ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έτσι ρυθμίζονται τα ληξιπρόθεσμα - Όλη η τροπολογία

20:42 - 22 Οκτ 2014 | Οικονομία
Έτσι ρυθμίζονται τα ληξιπρόθεσμα - Όλη η τροπολογία
Την Πέμπτη θα καταθέσει στη Βουλή τη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, η κυβέρνηση. Σ΄αυτή την απόφαση κατέληξαν ο Αντώνης Σαμαράς, ο Ευ.Βενιζέλος και ο Γκίκας Χαρδούβελης μετά τη δίωρη συνάντηση που είχαν χθες το βράδυ στο Μαξίμου.- Τι περιλαμβάνει η τροπολογία, ποιους αφορά και ποιους αφήνει εκτός.

Ωστόσο δικαίωμα ένταξης στη ρύθμιση θα έχουν μόνο όσοι είναι ενήμεροι έναντι του Κράτους μέχρι και το Οκτώβρη του 2014.

Η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο θα έρθει τάχιστα στη Βουλή, δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, μετά τη συνάντηση,  ενώ  εξέφρασε την αισιοδοξία του πως η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί κανονικά  μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου, ημέρα που θα συγκλιθεί η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για να εξετάσει την αξιολόγηση του πρόγραμματος της Ελλάδας.

 

Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, διευκρίνισε ότι η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία θα έρθει μέσα στις επόμενες ώρες στη Βουλή. 

Ο κ. Χαρδούβελης είπε επίσης ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα πάει καλά και πως έγινε εποικοδομητική συζήτηση στη σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης για όλα τα θέματα της οικονομίας.

Το βασικό περίγραμμα της ρύθμισης περιέγραψε νωρίτερα ο υπουργός Εργασίας,  Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στον ραδιοσταθμό "Βήμα FM". Όπως δήλωσε ο υπουργός: «οι διατάξεις θα συμπεριλαμβάνουν ένα πλαίσιο ρυθμίσεων, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει τα εξής χαρακτηριστικά: 100 δόσεις για χρέη 15.000 ευρώ και κάτω και θα υπάρξει εκεί μία προσαρμογή στα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις και για χρέη άνω των 15.000 θα υπάρχουν 72 δόσεις και μια γενναία, προς τα κάτω, προσαρμογή σε πρόστιμα και προσαυξήσεις ή προστίμων. Ταυτόχρονα, θα έχουμε και μια γενναία μείωση επιτοκίου.

Με βάση δημοσιογραφικές πληροφορίες υπήρξαν ήδη τηλεδιασκέψεις υπηρεσιακών παραγόντων της τρόικα με κυβερνητικά στελέχη και αποφασίσθηκαν αλλαγές στις ρυθμίσεις σύμφωνα με τις οποίες :

Εξαιρούνται από τη νέα ευνοϊκή ρύθμιση όσοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη άνω του 1 εκατ. ευρώ και για τους οποίους το Δημόσιο θα εκκινήσει διαδικασίες αναγκαστικών μέτρων είσπραξης (κατασχέσεων- πλειστηριασμών).

Θα μειωθούν οι προσαυξήσεις έως 20% σε όσους οφειλέτες έχουν υπαχθεί στη υφιστάμενη πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, προκειμένου να αποτραπεί η μεταφορά οφειλετών στο νέο καθεστώς.


Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος  Δένδιας σε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Real, ανέφερε ότι τα περιθώρια της ρύθμισης θα διευρυνθούν και αυτή θα αφορά 160.000 επιχειρήσεις.

"Μιλάμε για 160.000, είτε επιχειρήσεις είτε ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι έχουν πάνω από 600 - 700.000 θέσεις εργασίας. Είναι το ίδιο το ζήτημα, τεράστιο. Μιλάμε για οφειλές μόνο προς τον ιδιωτικό τομέα 40 δισ. ευρώ. Εάν βάλουμε όλες τις οφειλές και προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία προσεγγίζουμε σχεδόν τα 100 δισ. ευρώ. Πρέπει αυτή η επιχείρηση να μπορεί συγχρόνως να κλείσει τις εκκρεμότητές της και με το Δημόσιο, την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και να μπορέσει να γυρίσει στην αγορά να δουλέψει, να παράγει πλούτο, να κρατήσει θέσεις εργασίας" είπε ο κ. Δένδιας.

Σε ερώτηση εάν η ρύθμιση πρέπει να είναι ενιαία για ασφαλιστικά ταμεία, εφορία και τράπεζες ο κ. Δένδιας είπε ότι τα συναρμόδια υπουργεία μαζί με τις τράπεζες και υπό την επιτήρηση της τρόικα «δημιουργούν ένα πλέγμα το οποίο να επικοινωνεί. Δηλαδή η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων δανείων προς τις τράπεζες να επικοινωνεί με τις ρυθμίσεις του Δημοσίου και με τις ρυθμίσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξει γενναίο κούρεμα στο αρχικό κεφάλαιο που πήραν οι επιχειρήσεις.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες επίσης, την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί και η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων. Η αντίστοιχη ρύθμιση για τα «κόκκινα» των φυσικών προσώπων μετατίθεται «για λίγο αργότερα».

Η τροπολογία για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών

Κατατέθηκε στη Βουλή από τους υπουργούς Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και Εργασίας Γιάννη Βρούτση η τροπολογία που καθορίζει το νέο τρόπο ρύθμισης βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η τροπολογία που κατατέθηκε εκπρόθεσμα στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τη «Ανοικτή διάθεση και περαιτέρω χρήση εγγράφων» θα ψηφισθεί την Παρασκευή.

Η νέα ρύθμιση (για εφορίες-ταμεία) προβλέπει 100 δόσεις για χρέη έως 15.000 ευρώ και έως 72 δόσεις για χρέη πάνω από 15.000 ευρώ, καθώς και σημαντικές μειώσεις στις προσαυξήσεις και στα πρόστιμα.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:12 - 23 Οκτ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.