ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προαναγγέλλει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους η Morgan Stanley

14:49 - 21 Οκτ 2014 | Οικονομία
Προαναγγέλλει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους η Morgan Stanley
Να επενδύσουν στα ελληνικά ομόλογα συστήνει η Morgan Stanley στους επενδυτές, εκτιμώντας σε σημερινή της ανάλυση ότι, αν και μεταβλητότητα θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες στην Ελλάδα, οι τρέχουσες αποτιμήσεις παρέχουν επαρκή προστασία.

Μάλιστα, στην ανάλυση η Morgan Stanley στοιχειοθετεί τους λόγους της πρόσφατης αστάθειας της ελληνικής αγοράς, οι οποίοι υποστηρίζει ότι είναι οι εξής:

  • την αβεβαιότητα γύρω από τις προεδρικές εκλογές τον επόμενο Φεβρουάριο, και τους κινδύνους σχετικά με πιθανές πρόωρες εκλογές
  • τις προοπτικές της Ελλάδας μετά την λήξη του προγράμματος διάσωσης νωρίτερα από το αναμενόμενο, χωρίς σαφή σχέδιο για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, και
  • την ασθενέστερη από το αναμενόμενο ανάκαμψη.

Στην ανάλυση επισημαίνεται ότι οι πολιτικοί κίνδυνοι εξακολουθούν να είναι σημαντικοί, καθώς η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί, πριν ομαλοποιηθεί και επανέλθει σε τροχιά σταθερότητας η χώρα. Ωστόσο, η αβεβαιότητα γύρω από το σχέδιο διάσωσης θα επιλυθεί σύντομα και η οικονομία είναι πιθανό να αρχίσει να αυξάνεται.

 

Η Morgan Stanley εκτιμά ότι αν και οι αγορές ανησυχούν μήπως η αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα φέρει αλλαγές στο σχεδιασμό για τη διαχείριση του κρατικού χρέους, το πιθανότερο σενάριο είναι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα να ευοδωθούν και να καταλήξουν σε μιας μορφής ελάφρυνση του χρέους που κατέχει ο επίσημος τομέας (OSI).

 

Ειδικότερα, η αμερικανική τράπεζα πιστεύει ότι η Ελλάδα θα επιτύχει μείωση του επιτοκίου δανεισμού και επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των ομολόγων που κατέχουν οι επίσημοι πιστωτές, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των πιθανών εκλογών. Ενώ αυτό αναμένεται ευρέως στην αγορά, μπορεί κάλλιστα να είναι μια συμβιβαστική λύση μεταξύ των εγχώριων πολιτικών, ειδικά αν συνοδεύεται από ένα πρόγραμμα λιγότερης λιτότητας.

 

Θετικές οι προοπτικές σε ομόλογα και μετοχές

 

Η Morgan Stanley συστήνει στους επενδυτές να λάβουν θέσεις long στα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, ιδιαίτερα τα μακροπρόθεσμα και εκείνα που συνδέονται με την πρόοδο του ΑΕΠ της χώρας. Η σχέση κινδύνου / ανταμοιβής μετά την πρόσφατη διόρθωση έχει καταστήσει ελκυστικούς τους τίτλους, παρά το γεγονός ότι αναμένει η μεταβλητότητα κατά τους επόμενους μήνες να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.

 

Αναφορικά με τις μετοχές, η Morgan Stanley διατηρεί τη σύσταση overweight, δηλαδή αναμένει αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς, δεδομένου ότι η διόρθωση προσφέρει μακροπρόθεσμες δυνατότητες ανάκτησης. Επίσης, εκτιμά ότι η ψυχολογία της αγοράς θα βελτιωθεί μετά την ανακοίνωση των ασκήσεων αντοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εξέλιξη που μακροπρόθεσμα θα ωφελήσει σημαντικά τις ελληνικές τράπεζες.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:11 - 21 Οκτ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.