ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρόστιμα ύψους 9,4 εκατ. ευρώ επιβλήθηκαν τον Οκτώβριο για αδήλωτους εργαζόμενους

15:02 - 01 Δεκ 2014 | Οικονομία
Πρόστιμα ύψους 9,4 εκατ. ευρώ επιβλήθηκαν τον Οκτώβριο για αδήλωτους εργαζόμενους
Στα 9.391.498 ευρώ ανέρχονται τα πρόστιμα που επέβαλε το υπουργείο Εργασίας τον Οκτώβριο για αδήλωτους εργαζόμενους, στα πλαίσια των ελέγχων που διεξήγαγε το Επιχειρησιακό Σχέδιο «ΑΡΤΕΜΙΣ».

Πιο αναλυτικά, στα πλαίσια του Σχεδίου, ελέγχθηκαν 2.751 επιχειρήσεις και σε σύνολο 9.925 εργαζομένων βρέθηκαν αδήλωτοι οι 884, δηλαδή το 8,91% του συνολικού αριθμού των εργαζομένων που ελέγχθηκαν.

Συνολικά, από τις 15 Σεπτεμβρίου 2013, οπότε και ξεκίνησε το Επιχειρησιακό Σχέδιο «ΑΡΤΕΜΙΣ» και η επιβολή του υψηλού προστίμου των 10.500 ευρώ, μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου 2014, επιβλήθηκαν πρόστιμα που ανέρχονται στα 59.916.741 ευρώ.

Μάλιστα, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, δήλωσε ότι, σε μια προσπάθεια να παταχθεί η «μαύρη» εργασία, «αυτή την εβδομάδα θεσμοθετήσαμε την υποχρέωση των εργοδοτών να δηλώνουν υποχρεωτικά στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» την οποιαδήποτε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας. Και αυτό, διότι αποδείχθηκε στην πράξη ότι η δυνατότητα που υπήρχε για την τροποποίηση του ωραρίου με την απλή τήρηση του αθεώρητου βιβλίου αποτέλεσε για πολλούς εργοδότες εστία καταχρηστικών πρακτικών ελάχιστης ασφάλισης και καταστρατηγήσεων με τη μορφή της «ψευδομερικής απασχόλησης» ή και αδήλωτης εργασίας».

Ο υπουργός προσέθεσε ότι «απαιτείται η δραστική αλλαγή νοοτροπίας και αντιλήψεων και εκ μέρους των ίδιων των επιχειρήσεων. Όπως έδειξε και η πρόσφατη απόφασή μας για τη δημιουργία του «Λευκού Μητρώου Συνεπών Επιχειρήσεων – ΠΕΡΣΕΑΣ» επενδύουμε στην υγιή και συνεπή επιχειρηματικότητα, επιβραβεύουμε και αναδεικνύουμε τη δύναμη του «καλού παραδείγματος». Δεν θα αφήσουμε όμως να διαιωνίζεται σε βάρος της κοινωνίας και των εργαζομένων η παρασιτική λογική κάποιων ανεύθυνων εργοδοτών. Θα βάλουμε οριστικά «φρένο» στην αυθαιρεσία τους».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.