ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γενική απεργία σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα

19:36 - 26 Νοε 2014 | Οικονομία
Γενική απεργία σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα
Παραλύει ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας την Πέμπτη λόγω της 24ωρης απεργίας που κήρυξαν ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και στις προβλέψεις του νέου προϋπολογισμού. Η απεργιακή συγκέντρωση διαμαρτυρίας είναι προγραμματισμένη στις 11 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Η ΓΣΕΕ καλεί σε μαζική συμμετοχή τονίζοντας πως αυτή θα είναι η απάντηση «στις αδιέξοδες και καταστροφικές πολιτικές που έχουν ξεζουμίσει τον κόσμο της μισθωτής εργασίας, έχουν εξαθλιώσει την ελληνική κοινωνία και βυθίζουν την οικονομία στην ύφεση και στην αποεπένδυση».


Με αφορμή τα περί αλλαγών στον συνδικαλιστικό νόμο, η ΓΣΕΕ διαμηνύει πως αντιδρά «σε κάθε σκέψη και στόχευση για κατάργηση των συνδικαλιστικών ελευθεριών με σκοπό την κάμψη της αντίστασης και της αντίδρασης των εργαζομένων, για κατάργηση κάθε έννοιας κοινωνικής δικαιοσύνης και ασφάλειας».


Η ΑΔΕΔΥ κάνει λόγο για προσχηματικό εκσυγχρονισμό του κράτους, με την εφαρμογή της «αξιολόγησης», η οποία όπως τονίζει συναντά την καθολική αντίσταση των εργαζομένων στο δημόσιο.


Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο διεκδικούν:

  • Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις – Ακώλυτη μισθολογική εξέλιξη. Καμία σύνδεση μισθού και βαθμού.
  • Ακύρωση της «αξιολόγησης» και του «επανελέγχου» μετατροπής των συμβάσεων. Αποτροπή των απολύσεων και κατάργηση των ν. 4250/2014 και 4281/2014.
  • Επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων Δημοσίων Υπαλλήλων και κατάργηση του νόμου της διαθεσιμότητας.
  • Μόνιμη και σταθερή εργασία, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους.
  • Υπεράσπιση του δημόσιου ασφαλιστικού συνταξιοδοτικού συστήματος και του συστήματος δημόσιας υγείας.
  • Ανατροπή της άδικης και ταξικής, σε βάρος των εργαζομένων και των αδύναμων στρωμάτων της κοινωνίας, φορολογίας με την άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και την εφαρμογή ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος.
  • Υπεράσπιση της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.


Τέλος η ΑΔΕΔΥ προειδοποιεί την Κυβέρνηση με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.


Το ΠΑΜΕ καλεί σε προσυγκέντρωση στις 11:00 στην Ομόνοια όπου θα παρευρεθεί και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ο οποίος θα κάνει δηλώσεις στο απεργιακό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Αθήνα, την Πέμπτη 27 Νοέμβρη και ώρα 11.00 π.μ., στην Ομόνοια.


Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καλέσει σε προσυγκέντρωση στα Χαυτεία στις 10:30 την Πέμπτη.


Με προβλήματα θα γίνονται την Πέμπτη οι μετακινήσεις του επιβατικού κοινού, λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς στη γενική απεργία.


Συγκεκριμένα, Μετρό, Ηλεκτρικό , θα κυκλοφορήσουν από τις 10:00 π.μ. και έως τις 16:00 το απόγευμα. Το Τραμ θα λειτουργήσει από τις 9:00 το πρωί και έως τις 17:00 το απόγευμα. Λεωφορεία και τρόλεϊ θα πραγματοποιούν  δρομολόγια από τις 09.00 το πρωί έως τις 21.00 το βράδυ.


Επίσης, την Πέμπτη, όλη τη μέρα, λόγω της απεργίας των σιδηροδρομικών, δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα δρομολόγιο του προαστιακού σιδηροδρόμου και δεν θα εξασφαλίζεται η κυκλοφορία για τους συρμούς του μετρό στο τμήμα Δουκίσσης Πλακεντίας-Αεροδρόμιο.


Δεμένα θα παραμείνουν επίσης  τα πλοία στα λιμάνια, λόγω της συμμετοχής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ, ενώ λόγω της συμμετοχής των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ, AEGEAN και Olympic Air, ανακοίνωσαν ακυρώσεις πτήσεων.


Ειδικότερα  η AEGEAN ακυρώνει 97 πτήσεις εσωτερικού και 65 πτήσεις του εξωτερικού της δικτύου. Επιπλέον η AEGEAN αναγκάζεται να αλλάξει την ώρα αναχώρησης σε 8 σκέλη πτήσεων του δικτύου  εξωτερικού καθώς και σε 6 σκέλη πτήσεων του εσωτερικού της δικτύου. Παράλληλα η Olympic Air αναγκάζεται να ματαιώσει όλες τις πτήσεις του δικτύου της (34).

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.