ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στον αγωγό Eastmed συμμετέχει το Ισραήλ

22:45 - 19 Νοε 2014 | Οικονομία
Στον αγωγό Eastmed συμμετέχει το Ισραήλ
Στον αγωγό EastMed αναμένεται να συμμετάσχει το Ισραήλ σύμφωνα με όσα αναδείχθηκαν στη Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου στη Ρώμη, με θέμα «Κτίζοντας μια Ευρωμεσογειακή Ενεργειακή Γέφυρα – Τη Στρατηγική Σημασία των Ευρωμεσογειακών Δικτύων Φυσικού Αερίου και Ηλεκτρικής Ενέργειας, στο πλαίσιο της Ενεργειακής Ασφάλειας», όπου συμμετείχε ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, μαζί με τους ομολόγους του από το Ισραήλ, την Ιταλία και την Κύπρο και τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την Ενεργειακή Ενοποίηση.

Εκεί συμφώνησαν στη συμμετοχή και του Ισραήλ στον αγωγό EastMed.


Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, δεδομένου ότι ο αγωγός EastMed, με τη συμμετοχή του Ισραήλ, αποκτά τεράστια ώθηση και συμβάλλει ανάλογα με τον ΤΑΡ στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Είναι προφανές ότι το ενεργειακό πόκερ στην περιοχή κορυφώνεται με αιχμή τις οδεύσεις των ενεργειακών δρόμων αλλά και την προσπάθεια του τόξου Ελλάδας Κύπρου να παρακαμφθεί η Τουρκία.


Όπως τονίζεται ο αγωγός EastMed είναι ούτως ή άλλως ανάλογος του TAP (8-10 bcm) και με αυτόν χαράσσεται νέα όδευση από πηγές του Ισραήλ, μέσω Κύπρου και Ελλάδας, προς την Ε.Ε., χωρίς να διέρχεται δηλαδή από την Τουρκία.


Τις επόμενες ημέρες, με κοινή επιστολή τους προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την Ενεργειακή Ενοποίηση και τον Προεδρεύοντα του Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε., Ιταλό ομόλογό τους, ο Έλληνας, ο Κύπριος και ο Ισραηλινός Υπουργός θα οριστικοποιήσουν τη συνάντηση όλων των μερών, προκειμένου να συζητηθεί το εν λόγω θέμα.


Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.