ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Όχι επαρκώς θωρακισμένες οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες, λέει το ZEW

11:41 - 23 Οκτ 2014 | Οικονομία
Όχι επαρκώς θωρακισμένες οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες, λέει το ZEW
Νέα αμφισβήτηση των «ασκήσεων αντοχής» των Ευρωπαϊκών τραπεζών, γνωστά και ως «stress test» και μάλιστα από ένα εκ των πλέον αξιόπιστων ινστιτούτων, το Γερμανικό ZEW, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle σε εκτενές ρεπορτάζ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο πρόεδρος του ZEW, Κλέμενς Φούστ σχολιάζει πως η ΕΚΤ υιοθετεί εν μέρει τις εκτιμήσεις των ιδίων των τραπεζών, όπως και ότι η εμπειρία από την πρόσφατη κρίση κατέδειξε ότι το σταθμισμένου ρίσκου ποσοστό ιδίων κεφαλαίων δεν συνιστά ασφαλή δείκτη.

 

Και προσθέτει πως σε περίπτωση απωλειών κατά 10% της αξίας των χρεογράφων που έχουν στα συρτάρια τους οι τράπεζες, θα προκύψει ένα κεφαλαιακό κενό της τάξεως των 150 δισ. ευρώ.

 

Ο Γερμανός οικονομολόγος λέει επίσης πως τα μοντέλα διαχείρισης κινδύνου, με στοιχεία από το παρελθόν, δεν είναι βέβαιο ότι ανταποκρίνονται στις μελλοντικές κρίσεις.

 

Και εκτιμά πως θα ήταν καλύτερα να απαιτηθεί από τις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν τουλάχιστον το 3% των συνολικών τους επενδύσεων με ίδια κεφάλαια. Πρόκειται για τον δείκτη μόχλευσης (leverage ratio) των τραπεζών, δηλαδή τον λόγο συνολικών κεφαλαίων προς συνολικό ενεργητικό.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.