ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

NYT: Τα αποτελέσματα των stress tests χάρισαν «χαμόγελα» στην ελληνική κυβέρνηση

13:49 - 27 Οκτ 2014 | Οικονομία
NYT: Τα αποτελέσματα των stress tests χάρισαν «χαμόγελα» στην ελληνική κυβέρνηση
Τα αποτελέσματα των stress tests για τις ελληνικές τράπεζες χάρισαν «χαμόγελα» στην ελληνική κυβέρνηση που μάχεται να εξέλθει από την βαθιά τρύπα του χρέους, αναφέρουν οι New York Times, σε εκτενές τους δημοσίευμα, στο οποίο αναφέρουν ότι τα αποτελέσματα δεν ήταν άσχημα.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι Έλληνες αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως οι σχετικά μικρές κεφαλαιακές ανάγκες δείχνουν πως η εύθραυστη οικονομία της χώρας βρίσκεται σε τροχιά εξόδου από την εξαετή κρίση χρέους μετά τα δύο πακέτα διάσωσης των 240 δις. ευρώ.

 

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έκανε μια ιδιαίτερα αισιόδοξη δήλωση, έπειτα από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, αλλά, σύμφωνα με αναλυτές, σημειώνει το δημοσίευμα, τα αποτελέσματα των ελέγχων αντοχής των ελληνικών τραπεζών δεν αμβλύνουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση συνασπισμού του κ. Σαμαρά. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η ανεργία βρίσκεται σε δυσθεώρητα επίπεδα, ενώ υπάρχουν ακόμα πολλές μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα πρέπει να εφαρμοστούν στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης.

 

«Το καλύτερο σενάριο θα ήταν μηδενικές κεφαλαιακές ανάγκες», σχολίασε ο Mujtaba Rahman, αναλυτής της Eurasia Group στο Λονδίνο, ενώ πρόσθεσε «οτιδήποτε αποκλίνει από αυτό θα καταστήσει την πολιτική συζήτηση για την Ελλάδα πιο περίπλοκη».

 

Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γκίκας Χαρδούβελης δήλωσε την Κυριακή ότι το μαξιλάρι των 11,4 δις. ευρώ του ΤΧΣ παραμένει άθικτο. Σημειώνεται ότι τα χρήματα αυτά η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς να τα χρησιμοποιήσει ως νέα προληπτική πιστοληπτική γραμμή.

 

Με τις πολιτικές και κοινωνικές εντάσεις να αυξάνονται, η ελληνική κυβέρνηση είναι πλέον σε θέση να δείξει πως το τέλος της τετραετούς σκληρής λιτότητας της τρόικας είναι πλέον ορατό, σημειώνουν οι NYT.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.