ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η χρυσή τομή για το ελληνικό πρόγραμμα το ζητούμενο του Eurogroup

18:16 - 06 Νοε 2014 | Οικονομία
Η χρυσή τομή για το ελληνικό πρόγραμμα το ζητούμενο του Eurogroup
Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη για την Ελλάδα συνεδρίαση του Eurougroup, κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να εξεταστεί η πορεία του ελληνικού προγράμματος και οι προοπτικές που υπάρχουν, για μετά το τέλος του Δεκέμβριου.

Η Αθήνα αναμένει μια επίσημη ανακοίνωση για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα που όπως προσδιορίστηκε με δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ Γκίκα Χαρδούβελη, αναμένεται στα μέσα της προσεχούς εβδομάδας, ενώ επιχειρεί επίσης την προώθηση μιας συμφωνίας έως τις 8 Δεκεμβρίου, για τη «νέα πιστοληπτική γραμμή».

 

Ο επικεφαλής της Ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση, τόνισε ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν τον Δεκέμβριο, σημειώνοντας παράλληλα πως από πλευράς ευρωζώνης, υπάρχει η βούληση για στήριξη της Ελλάδας, αρκεί η Αθήνα, ολοκληρώσει, με ικανοποιητικό τρόπο, την αξιολόγηση.

Ο Επίτροπος οικονομικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε από την πλευρά του, ότι πρέπει οπωσδήποτε να βρεθούν λύσεις για την Ελλάδα και την Κύπρο και ανακοίνωσε ότι προτίθεται να επισκεφθεί την Αθήνα ως το τέλος Νοεμβρίου.

¨Όσον αφορά την προληπτική γραμμή στήριξης, οι Βρυξέλλες σύμφωνα με το Reuters, προσπαθούν να ισορροπήσουν μεταξύ αγορών και πολιτικής συγκυρίας, Υπό αυτά τα δεδομένα στο τραπέζι βρίσκονται τρεις επιλογές στις οποίες σημαντικό ρόλο παίζει το μαξιλάρι του ΤΧΣ, ύψους 11 δισ. ευρώ.


Η πρώτη επιλογή προβλέπει ότι το ποσό που περίσσεψε από την ανακεφαλαιοποίηση, που έχει τη μορφή ομολόγων του EFSF, θα επιστραφεί στο Ταμείο και η Ελλάδα θα κάνει αίτηση για μια πιστωτική γραμμή (ECCL) από τον ESM, τον διάδοχο του EFSF. Αυτό θα επιτρέψει στην Ελλάδα να δηλώνει ότι δεν είναι σε πρόγραμμα και δίνει τη δυνατότητα στους υπουργούς Οικονομικών να αυξήσουν το ποσό αν είναι απαραίτητο. Παράλληλα, θέτει ένα καθαρό πλαίσιο για τη διαθεσιμότητα των κεφαλαίων, ακόμα και αν δεν χρειαστούν.

Η αίτηση για το ECCL, όμως, σημαίνει ότι η Αθήνα θα πρέπει να υπογράψει ένα νέο MoU (μνημόνιο), κάτι που είναι πολιτικά ευαίσθητο για την Ελλάδα, καθώς το προηγούμενο περιελάμβανε μέτρα λιτότητας που απαιτούσαν οι δανειστές.

Αυτή η επιλογή είναι παράλληλα και σχετικά χρονοβόρα –απαιτούνται τουλάχιστον πέντε εβδομάδες για να ολοκληρωθεί- και ποιο «σκληρή» σε όρους γιατί η γραμμή ECCL μπορεί να ακυρωθεί αν η χώρα δεν καταφέρει να εκπληρώσει τους όρους αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις. Αν συμβεί κάτι τέτοιο η Αθήνα θα πρέπει να αιτηθεί για νέα διάσωση.

Η δεύτερη επιλογή απαιτεί λιγότερο χρόνο, τρεις εβδομάδες. Με βάση αυτό το σενάριο η χρήση του μαξιλαριού του ΤΧΣ θα επεκταθεί πέραν του 2014 και θα αλλάξουν τα έγραφα προκειμένου να επιτρέπεται να αξιοποιηθούν για την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους και όχι μόνο για τις τράπεζες.

Ετσι, τα χρήματα θα γίνουν ένα «μαξιλάρι» στο οποίο θα μπορεί να στηριχθεί η Ελλάδα. Αυτό όμως θα έχει μέγεθος έως 11 δισ. ευρώ. Το EFSF θα μπορεί να πάρει πίσω τα ομόλογα δίνοντας μετρητό στην Αθήνα αν η τελευταία πετύχει τους συμφωνημένους στόχους, αλλά δεν θα υπάρξει ανάγκη για υπογραφή MoU.

Αν η Ελλάδα δεν πετύχει του στόχους, δεν θα πάρει τα χρήματα, αλλά το ποσό θα παραμένει στην άκρη για να αξιοποιηθεί όποτε επιτευχθούν οι στόχοι.

Η τρίτη επιλογή είναι πρακτικά να επεκταθεί το υφιστάμενο πρόγραμμα για έξι έως 15 μήνες, κάτι που απαιτεί 2-3 εβδομάδες ώστε να πάρει τις εγκρίσεις.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα δώσει χρόνο στην Ελλάδα να καλύψει τα κριτήρια για να εισπράξει από την ΕΕ την δόση του 1,8 δισ. ευρώ που απομένει, χρήματα που θα χαθούν αν δεν διατεθούν εντός του 2014.

Μετά οι υπουργοί Οικονομικών θα συμφωνήσουν ότι τα 11 δισ. ευρώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς αφού προηγουμένως επιστρέψουν στον EFSF στα τέλη της χρονιάς. Εξαιτίας του γεγονότος ότι θα γίνει αυτή η επιστροφή αυτόματα θα μειωθεί το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Ο ρόλος του ΔΝΤ θα πρέπει να αποφασιστεί, αλλά θα βρεθεί τρόπος να μην γίνεται αναφορά σε MoU μέσα από τη χρήση του όρου «επιστολή προθέσεων» (letter of intent). Ακόμα και έτσι, όμως, σημειώνει το Reuters αυτή η επιλογή αφήνει το πολιτικό «στίγμα» στην Ελλάδα ότι βρίσκεται ακόμα σε πρόγραμμα.


«Η Ελλάδα έχει ανάγκη τη στήριξή μας» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπάν, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

«Η Ελλάδα έχει κάνει πολύ σημαντικές προσπάθειες, και το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να της το αναγνωρίζουμε. Παράλληλα, νομίζω ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη να συνεχίσουμε να τη στηρίζουμε. Όχι όπως παλιά, όχι με τον ίδιο μηχανισμό. Πάντως η Ευρώπη οφείλει να συνεχίσει να τη στηρίζει», τόνισε.

Την ανάγκη να βρεθεί «καθαρή λύση» για την Ελλάδα, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Χανς Γκέοργκ Σέλινγκ
«Γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα θέλει να βγει από το πρόγραμμα, αλλά μη με ρωτάτε πότε θα γίνει αυτό, δεν το ξέρουμε» είπε ο Σέλινγκ και πρόσθεσε ότι αναμένει την ενημέρωση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών και την πρόταση που θα παρουσιάσει στο Eurogroup.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Άντι Ρίνε, τόνισε ότι είναι σημαντικό η Ελλάδα να μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι αυτό μπορεί να γίνει με τους υπάρχοντες πόρους και όχι με νέους.



Τελευταία τροποποίηση στις 11:47 - 07 Νοε 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.