ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μίχαλος, Κορκίδης, Καββαθάς στον "αγώνα" των ληξιπρόθεσμων οφειλών

14:38 - 12 Νοε 2014 | Οικονομία
Μίχαλος, Κορκίδης, Καββαθάς στον "αγώνα" των ληξιπρόθεσμων οφειλών
Κοινή εκδήλωση ΚΕΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ για τη νέα ρύθμιση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Η νέα ρύθμιση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία αποτελεί μια θετική εξέλιξη για τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα μέσα στην κρίση και θα μπορούσε να αποδώσει τα μέγιστα με τη βελτίωση ορισμένων παραμέτρων της. Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής εκδήλωσης – ανοιχτής συζήτησης για το ζήτημα, που πραγματοποίησαν από κοινού η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας στο αμφιθέατρο ΕΡΜΗΣ του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

 

Ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος στην ομιλία του στην εκδήλωση επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Η νέα ρύθμιση αποτελεί λύση στο γόρδιο δεσμό των επιχειρήσεων που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους λόγω της ύφεσης και της ασφυκτικής έλλειψης ρευστότητας. Έστω και με καθυστέρηση υπήρξε μια θετική εξέλιξη. Πριν από λίγες ημέρες, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, υλοποιώντας τη δέσμευσή του, έδωσε εντολή και νομοθετήθηκε άμεσα η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και το δημόσιο γενικότερα, σε 100 δόσεις. Μια ρύθμιση που επικροτούμε ως επιχειρηματική κοινότητα και φυσικά κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, ενσωματώνοντας τα αιτήματα που έχει διατυπώσει η Επιχειρηματική Κοινότητα, εδώ και πολλούς μήνες.

Παρόλες τις αντιδράσεις της τρόικας, η κυβέρνηση πρέπει όχι μόνο να επιμείνει στην εφαρμογή της, αλλά και να βελτιώσει τη ρύθμιση που μπορεί να δώσει μεγάλες ανάσες σε μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων. Όπως προείπα, και αυτή η ρύθμιση χρήζει ορισμένων βελτιώσεων προκειμένου να λειτουργήσει αποτελεσματικά.

Οι βελτιώσεις που πρότεινε ο κ. Μίχαλος είναι:

  • Η επέκταση της ρύθμισης για τις επιχειρήσεις που έχουν οφειλές άνω του 1 εκ. ευρώ
  • Η μεγαλύτερη μείωση των προσαυξήσεων
  • Η μείωση του επιτοκίου στο 2% - 2,5%
  • Η πρόβλεψη bonus επιπλέον μείωσης 5% των ασφαλιστικών υποχρεώσεων των συνεπών επιχειρήσεων»

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι σήμερα και μπροστά στο φάσμα του συνεχώς διογκούμενου και απειλητικού, τόσο για τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων, όσο και για την αποδοτικότερη λειτουργία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, φαινομένου των ληξιπρόθεσμων οφειλών, η κυβέρνηση προέβη στη νομοθέτηση ευνοϊκού περιεχομένου ρυθμίσεων στις οποίες αναμένεται να υπαχθεί το σύνολο των οφειλετών.

Ωστόσο, επεσήμανε, ότι χρειάζονται λιγότεροι περιορισμοί για την ένταξη στη ρύθμιση, αλλά και γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή της. «Η ρύθμιση δεν είναι ένα σφουγγάρι που διαγράφει όλες τις οφειλές και τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων, αλλά μια καλή γομολάστιχα που σβήνει πολλές καταχρηστικές προσαυξήσεις και πρόστιμα που έχουν επιβληθεί άδικα και ένα ρολόι που μας δίνει περισσότερο χρόνο. Η ρύθμιση σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία είναι πράγματι μια δεύτερη ευκαιρία, που δυστυχώς έρχεται αργά, αφού εάν είχε εφαρμοστεί νωρίτερα, θα είχε σώσει τουλάχιστον τις μισές από τις 230.000 επιχειρήσεις που έκλεισαν. Όμως, όπως λέμε, κάλιο αργά παρά ποτέ. Είμαι ξεκάθαρα υπέρ της παρούσας ρύθμισης, χωρίς ναι μεν, αλλά».

