ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Τα stress tests θα αποσαφηνίσουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας"

16:42 - 20 Οκτ 2014 | Οικονομία
"Τα stress tests θα αποσαφηνίσουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας"
Τα αποτελέσματα των stress tests στις ευρωπαϊκές τράπεζες, που θα ανακοινωθούν στις 26 Οκτωβρίου, θα βοηθήσουν να αποσαφηνιστούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, εκτίμησε, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Μπρατισλάβα, ο επικεφαλής του ESM προέβλεψε ότι η αξιολόγηση των 130 μεγαλύτερων τραπεζών της Ευρωζώνης από την ΕΚΤ θα ξεκαθαρίσει πόσα ακριβώς διαθέσιμα κεφάλαια θα μείνουν στο ελληνικό ταμείο διάσωσης τραπεζών και πόσα θα χρειαστεί ακόμη η Ελλάδα από άλλες πηγές.
«Αυτό δεν είναι απόλυτα σαφές προς το παρόν, διότι η Ελλάδα αναμένει τα αποτελέσματα της αξιολόγησης της ποιότητας στοιχείων ενεργητικού (Asset Quality Review, AQR) και των ελέγχων αντοχής» των τραπεζών, ανέφερε.
Όπως παρατηρεί το Reuters, το ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) έχει διαθέσιμα 11,4 δισ. ευρώ, τα οποία η Αθήνα θέλει να χρησιμοποιήσει ως αποθεματικό για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες μετά το τέλος του χρόνου, όταν ελπίζει ότι θα τερματιστεί το πρόγραμμα διεθνούς στήριξης της οικονομίας της από την τρόικα.
«Υπάρχει ορισμένη αβεβαιότητα. Θα γίνουν συνομιλίες στα επόμενα Eurogroup τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο για να αποφασιστεί τι θα γίνει», σχολίασε ο Κλάους Ρέγκλινγκ.
Τέλος ο κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι η Ευρωζώνη θα πρέπει να κρατήσει διαθέσιμα για μελλοντική χρήση τα κεφάλαια που έχει κατανείμει για την αντιμετώπιση κρατικών κρίσεων χρέους και όχι να τα επενδύσει τώρα για την τόνωση της οικονομίας στην Ε.Ε.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:32 - 21 Οκτ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.