ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κόντρα "με το καλημέρα σας" στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό

22:44 - 03 Δεκ 2014 | Οικονομία
Κόντρα "με το καλημέρα σας" στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό
Έντονη πολιτική αντιπαράθεση και υψηλοί τόνοι αναμένεται να επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες, στη Βουλή, καθώς την Τετάρτη ξεκίνησε στην Ολομέλεια η συζήτηση για την ψήφιση του προϋπολογισμού, που αναμένεται να κορυφωθεί την Κυριακή με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και την ονομαστική ψηφοφορία τα μεσάνυχτα.

Ήδη από την πρώτη ημέρα της συζήτησης, οι τόνοι της αντιπαράθεσης ανέβηκαν, με την πρώτη κόντρα να σημειώνεται μεταξύ του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδη Τσακαλώτου και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου  της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη.

 

Αφορμή μια αναφορά του κ. Τσακαλώτου σε μία ρήση του θεωρητικού του ιταλικού κομμουνισμού Αντόνιο Γκράμσι  ότι «βλέπουμε το παλιό να πεθαίνει και το παλιό το βλέπουμε στα οικονομικά μέτρα, το βλέπουμε σε ένα προϋπολογισμό που δεν απαντά στα βασικά ερωτήματα: Γιατί συνεχίζεται αυτή η κρίση και γιατί ο κόσμος έχει τόσα προβλήματα», η οποία κατέληξε σε προσωπική αναφορά τόσο στον κ. Γεωργιάδη όσο και στην κ. Βούλτεψη:  «Ποτέ δεν ήμουν θαυμαστής του αστικού κόσμου, αλλά νομίζω πως πλέον χάνεται και μέρος των αξιών του αστικού κόσμου. Θεωρώ πως είναι κατάντια για το δικό σας τον αστικό κόσμο, ότι φτάσατε να σας αντιπροσωπεύουν η Σοφία Βούλτεψη και ο Άδωνις Γεωργιάδης».


Η απάντηση του κ. Γεωργιάδη ήρθε με επίκληση ενός αποσπάσματος του Αντόνιο Γκράμσι, που είχε επικαλεστεί στην ομιλία του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ: «Ο Γκράμσι είπε πως στο διάστημα "ανάμεσα στο θάνατο του παλιού και τη γέννηση του νέου, μεσολαβεί η εποχή των τεράτων". Είστε τα πολιτικά τέρατα αυτής της κρίσης» ανέφερε, απευθυνόμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Γεωργιάδης.

 
«Είστε προδότης της δικής σας τάξεως - της αστικής -, της οποίας είστε γέννημα θρέμμα. Εγώ δεν είχα την τύχη να γεννηθώ πλούσιος σε χώρα του εξωτερικού, να σπουδάσω στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου των ιδρυτών του καπιταλισμού, και μετά από 20 χρόνια δουλειάς σε πάγκους και βιβλιοπωλεία να έχω μερίδια Black Rock - και το ίδιο ισχύει και για την κα Βούλτεψη» συμπλήρωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.


Νωρίτερα και παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ο εισηγητής της Ν.Δ. Ανδρέας Λυκουρέντζος αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και υπογράμμισε ότι «νέα μέτρα θα ήταν αυτή την ώρα καταστροφικά και υφεσιακά και δεν θα το άντεχε ούτε η οικονομία ούτε η κοινωνία».

Υποστηρίζοντας τον Προϋπολογισμό του 2015 ο Ανδρέας Λυκουρέντζος προειδοποίησε πως «τίποτα δεν είναι πιο επώδυνο από το πισωγύρισμα, τίποτα δεν είναι πιο επικίνδυνο από την πολιτική αστάθεια» και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του «στις δυνατότητες της οικονομίας, του ελληνικού λαού και στην πολιτική μας».


Από  την πλευρά του ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος, επεσήμανε πως η διαπραγμάτευση που διεξάγεται συμπυκνώνει τις προσπάθειες αυτής της πενταετίας και απευθυνόμενος στην τρόικα έστειλε μήνυμα ότι: «Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια ούτε δημοσιονομικά ούτε φορολογικά. Αυτό να είναι σαφές σε κάθε κατεύθυνση»,.

 

 «Συζητούμε έναν εικονικό προϋπολογισμό, που με μια γομολάστιχα στα χέρια σβήνουν και γράφουν οι κυβερνητικοί μανδαρίνοι και οι τροικανοί. Έναν προϋπολογισμό που τον έχει ήδη αλλάξει η τρόικα και θα αλλάξει πάλι», υπογράμμισε ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νίκος Νικολόπουλος.

«Η τρόικα πλέον παίζει σαν την γάτα με το ποντίκι, με τα όρια πολιτικής αντοχής και επιβίωσης της σημερινής συγκυβέρνησης», εκτίμησε ο ίδιος.


«Κάνετε προσπάθειες να κρατηθείτε στην εξουσία. Λέγατε διάφορες αρλούμπες όπως ότι σκίζετε τα μνημόνια, ότι τελειώνει το μνημόνιο. Όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Ο φίλος σας ο Σόιμπλε λέει ότι θα επιβληθούν σκληροί όροι», υποστήριξε ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος και πρόσθεσε: «θα θεωρήσετε επιτυχία σας αν πείσετε τους νταβατζήδες σας να έλθουν πίσω να συζητήσουν».

 

«Πρόκειται για έναν καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα Προϋπολογισμό χωρίς πολιτικό σχέδιο και αναπτυξιακούς στόχους, που συντάχθηκε υπό το άγχος της λογιστικής επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων, όσο και της συμφωνίας που θα επιτύγχανε  η κυβέρνηση με την τρόικα και τους εταίρους για το δημοσιονομικό κενό του 2015», υπογράμμισε η εισηγητής της ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.