ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έσοδα 150 εκατ και 500 νέες θέσεις εργασίας φέρνει η εκμίσθωση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης

19:58 - 02 Δεκ 2014 | Οικονομία
Έσοδα 150 εκατ και 500 νέες θέσεις εργασίας φέρνει η εκμίσθωση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης
Την υπογραφή της σύμβασης εκμίσθωσης του λιγνιτωρυχείου της Βεύης στη Φλώρινα ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, σύμφωνα με το οποίο αναμένονται άμεσα καθαρά κέρδη για το Δημόσιο ύψους 150 εκατ. ευρώ σε βάθος 15ετίας από τα μισθώματα.

Η υπογραφή της Σύμβασης Μίσθωσης αποτελεί το τελευταίο βήμα μιας σειράς διαδικασιών για την επαναλειτουργία του λιγνιτωρυχείου της Βεύης, που θα ολοκληρωθεί πλήρως με την κύρωση της σύμβασης από την Ολομέλεια της Βουλής, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το υπουργείο, προσθέτοντας ότι η επαναλειτουργία του λιγνιτωρυχείου της Βεύης στη Φλώρινα είναι εξαιρετικά σημαντική, τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και συνολικά για τη χώρα.


Με την επαναλειτουργία του λιγνιτωρυχείου δημιουργούνται σχεδόν 500 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης και σχεδόν 2.000 έμμεσες θέσεις εργασίας.


 «Η επαναλειτουργία του λιγνιτωρυχείου της Βεύης στη Φλώρινα είναι εξαιρετικά σημαντική, τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και συνολικά για τη χώρα. Το λιγνιτωρυχείο της Βεύης αποτελεί έναν πολύ σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα για την απρόσκοπτη και αποδοτική λειτουργία μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, διασφαλίζοντας περαιτέρω την ενεργειακή επάρκεια της χώρας μας», επισημαίνει το ΥΠΕΚΑ.


Πολύ σημαντικές και οι άμεσες ωφέλειες για το Δημόσιο:

  • Στα δεκαπέντε μισθωτικά έτη που προβλέπονται αρχικά, τα άμεσα καθαρά έσοδα από μισθώματα αναμένεται να ξεπεράσουν τα 150 εκατομμύρια ευρώ για το Δημόσιο.
  • Ταυτόχρονα, ο μισθωτής ενθαρρύνεται για τη μέγιστη αξιοποίηση του κοιτάσματος με τις βέλτιστες πρακτικές ενώ διασφαλίζονται τα έσοδα του Δημοσίου για το ύψος ελάχιστης παραγωγής.
  • Οι περιβαλλοντικές υποχρεώσεις του μισθωτή δεν περιορίζονται στην ισχύουσα περιβαλλοντική νομοθεσία, αλλά περιλαμβάνουν και επιπλέον πρόσθετες υποχρεώσεις που ανέρχονται για την δεκαπενταετία σε πάνω από 26 εκατομμύρια ευρώ.
  • Επιπλέον, ο μισθωτής υποχρεούται να προβεί σε ερευνητικές εργασίες ύψους άνω των 6 εκατομμύριων ευρώ.
  • Τέλος, ο μισθωτής οφείλει να προχωρήσει μέσα στην πρώτη πενταετία σε δαπάνες μηχανολογικού και άλλου εξοπλισμού άνω των 28 εκατομμυρίων ευρώ.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.