ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αύξηση 21% στο παράνομο εμπόριο τσιγάρων

13:44 - 04 Δεκ 2014 | Οικονομία
Αύξηση 21% στο παράνομο εμπόριο τσιγάρων
Αυξάνεται συνεχώς το φαινόμενο του παράνομου εμπορίου τσιγάρων, το οποίο έφτασε στο 20,8% το Νοέμβριο του 2014 από 19,5% στην αντίστοιχη μέτρηση του 2013, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της έρευνας της AC Nielsen.

Η έρευνα της ACNielsen πραγματοποιήθηκε σε 20 πόλεις της χώρας με τη μέθοδο της συλλογής χρησιμοποιημένων πακέτων. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας το παράνομο εμπόριο τσιγάρων εξακολουθεί να αυξάνεται στην Αθήνα, το Περιστέρι, τη Λάρισα, τον Βόλο, το Ηράκλειο, την Καλαμαριά στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα.

Από την έρευνα επίσης φαίνεται ότι η συντριπτική πλειονότητα (7 στα 10) των παράνομων τσιγάρων είναι illicitwhites, τα οποία αποτελούν μια αναδυόμενη μορφή παράνομων τσιγάρων, που παράγονται με μοναδικό στόχο την παράνομη διακίνησή τους, κάτι που είχε αναδειχθεί και από την έκθεση SUNReport της KPMG για το 2013. Ως κυριότερες μάρκες illicitwhites εμφανίζονται οι Royal, GoldenMount, Raquel, 777 και RGD.

Υπενθυμίζεται, ότι η έκθεση SUN της KPMG(Ιούνιος 2013) αναφέρει ότι συνολικά 3,9 δισεκατομμύρια παράνομα τσιγάρακαταναλώθηκαν το 2013 στη χώρα μας (4 φορές περισσότερα από το 2009 που ήταν 1 δισ. παράνομα τσιγάρα) τα οποία υπολογίζεται ότι στέρησαν τα δημόσια ταμείααπό έσοδα περίπου 565 εκ. ευρώ αλλά και χιλιάδες θέσεις εργασίας από τον κλάδο.

Σε συνέχεια της μακρόχρονης προσπάθειας του κλάδου για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων στην Ελλάδα, οι εταιρίες καπνού πραγματοποιούν νέα εκστρατεία ενημέρωσης των καταναλωτών, λέγοντας «ΟΧΙ στα παράνομα τσιγάρα και τον παράνομο χύμα καπνό». Στη συμμαχία των εταιριών ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ, BritishAmericanTobaccoHellas, JapanTobaccoInternational καιImperialTobaccoHellas προστίθενται τώρα και οι εταιρίεςΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΡΕΛΙΑ και ΣΕΚΑΠ.

Η εκστρατείαπεριλαμβάνει καταχωρήσεις στον Τύπο, ραδιοφωνικά μηνύματα και χρήση ειδησεογραφικών ιστοσελίδων. Βασικό μήνυμα είναι οι επιπτώσεις που έχει το παράνομο εμπόριο προϊόντων καπνού στην οικονομία αλλά και τους καταναλωτές τους οποίους καλεί να λένε ΟΧΙ κάθε φορά που κάποιος τους προτείνει στο δρόμο «μια πιο φθηνή, έξυπνη λύση» και να εμπιστεύονται τα νόμιμα σημεία πώλησης. Στον ειδικό ιστότοπο, www.oxistaparanomatsigara.gr, υπάρχουν επίσης πληροφορίες για το παράνομο εμπόριο καπνικών προϊόντων.

Υπενθυμίζεται ότι την εκστρατεία υποστηρίζουν από την αρχή τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Ναυτιλίας και Αιγαίου, το ΣΔΟΕ, οι Δήμοι Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βιομηχανιών Μεταποίησης και Εταιρειών Εμπορίας Καπνού και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Μισθωτών Περιπτέρων και Αναπηρικών Κυλικείων. Πλέον την εκστρατεία στηρίζουν και η ΠΑΣΕΓΕΣ και το Ινστιτούτου Καταναλωτών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.