου έχει η Alpha και με τίμημα της τάξης των 180 εκατ. ευρώ.

 

Κατά τα άλλα, η αγορά ‘προσπαθεί’ να συνέλθει από το sell off της περασμένης εβδομάδας, αν και σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, ο δρόμος για τις 1.100 μονάδες δεν πρόκειται να είναι στρωμένος με… ροδοπέταλα. Η αγορά δείχνει να χτίζει βάση στα επίπεδα των 940 μονάδων και με τις συναλλαγές ικανοποιητικές, πάνω από τα 65,5 εκατ. ευρώ, αλλά η αξιοπιστία της Ελλάδος μάλλον έχει τρωθεί από την αλλαγή της στάσης της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση μιλούσε αρχικά για έξοδο από τα μνημόνια και πλέον ασπάστηκε την άποψη των δανειστών για προληπτική γραμμή χρηματοδότησης, βαφτίζοντας τη μετά «μνημόνιο εποχή» ως μεταβατικό στάδιο.

 

Μέχρι τότε όμως, και με τα επιτόκια της 10ετίας πάνω από το 7%, η έξοδος της χώρας στις αγορές είναι ανέφικτη, ενώ ιδιαίτερα δύσκολη είναι και η πρόσβαση των μεγάλων επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου.

 

Κέρδη πάνω από 3% για την Alpha, την Πειραιώς και την Eurobank και μικρότερα κέρδη για την Εθνική, που ανακάμπτει πάνω από τα 2 ευρώ. Στα 6,62 ευρώ ανακάμπτει η μετοχή της ΔΕΗ και στα 8,93 ευρώ ο ΟΠΑΠ, ενώ στο «κόκκινο» διαπραγματεύεται ο ΟΤΕ, στα 9,73 ευρώ και με την κεφαλαιοποίηση στα 4,7 δις. ευρώ. 

 

Η κυβέρνηση πάντως ποντάρει στη σταδιακή βελτίωση του επενδυτικού κλίματος μετά τα stress tests των τραπεζών, τα οποία, εκτός απροόπτου, θα είναι ικανοποιητικά για τον κλάδο, στη θετική αξιολόγηση της τρόικα και βεβαίως στη διευθέτηση του χρέους, κάτι που αναμένεται να γίνει μέσα στο Δεκέμβριο. Το πολιτικό ρίσκο πάντως, εξακολουθεί να υφίσταται και ειδικά όσο οι δημοσκοπήσεις φέρνουν ως φαβορί τον ΣΥΡΙΖΑ. 

 

Σ.K.X.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.