ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στα 92,99 εκατ.δολ οι ελληνικές επενδύσεις στην Κίνα- Πρόταση να μπουν ελληνικά τρόφιμα σε εμπορικό κέντρο

01:01 - 18 Νοε 2014 | Οικονομία
Στα 92,99 εκατ.δολ οι ελληνικές επενδύσεις στην Κίνα- Πρόταση να μπουν ελληνικά τρόφιμα σε εμπορικό κέντρο
Σε βασικό συνεργάτη κινεζικών επιχειρήσεων εξελίσσονται ελληνικές εταιρείες με τις τελευταίες να διεκδικούν μία αξιοπρεπή θέση στο εσωτερικό της Κίνας.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας, το σύνολο των ελληνικών παραγωγικών επενδύσεων στη χώρα, από το 1978 μέχρι τον Αύγουστο 2012 αναλύεται σε 114 επενδυτικά σχέδια με υλοποιηθείσες επενδύσεις της τάξης των 92,99 εκατ. δολ.

Εκτιμάται ότι δραστηριοποιούνται στην Κίνα περίπου 50 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων στους τομείς εξόρυξης, επαγγελματικών ψυγείων, κοσμημάτων, καλλυντικών, πλαστικών, επίπλων, 
πληροφορικής, τυχερών παιχνιδιών, τροφίμων, ναυτιλίας, παροχής συμβουλευτικών και τουριστικών υπηρεσιών, εμπορίας, εστίασης κ.α. 
Ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο των διμερών οικονομικών και επενδυτικών σχέσεων είναι οι μεγάλης κλίμακας παραγγελίες ναυπήγησης πλοίων από Έλληνες εφοπλιστές στα κινεζικά ναυπηγεία. Οι Έλληνες εφοπλιστές είναι οι σημαντικότεροι πελάτες των κινεζικών ναυπηγείων. 
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών το Σεπτέμβριο του 2013 και ενώ τα ναυπηγικά προγράμματα είχαν περιοριστεί παγκοσμίως λόγω υπερπροσφοράς χωρητικότητας, βρίσκονταν συνολικά υπό παραγγελία σε κινεζικά ναυπηγεία παραγγελίες για ναυπήγηση 188 πλοίων ελληνικών συμφερόντων.

Το γεγονός αυτό καταδεικνύει το κινεζικό ενδιαφέρον και συμφέρον να διατηρηθεί η σχέση της με την ελληνική ναυτιλία. Ως εκ τούτου η
υπάρχουσα Συμφωνία χρηματοδότησης ύψους 5 δισ. δολαρίων ΗΠΑ από κινεζικές τράπεζες για τη ναυπήγηση πλοίων ελληνικών συμφερόντων σε κινεζικά ναυπηγεία αναμένεται να ενισχύσει τους αμοιβαία επωφελείς δεσμούς μεταξύ δύο χωρών στους τομείς ναυπήγησης και θαλάσσιων
εμπορευματικών μεταφορών. 
 
Την ίδια στιγμή σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, εντείνονται οι προσπάθειες εισαγωγής ελληνικών τροφίμων στην Κίνα. Στο πλαίσιο Workshop που διενεργήθηκε στο Πεκίνο, πληροφορίες αναφέρουν ότι παρουσιάστηκε πρόταση του εισαγωγέα κ. Cui Hang αναφορικά με την ανάληψη από κοινού επιχειρηματικής προσπάθειας εισαγωγέων, σύμφωνα με την οποία ιδιοκτήτης αλυσίδας σούπερ-μάρκετ που δραστηριοποιείται στην περιοχή Hubei, πρότεινε την άνευ κόστους (π.χ. δικαιώματα ραφιού, συμμετοχής σε έξοδα προώθησης κ.α.) διάθεση χώρου για πώληση 800 προϊόντων.
 
Παράλληλα πρότεινε και άλλη επιχειρηματική προσπάθεια που θα μπορούσε να αναληφθεί από κοινού και αφορά τη συμμετοχή εισαγωγέων στην προώθηση ελληνικών προϊόντων σε υπερ-χώρο αγορών (Mall) ο οποίος ονομάζεται «Aegean» και έχει ιδρυθεί από Κινέζους και Τούρκους επενδυτές.
 
Δέσποινα Καραγιαννοπούλου
Τελευταία τροποποίηση στις 18:34 - 17 Νοε 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.