ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

OPEC: Δεν μειώνει την παραγωγή - Κατέρρευσε η τιμή του πετρελαίου

17:32 - 27 Νοε 2014 | Οικονομία
OPEC: Δεν μειώνει την παραγωγή - Κατέρρευσε η τιμή του πετρελαίου
Σε κατακόρυφη πτώση οδήγησε την τιμή του πετρελαίου, η απόφαση του OPEC, να μην μειώσει την παραγωγή του, κάτω από τα 30 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Τα μέλη του OPEC συνεδρίασαν την Πέμπτη στη Βιέννη για να αποφασίσουν για τη μελλοντική στρατηγική τους μετά την κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου τους τελευταίους μήνες. 


Ο Οργανισμός αποφάσισε να διατηρήσει το ανώτατο επίπεδο παραγωγής στα 30 εκατ. βαρέλια την ημέρα παρά τις αντιδράσεις ορισμένων μελών του, όπως η Βενεζουέλα, που ζητούσαν μείωση της παραγωγής προκειμένου να αντιμετωπιστεί η υπερπροσφορά στην αγορά.


Την απόφαση έκαναν γνωστή, πριν ακόμα και την επίσημη ανακοίνωση, του Οργανισμού,  οι υπουργοί Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας και του Κουβέιτ, προκαλώντας νέα βουτιά στις τιμές του πετρελαίου, τις ενεργειακές μετοχές, το ρούβλι και άλλα επενδυτικά ενεργητικά που σχετίζονται με τον μαύρο χρυσό.

 

Η τιμή της ποικιλίας του αργού WTI υποχώρησε ακόμα ως και τα 67,75 δολάρια το βαρέλι, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2010. Η τιμή του Brent έπεσε ακόμα και έως  6,1% χαμηλότερα στα 73,04 δολάρια το βαρέλι. Νωρίτερα  διολίσθησε ως και τα 71,25 δολάρια το βαρέλι, πραγματοποιώντας την μεγαλύτερη πτώση από τον Μάιο του 2011.


Η απόφαση διατήρησης των επιπέδων παραγωγής σε σταθερά επίπεδα, ήταν αναμενόμενη, καθώς από την Τετάρτη οι  χώρες του κόλπου είχαν ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να μειώσουν την παραγωγή τους.


Το 12μελές πετρελαϊκό καρτέλ, συνήθως παρεμβαίνει με προσαρμογή των ανώτατων επιπέδων παραγωγής, όταν οι τιμές εμφανίζουν έντονες διακυμάνσεις λόγω της υπερβολικής ή ελλειμματικής προσφοράς.


Οι εκπρόσωποι πάντως των χωρών δείχνουν ιδιαίτερα ψύχραμοι και δεν είναι τυχαίο ότι η επόμενη συνεδρίαση του Οργγανισμού προγραμματίστηκε για τον Ιούνιο του 2015. 
Μέχρι τότε ο OPEC αφήνει την αγορά να αποτιμήσει η ίδια την τιμή του μαύρου χρυσού.


Οι τιμές του αργού πετρελαίου έχουν διολισθήσει 30% από τον Ιούνιο, λόγω της έντονης αύξησης της παραγωγής που δημιουργεί η «σχιστολιθική επανάσταση» στις ΗΠΑ και την μείωση της ζήτησης λόγω των υποτονικών οικονομικών συνθηκών σε Ευρώπη και Ασία.

Τελευταία τροποποίηση στις 00:16 - 28 Νοε 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.