ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι τράπεζες αποκτούν απευθείας πρόσβαση στο Taxis

12:30 - 26 Οκτ 2014 | Οικονομία
Οι τράπεζες αποκτούν απευθείας πρόσβαση στο Taxis
Πρόσβαση στο Taxis αποκτούν οι τράπεζες, αποκτώντας έτσι τη δυνατότητα να αντλούν στοιχεία από τις φορολογικές δηλώσεις των πολιτών και από τα μητρώα του υπουργείου Οικονομικών. Η διαδικασία θα γίνεται μέσω της «Τειρεσίας Α.Ε.».

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή της Κυριακής», η σχετική συζήτηση μεταξύ της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, ενώ εμπλέκεται και το υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς η online άντληση φορολογικών δεδομένων από τις τράπεζες εντάσσεται στο πλαίσιο της προώθησης του νόμου για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων.

 

Βέβαια, τα φορολογικά στοιχεία των πολιτών αποτελούν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και η πρόσβαση των τραπεζών σε αυτά δεν επιτρέπεται. Για την ικανοποίηση όμως του αιτήματος των τραπεζών υπάρχουν δύο σενάρια:

 

Το πρώτο προβλέπει τη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων υπό τη εποπτεία του ΥΠΟΙΚ, όπου οι τράπεζες μέσω του Τειρεσία θα συνεισφέρουν στοιχεία οφειλών, ληξιπρόθεσμων και μη, ενώ από το Taxis θα αντλούνται εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία και στοιχεία για οφειλές στην εφορία και τα Ταμεία.

 

Το δεύτερο σενάριο, που θεωρείται και το πιθανότερο να υλοποιηθεί, αξιοποιεί διάταξη που έχει ήδη ψηφιστεί στη Βουλή και, για να ξεπεραστούν οι αντιδράσεις της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ο φορολογούμενος που θα ζητά ρύθμιση δανείου, θα καλείται να υπογράψει ο ίδιος εξουσιοδότηση πρόσβασης της τράπεζας στα φορολογικά του στοιχεία.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:35 - 26 Οκτ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.