ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πως ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε «εργαλείο» υποτιμητικής κερδοσκοπίας

14:56 - 27 Νοε 2014 | Οικονομία
Πως ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε «εργαλείο» υποτιμητικής κερδοσκοπίας
Τα γεγονότα και ειδικά εκείνα που αφορούν τις αγορές έχουν πάντα δυο όψεις με την δεύτερη να είναι συνήθως η περισσότερο… σκοτεινή.

Και μπορεί η Αξιωματική Αντιπολίτευση να ομιλεί για «κακοστημένες διαρροές» αναφορικά με το e-mail που φέρεται να διακίνησε ο J. Sponer της Capital, δείχνοντας προς την πλευρά της κυβέρνησης, όμως από χθες το βράδυ στα χρηματιστηριακά στέκια του Λουξεμβούργου οι fund managers δίνουν μια άλλη διάσταση. 

 

«Κάποιοι ενδεχομένως να είναι σορταρισμένοι και κάποιοι να έχουν… θέματα που άπτονται της χρηματιστηριακής νομοθεσίας» έλεγαν χαρακτηριστικά σε πολυεθνική παρέα, συνδέοντας μάλιστα τις πρόσφατες ανακοινώσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για 150 περιστατικά κερδοσκοπίας που έλαβαν χώρα την περασμένη Άνοιξη, κατά την διάρκεια των αυξήσεων κεφαλαίου των Ελληνικών τραπεζών.


Η σπόντα έχει δυο διαστάσεις:


Η πρώτη, υπό την παρασκηνιακή πάντα ερμηνεία των ανθρώπων της αγοράς, υπονοεί πως το Capital έχοντας ποντάρει short στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, απλά αξιοποίησε την συνάντηση με τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ ως εργαλείο υποτιμητικής κερδοσκοπίας. Αν δε ληφθεί υπόψη πως η πτώση του χρηματιστηρίου την Πέμπτη είναι της τάξεως του 3% το σενάριο στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.


Η δεύτερη είναι κάπως πιο σύνθετη και ξεκινά από την περασμένη Άνοιξη, όπου τότε αρκετά funds προχώρησαν σε «γυμνές ανοιχτές πωλήσεις» των τραπεζικών τίτλων, δηλαδή πούλησαν μετοχές που δεν είχαν στην κατοχή τους σε υψηλότερες τιμές από εκείνες της αγοράς των νέων τίτλων, παίζοντας επί της ουσίας εκ του ασφαλούς.


Ωστόσο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ήδη έχει ανακοινώσει πως εντοπίστηκαν περί τις 150 περιπτώσεις οι οποίες και διερευνώνται προκειμένου να επιβληθούν πρόστιμα και ίσως η ευρύτερη λεκτική επίθεση των διαχειριστών και των επενδυτικών οίκων όπως της Merrill Lynch, να περιλαμβάνει και την διάσταση της εκδίκησης.


Ή ακόμα και να αποτελεί μήνυμα προς την Ελλάδα ότι τα funds έχουν το πάνω χέρι και μπορούν να προκαλέσουν εκτροπή της κατάστασης αν βρεθούν στριμωγμένα από τις εποπτικές αρχές.


Σε κάθε περίπτωση έχουμε να κάνουμε με μια σπέκουλα υψηλού επιπέδου (κυρίως όσον αφορά την Capital ) με την επισήμανση πως η διασπορά ψευδών ειδήσεων ή γεγονότων σύμφωνα με την Mifid είναι αδίκημα και μάλιστα σοβαρό.


Υπό την προϋπόθεση βεβαίως πως αυτός που λέει πως θα πουλήσω τα πάντα και γενικά ότι έρχεται καταστροφή σε μια αγορά έχει ανοίξει προηγουμένως short positions…


Ειδικά αν αυτός ο κάποιος λέγεται Capital ή Merrill Lynch.

 

A.Τάντουλος 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.