ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εδώ καράβια χάνονται...βαρκούλες αρμενίζουν

01:00 - 06 Δεκ 2014 | Οικονομία
Εδώ καράβια χάνονται...βαρκούλες αρμενίζουν
Η οικονομία της ζώνης του ευρώ βρίσκεται με το ένα πόδι στην ύφεση με την σφραγίδα της Eurostat, οι αγορές είδαν με μισό μάτι τις δηλώσεις του Μ. Ντράγκι αν ληφθεί υπόψη πως κινήθηκε η ισοτιμία του «ευρωδόλαρου» μετά την συνέντευξη του Ιταλού την περασμένη Πέμπτη, ενώ η Ρωσία τώρα τελευταία δεν αισθάνεται πολύ καλά…

Μάλιστα άνθρωποι του χώρου υποστηρίζουν πως αν οι ΗΠΑ κρίνουν ότι πρέπει να σφίξουν περεταίρω την θηλιά στην Ε.Ε. και αφήσουν το δολάριο να κινηθεί προς το 1/1 έναντι του Ευρωπαϊκού νομίσματος, τότε τα πράγματα θα γίνουν πολύ σοβαρά ακόμα και για τις χώρες του Βορά.


Υπό το παραπάνω διεθνές περιβάλλον το Ελληνικό πολιτικό σύστημα εξακολουθεί να παίζει με τις λέξεις να προβαίνει σε λεονταρισμούς στο εσωτερικό και απλά να αναμένει μια ακόμα απάντηση από τους δανειστές μας.


Με την ελπίδα πως αυτή την φορά θα υποκύψουν στις αντιρρήσεις τους έστω και εν μέρει, προκειμένου να πανηγυρίσουν «σερβίροντας» την είδηση ως νίκη.


Εύλογα λοιπόν είναι να απορεί κανείς πως οι κυβερνόντες εξακολουθούν να πιστεύουν πως το Ελληνικό ζήτημα είναι θέμα προτεραιότητας για του Ευρωπαίους ηγέτες. «Πρώτο από το τέλος μπορεί να είναι», δηλώνουν με νόημα κάποιοι που δεν έχουν συνδέσει την επιβίωσή τους με τον κρατικό κορβανά.


Και την ίδια στιγμή όποιος κυκλοφορήσει στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας δεν θα χρειαστεί πολύ χρόνο για να αντιληφθεί πως η αγορά έχει παγώσει.

 

 

Μιλώντας δε με επαγγελματίες που διατηρούν καταστήματα «δείγμα» θα διαπιστώσει πως η αναλαμπή που παρατηρήθηκε το φθινόπωρο λόγο της ανακύκλωσης του τουριστικού «συναλλάγματος» έχει δώσει την θέση της σε χειρότερη καθίζηση του τζίρου έναντι εκείνης του περασμένου χειμώνα.


Εντωμεταξύ η προωθούμενη αύξηση του ΦΠΑ στην διαμονή είναι δεδομένο πως θα προκαλέσει μείωση των τουριστών, συν του ότι για το 2015 οι Ρώσοι θα είναι σημαντικά λιγότεροι απ’ ότι φέτος, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που είναι υψηλού εισοδήματος.


Παρεμπιπτόντως για να περάσουμε σε κάπως πιο εξειδικευμένα θέματα οι Έλληνες τραπεζίτες βλέπουν τις καταθέσεις να «μεταναστεύουν», για την ώρα με αργό πλην σταθερό ρυθμό και ταυτόχρονα αναρωτιούνται τι θα σημαίνει για τους ισολογισμούς των χρηματοπιστωτικών ομίλων η στροφή σε γραμμές χρηματοδότησης από τον ELA όπου το κόστος χρήματος είναι σημαντικά υψηλότερο από εκείνο της ΕΚΤ.


Και πάει λέγοντας…


Υπάρχουν όμως και επιτυχίες του κρατικού μηχανισμού με χαρακτηριστικό παράδειγμα την δυνατότητα που έχει πια η Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων να εντοπίζει οφειλέτες που είτε είναι φυλακή είτε βρίσκονται σε κάποιο ράντζο νοσοκομείου. Για να λέμε και τα καλά.


Αντώνης Τάντουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 20:19 - 05 Δεκ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.