ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι φορολογικοί παράδεισοι και η ουκρανική κρίση στο επίκεντρο της Συνόδου των G20

11:07 - 15 Νοε 2014 | Οικονομία
Οι φορολογικοί παράδεισοι και η ουκρανική κρίση στο επίκεντρο της Συνόδου των G20
Στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής των G20, που αρχίζει σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο στο Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας, θα βρεθεί το ζήτημα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, με τους ηγέτες των μεγαλύτερων ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών του πλανήτη να αναζητούν τρόπους να καταπολεμήσουν τους λεγόμενους «φορολογικούς παραδείσους».

Το ζήτημα αυτό βρέθηκε στην ημερήσια διάταξη των τελευταίων ημερών, έπειτα από τις αποκαλύψεις για τη λειτουργία του Λουξεμβούργου ως φορολογικού παραδείσου επί πρωθυπουργίας Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ. Ο ίδιος μάλιστα θα παρευρεθεί στη σύνοδο του Μπρίσμπεϊν.

 

Μάλιστα, ο Αυστραλός υπουργός Οικονομικών Τζο Χόκεϊ χαρακτήρισε τη φοροδιαφυγή των πολυεθνικών μέσω των φορολογικών παραδείσων «ληστεία» σε βάρος των εθνικών κρατών.

 

Επιπλέον, οι ηγέτες του G20 θα αναζητήσουν επίσης δρόμους για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την αναζωογόνηση της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς επίσης και της ρύθμισης των προβλημάτων του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος.

 

Μείζον θέμα βέβαια για τη Σύνοδο Κορυφής στο Μπρίσμπεϊν είναι η ουκρανική κρίση, ενώ ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι Αμποτ έριξε λάδι στη φωτιά όταν, προ ημερών, δήλωσε ότι σκοπεύει «να πιάσει από το γιακά» τον Πούτιν, επιρρίπτοντάς του ευθύνες για την κατάρριψη, τον περασμένο Ιούλιο, του Μπόινγκ των Μαλαισιανών Αερογραμμών στην Ανατολική Ουκρανία. Ο Ρώσος πρόεδρος φρόντισε βέβαια να απαντήσει, στέλνοντας ρωσικά πολεμικά πλοία σε διεθνή ύδατα, έξω από τις βορειοανατολικές ακτές της Αυστραλίας.

 

Ο πρόεδρος της Ρωσίας δηλώνει ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση κατά της Ρωσίας , για τον ρόλο της στην ουκρανική κρίση, πλήττουν την ρωσική, αλλά και την παγκόσμια, οικονομία.

 

Να σημειωθεί ότι σε συνέντευξή του στο πρακτορείο TASS πριν από τη σύνοδο των G20 ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε την Ουάσινγκτον για υπονόμευση των διεθνών εμπορικών θεσμών, που η ίδια έχει δημιουργήσει, με την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ένα "σφάλμα" το οποίο ελπίζει ότι τελικά θα διορθωθεί.

 

Τονίζει δε ότι το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων, η επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών και τα μέτρα που απαγορεύουν την πρόσβαση ρωσικών επιχειρήσεων στις δυτικές αγορές και την τεχνολογία παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, εφ΄όσον «μόνο τα Ηνωμένα Εθνη έχουν το δικαίωμα να επιβάλλουν τέτοιες κυρώσεις». Παραβιάζουν επίσης τη Γενική Συμφωνία Δασμών και Εμπορίου, την οποία οι ίδιες οι ΗΠΑ δημιούργησαν.

 

Ωστόσο, ο Πούτιν δηλώνει ότι δεν προτίθεται να φέρει το θέμα των κυρώσεων στις συνομιλίες της συνόδου κορυφής του G20, διότι «δεν έχει νόημα».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.