ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εναλλακτικές λύσεις για τη ρύθμιση των "κόκκινων" δανείων- Ποιους δανειολήπτες αφορά

11:59 - 11 Δεκ 2014 | Οικονομία
Εναλλακτικές λύσεις για τη ρύθμιση των "κόκκινων" δανείων- Ποιους δανειολήπτες αφορά
Κάλεσμα σε 2 εκατ. δανειολήπτες το προσεχές διάστημα θα απευθύνουν οι τράπεζες, μέσω επιστολής, στην οποία θα περιγράφονται οι εναλλακτικές λύσεις ρύθμισης των "κόκκινων" δανείων τους.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα στην Καθημερινή, πρόκειται για δανειολήπτες στεγαστικών, καταναλωτικών, αλλά και επαγγελματικών ή μικρών επιχειρηματικών δανείων, οι οποίοι είναι σε καθυστέρηση για χρονικό διάστημα άνω των 30 ημερών, όπως και για οφειλέτες που έχουν δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου αλλά και εγγυητές σε δάνεια, οφειλές από κατάπτωση εγγυητικών επιστολών και δάνεια που έχουν χορηγηθεί από τις τράπεζες στους υπαλλήλους τους.

Σύμφωνα με εγκύκλιο της ΤτΕ, εξαιρούνται από τις διατάξεις του κώδικα  όσοι έχουν υποβάλει αίτηση υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη αλλά και όσοι επαγγελματίες ή μικροεπιχειρηματίες κάνουν χρήση του πρόσφατου νόμου 4307, που επιτρέπει τη ρύθμιση των επιχειρηματικών οφειλών. 

Τι "κερδίζουν" οι συνεργάσιμοι οφειλέτες

Για να χαρακτηριστεί κάποιος "συνεργάσιμος οφειλέτης", έχει υποχρέωση να γνωστοποιήσει όλες τις πληροφορίες που αφορούν την οικονομική του κατάσταση ή την οποιαδήποτε μεταβολή της. Ο οφειλέτης θα πρέπει να ανταποκρίνεται «με ειλικρίνεια και σαφήνεια σε κλήσεις και επιστολές του δανειστή εντός 15 εργάσιμων ημερών».
Δεδομένου τούτου, η τράπεζα προχωρά στο επόμενο στάδιο, δηλαδή το να συγκεντρώσει τις αναγκαίες οικονομικές πληροφορίες για τον οφειλέτη, να αξιολογήσει την οικονομική του κατάσταση και να προτείνει αιτιολογημένα και εγγράφως την κατάλληλη λύση για τη ρύθμιση ή την οριστική διευθέτηση της οφειλής, στη βάση των λύσεων που προβλέπονται για τα φυσικά πρόσωπα ή τις επιχειρήσεις αντίστοιχα.

Τι λύσεις προτείνονται 

Στις λύσεις για ρύθμιση μιας οφειλής -είτε  είναι ληξιπρόθεσμη είτε όχι-  περιλαμβάνονται οι παραδοσιακοί τρόποι όπως η ρύθμιση του δανείου με καταβολή μικρότερης δόσης, η πληρωμή μόνο τόκων, το πάγωμα της οφειλής, ή η διαγραφή μέρους του δανείου, αλλά και λύσεις όπως η εθελοντική παράδοση του ακινήτου στην τράπεζα ή η μετατροπή του δανείου σε χρηματοδοτική μίσθωση και η δυνατότητα του δανειολήπτη να μείνει στο ακίνητο έναντι ενοικίου, κ.ά.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 12:28 - 11 Δεκ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.