 

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΒΕ κ. Γιώργος Καββαθάς ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη ρύθμιση οφειλών κρίνεται καταρχάς θετική, μολονότι ενόψει της συγκυρίας της κρίσης και της πολιτικής της εσωτερικής υποτίμησης είναι εκ των πραγμάτων καθυστερημένη. Ενδεχομένως, μάλιστα, αυτή η καθυστέρηση να λειτουργήσει εις βάρος της αποτελεσματικότητάς της». Ο κ. Καββαθάς πρότεινε ακόμη, για τις οφειλές προς το Δημόσιο, να αυξηθεί το όριο για την ένταξη των οφειλετών στα 30.000 ευρώ και να μειωθούν οι προσαυξήσεις και τα πρόστιμα.

Σε σχέση με τις οφειλές προς τον ΟΑΕΕ τόνισε ότι η ρύθμιση δεν πρόκειται να αποφέρει ουσιαστικά αποτελέσματα, αν ληφθεί υπόψη η διαρκώς φθίνουσα πορεία των εσόδων του οργανισμού. Αντίθετα, η μετατροπή των οφειλών σε χρόνο ασφάλισης και η ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κλάσης είναι η μόνη βιώσιμη λύση, κατά τον πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.

 

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας κ. Κοκκόρης, από την πλευρά του, τόνισε ότι η ρύθμιση θα αποδώσει και υπογράμμισε ότι στόχος είναι από το 2017 να υπάρξει ένας κοινός μηχανισμός είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών και φόρων. Επεσήμανε, επίσης, ότι το υπουργείο Εργασίας ενημερώνει τους οφειλέτες για τις υποχρεώσεις τους και δεν έχει προβεί σε καμία κατάσχεση λόγω χρεών.

 

Η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κα. Αικατερίνη Σαββαϊδου τόνισε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα ανοίξει από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων η ηλεκτρονική πύλη για την ένταξη των επιχειρηματιών στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Ανέφερε ακόμη ότι στόχος της ρύθμισης είναι η φορολογική συμμόρφωση. Διευκρίνισε ωστόσο, ότι βασικός στόχος είναι η στήριξη των φορολογουμένων που βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία εκπλήρωσης των φορολογικών τους υποχρεώσεων. Για το λόγο αυτό έχει υπάρξει μια σειρά αποφάσεων προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως για παράδειγμα ο νέος τρόπος απόδοσης του ΦΠΑ και η επιστροφή του ΦΠΑ για επιχειρήσεις εξαγωγικές ή χαμηλού ρίσκου.

 

Ο διοικητής του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος ανέφερε ότι η νέα ρύθμιση θα είναι και η τελευταία και εκτίμησε ότι δε θα υπάρξει ούτε νέα ρύθμιση, ούτε τροποποίηση στο νέο νόμο, αφήνοντας, ωστόσο, ανοιχτό να γίνουν κανονιστικές παρεμβάσεις για κάποια διαδικαστικά ζητήματα που πιθανόν θα προκύψουν.

 

Η διοικητής του ΟΑΕΕ κα. Γεωργία Κωτίδου, από την πλευρά της, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της νέας ρύθμισης, τόσο για τον ίδιο τον οργανισμό, όσο και για τους ασφαλισμένους του. Τόνισε, δε, ότι δεν τίθεται θέμα μη καταβολής συντάξεων από τον οργανισμό, κρούοντας όμως και τον κώδωνα του κινδύνου ότι η αναλογία στις καταβαλλόμενες εισφορές με τις εισπράξεις, είναι μικρότερη της μονάδας. 
ofeiles2

Τελευταία τροποποίηση στις 15:28 - 12 Νοε 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.