ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διαβατήριο για την "απογείωση" της χώρας, τα 6 δισ. επενδύσεις στον τουρισμό

14:02 - 14 Νοε 2014 | Οικονομία
Διαβατήριο για την "απογείωση" της χώρας, τα 6 δισ. επενδύσεις στον τουρισμό
Mισό δισεκατομμύριο κάθε χρόνο, για τα επόμενα έξι χρόνια προγραμματίζει η πολιτεία να επενδύσει μέσω ΕΣΠΑ σε μεγάλες υποδομές, σύμφωνα με όσα είπε η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη. Επίσης, μπορούν να καταστήσουν τη χώρα ένα από τους 10 πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο, σε συνδυασμό με τα 3 δισεκ που προγραμματίζονται από ιδιώτες να πέσουν στην αγορά.

Στο πλαίσιο αυτό, η υπουργός Τουρισμού, ανέφερε ότι, διαμορφώνεται έγκαιρα ένα σχέδιο που περιλαμβάνει ποσοτικοποιημένες και κατανεμημένες στον χώρο, δημόσιες πολιτικές μεταφρασμένες σε δράσεις. Μάλιστα, σχεδιάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης της Ανατολικής Μακεδονίας με σημείο αναφοράς την Αμφίπολη. Όπως ανέφερε ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Γιώργος Ορφανός, εκπονείται ήδη σχέδιο στη βάση της σωστής αξιοποίησης του momentum που έχουν δημιουργήσει οι ανασκαφές στο λόφο Καστά.
Για κάθε δράση –όπως είπε- θα υπάρχει στρατηγική, στόχοι, χρονοδιάγραμμα, ορόσημα παρακολούθησης, υπεύθυνοι διαχείρισης, απαιτούμενοι πόροι, και πηγές χρηματοδότησης των δράσεων από τα κατά περίπτωση τομεακά ή περιφερειακά προγράμματα.
Η κυρία Κεφαλογιάννη επισήμανε, ότι στο νέο ΕΣΠΑ, ύψους 20,8 δις ευρώ, κατά την εξειδίκευση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, θα ληφθεί μέριμνα ώστε συγκεκριμένες κατηγορίες δράσεων και σημαντικοί πόροι να έχουν ως δικαιούχους τους Δήμους της Χώρας. Σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις, το 35% του νέου ΕΣΠΑ 2014-20, θα προωθηθεί στις Περιφέρειες σε σχέση με το προηγούμενο 22%.

Photo
«Να αναδείξουμε το φωτεινό πρόσωπο της Ελλάδας» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά της υπουργού σε σχέση με τον τουριστικό σχεδιασμό της χώρας. Η κα Κεφαλογιάννη μάλιστα τόνισε ότι με το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων την επόμενη εξαετία, αλλά και με τα 3δισεκ επενδύσεων από τον ιδιωτικό τομέα η χώρα θα μπορέσει να πλασαριστεί στην πρώτη δεκάδα των πλέον δημοφιλών τουριστικών προορισμών. Ήδη μάλιστα όπως ανέφερε η χώρα βρίσκεται από άποψη εσόδων πάνω από χώρες όπως η Ιαπωνία ή το Μεξικό.

Το 2015 έτος τουρισμού για τη Θεσσαλονίκη

Την ενίσχυση της τουριστικής κίνησης της Θεσσαλονίκης μέσα από κοινές δράσεις εξωστρέφειας, εμπλουτισμού του τουριστικού προϊόντος και διευκόλυνσης των μετακινήσεων από και προς την πόλη, προς άλλους τουριστικούς προορισμούς, συζήτησαν η υπουργός Τουρισμού κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη και ο δήμαρχος της πόλης κ. Γιάννης Μπουτάρης.

u03C6u03C9u03C4u03BFu03B3u03C1u03B1u03C6u03AFu03B1 5

Στη συνάντηση που είχαν χθες στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης η υπουργός ανάφερε στο δήμαρχο ότι το υπουργείο θα συνδράμει σε δράσεις εξωστρέφειας της πόλης μέσω των γραφείων ΕΟΤ εξωτερικού και παράλληλα θα υποστηρίξει με την τεχνογνωσία του και όποιες άλλες ενέργειες αφορούν την ανάπτυξη του τουρισμού. Ακόμα η κυρία Κεφαλογιάννη είπε πώς και το μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη με την ΔΕΘ HELEXPO χθες στο πλαίσιο της έκθεσης Philoxenia θα συνδράμει στην περαιτέρω ενίσχυση του συνεδριακού και επαγγελματικού τουρισμού οπότε θα συνεισφέρει και αυτή στην τουριστική ανάπτυξη της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.
Επίσης στα θέματα που συζητήθηκαν είναι και η διευκόλυνση των επισκεπτών της Θεσσαλονίκης να μετακινούνται ακτοπλοιϊκά και δια ξηράς και σε άλλους τουριστικούς προορισμούς, γεγονός που θα ενισχύσει την ανάδειξη της πόλης σε κεντρικό προορισμό και για άλλες περιοχές που από την Θεσσαλονίκη μπορεί να προσεγγιστούν ευκολότερα.
Επιπρόσθετα συζητήθηκαν και θέματα που αφορούν τις θεωρήσεις VISA για τις σχολικές εκδρομές, μέτρα διευκόλυνσης και ενημέρωσης των επισκεπτών, και γενικά τομείς όπου η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να συνεργαστεί με το κράτος προκειμένου να εφαρμόσει τα σχέδια που οφείλει να έχει φτιάξει για την ανάπτυξη του τουρισμού.
Στο τέλος της συνάντησης η κυρία Κεφαλογιάννη δήλωσε ότι «το 2015 μπορεί να είναι έτος τουρισμού για τη Θεσσαλονίκη» καθώς μπορεί να προσελκύσει και να εξυπηρετήσει πολύ μεγαλύτερο από τον σημερινό αριθμό επισκεπτών καθώς διαθέτει σχέδιο, όραμα , προσφέρει πολλές εναλλακτικές μορφές τουρισμού και κινείται δυναμικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Αποστολή Θεσσαλονίκη
Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 14:16 - 14 Νοε 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.