ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Reuters: Τα σενάρια παράτασης του ελληνικού προγράμματος - Τι λέει το ΥΠΟΙΚ

18:55 - 04 Δεκ 2014 | Οικονομία
Reuters: Τα σενάρια παράτασης του ελληνικού προγράμματος - Τι λέει το ΥΠΟΙΚ
Παράταση έξι μηνών για το ελληνικό πρόγραμμα, έως τα μέσα του 2015, προκειμένου να δοθεί χρόνος στην Αθήνα να συμμορφωθεί με τους όρους για την αποδέσμευση των εναπομείναντων κεφαλαίων βλέπει το Reuters, επικαλούμενο έγγραφο της Ευρωζώνης. Στο ίδιο έγγραφο εξετάζεται και μικρότερη παράταση, διάρκειας τριών μηνών αλλά και επιμήκυνση προγράμματος έως το πρώτο τρίμηνο του 2016, οπότε και λήγει το πρόγραμμα που έχει συμφωνήσει η χώρα μας με το ΔΝΤ.

Το έγγραφο, που συντάχθηκε από Ευρωπαίους αξιωματούχους, αναμένεται να διαμορφώσει μία βάση για τις συζητήσεις των υπουργών, στο Eurogroup της Δευτέρας.


Όπως αναφέρεται  μία τεχνική παράταση θα επιτρέψει την απελευθέρωση προς την Ελλάδα κερδών ύψους 1,9 δισ. ευρώ που αποκόμισε η ΕΚΤ από τις αγορές ελληνικών ομολόγων στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγοράς Ομολόγων (SMP) και την εκταμίευση άλλης μίας δόσης 3,5 δισ. ευρώ από το πακέτο διάσωσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.


Όσον αφορά το τι μέλλει γενέσθαι, μετά και το τέλος της παράτασης, σύμφωνα με το έγγραφο  θα δοθεί μία προληπτική γραμμή πίστωσης σε μορφή ενός ECCL, εφόσον εκπληρωθούν όλα τα προαπαιτούμενα, παρέχοντας έτσι στην Ελλάδα ένα χρηματοπιστωτικό μαξιλάρι εφόσον χρειαστεί.


Το ECCL θα διαρκέσει ένα χρόνο και μπορεί να ανανεωθεί δύο φορές για έξι μήνες κάθε φορά. Το ύψος του θα φτάσει έως τα 11,5 δισ. ευρώ, δηλαδή έως το ποσό που έχει μείνει αναξιοποίητο στο Ταμείο από τα κεφάλαια που παρείχε η Ευρωζώνη για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.


Το Reuters σημειώνει ότι η παράταση του προγράμματος παρότι θα περιπλέξει τις προσπάθειες του Αντώνη Σαμαρά να εξασφαλίσει νίκη για τον προτιμώμενο υποψήφιο στις εκλογές του Φεβρουαρίου για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κρίνεται απαραίτητη επειδή οι διεθνείς πιστωτές και η ελληνική κυβέρνηση βρίσκονται ακόμη σε διαδικασία διαπραγμάτευσης για το τι πρέπει να κάνει η Αθήνα, προκειμένου να λάβει την τελευταία δόση των 1,8 δισ. ευρώ και να εξασφαλίσει μια εναλλακτική πιστωτική γραμμή μετά την λήξη του προγράμματος.

 

Συμφωνία έως 14 Δεκεμβρίου ζητά το EuroWorking Group

«Ίσως απαιτηθεί μια βραχυχρόνια «τεχνική» παράταση» αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών «για να ολοκληρωθούν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες στα κράτη μέλη για την παροχή προληπτικής γραμμής πίστωσης δεδομένων των ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων».


Τα θέματα αυτά θα απασχολήσουν το Eurogroup της Δευτέρας 08/12/2014 σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Πάντως, όπως αναφέρεται, στη σημερινή συζήτηση στο EuroWorking Group στις Βρυξέλλες αναγνωρίστηκε η περαιτέρω σύγκλιση των τελευταίων ημερών στις συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα και διατυπώθηκε η έντονη προτροπή του οργάνου να υπάρξει συμφωνία αξιολόγησης ως τις 14 Δεκεμβρίου.


Πάντως, τα μέτρα που ζητά η τρόικα  (π.χ. ματαίωση της μείωσης 30% της ειδικής εισφοράς) δεν γίνονται αποδεκτά από την κυβέρνηση, καθώς το ποιο πιθανόν είναι ότι δεν θα περάσουν από τις κοινοβουλευτικές ομάδες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, οι οποίες την Κυριακή τα μεσάνυχτα καλούνται να ψηφίσουν τον (υπό αναθεώρηση) Προϋπολογισμό 2015.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:58 - 04 Δεκ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.