ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μπαρόζο: Έτσι έπεισα τη Μέρκελ να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ

15:14 - 26 Οκτ 2014 | Οικονομία
Μπαρόζο: Έτσι έπεισα τη Μέρκελ να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ
Το κυρίαρχο σενάριο το 2012 ήταν η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, αναφέρει ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάνοντας έναν απολογισμό της θητείας του και αναφερόμενος και στις ημέρες όπου κυκλοφορούσε το σενάριο για το περίφημο Grexit.

Σύμφωνα με το Reuters, ο κ. Μπαρόζο αναφέρθηκε σε μια θυελλώδη σύσκεψη με τους εκπροσώπους των κυριότερων ευρωπαϊκών και αμερικανικών τραπεζών που είχε το 2012.

 

Όπως αναφέρει, τους έκανε τα εξής δύο ερωτήματα: «Πόσοι από εσάς πιστεύεται ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται στο ευρώ ως το τέλος του χρόνου;» και «Πόσοι από εσάς πιστεύεται ότι θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε το ευρώ με την παρούσα μορφή του;».

 

Στο πρώτο ερώτημα, όλοι εκτός ενός απάντησαν αρνητικά και στο δεύτερο οι απαντήσεις που έλαβε ήταν μοιρασμένες.

 

Μάλιστα, ο κ. Μπαρόζο αναφέρει ότι επί ένα μήνα προσπαθούσε να πείσει τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, να υιοθετήσει δραστικές μεταρρυθμίσεις και παράλληλα την Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel να κρατήσει την Αθήνα στο ευρωζώνη.

 

«Πολλές σημαντικές προσωπικότητες της γερμανικής κυβέρνησης δήλωναν ότι θα ήταν καλύτερο να βγει η Ελλάδα και άλλες χώρες από το ευρώ, ώστε να σωθούν οι υπόλοιπες», αναφέρει ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν.

 

Σύμφωνα με τον κ. Μπαρόζο, η έκκληση του προς το ένστικτο της Άνγκελα Μέρκελ ήταν αυτή που έσωσε την Ελλάδα.

 

«Για εμένα το θέμα δεν ήταν τόσο να την πείσω για το συμφέρον του να έχουμε την Ελλάδα, αλλά να την πείσω για τους κινδύνους που θα υπάρξουν από την ελληνική έξοδο. Της είπα, θα θέλαμε ένα άλμα στο σκοτάδι; Αυτό είναι ένα πολύ ισχυρό επιχείρημα για κάποιον σαν την γερμανίδα καγκελάριο, που το σύστημα λήψης των αποφάσεων της είναι κυρίως συντηρητικό, με την καλή έννοια του όρου. Θέλει να μειώνει τα ρίσκα και όχι να αυξάνει τα οφέλη», αναφέρει ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:22 - 26 Οκτ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.