ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πλεόνασμα 3,5 δισ. ευρώ στο δεκάμηνο και αιχμές ΥΠΟΙΚ κατά της τρόικας

16:37 - 04 Δεκ 2014 | Οικονομία
Πλεόνασμα 3,5 δισ. ευρώ στο δεκάμηνο και αιχμές ΥΠΟΙΚ κατά της τρόικας
Στα 3,5 δισ. ευρώ ή 1,9% του ΑΕΠ ανήλθε το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης στο δεκάμηνο, Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2014, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 1,4 δισ. ευρώ ή 0,8% του ΑΕΠ την αντίστοιχη περίοδο του 2013.

Σύμφωνα με το  υπουργείο Οικονομικών, τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι, ο στόχος για το πρωτογενές στο τέλος της χρονιάς, ύψους 1,5% του ΑΕΠ, θα επιτευχθεί χωρίς να αυξάνονται οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα. 


Μάλιστα το ΥΠΟΙΚ εκτιμά ότι οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχουν μειωθεί περαιτέρω κατά περίπου 1 δισ. ευρώ, λόγω των συμπληρωματικών πιστώσεων που έχουν ήδη διατεθεί από το ΓΛΚ σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και της επίπτωσης των μηχανισμών αυτόματης διόρθωσης υπερβάσεων υγειονομικών δαπανών.


Καταλήγοντας το ΥΠΟΙΚ, αφήνει και αιχμές προς την τρόικα, τονίζοντας ότι τα τελευταία 3 χρόνια, οι Κρατικοί Προϋπολογισμοί, εκ του αποτελέσματος, χαρακτηρίζονται από ρεαλισμό στις προβλέψεις τους, ειλικρίνεια στην κατάρτισή τους, και αξιοπιστία στην υλοποίησή τους, κάτι που δεν αποδέχονται οι δανειστές, στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση, ζητώντας επιπλέον μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού και αμφισβητώντας τα στοιχεία του προϋπολογισμού του 2015.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.