ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συνεχής η εναλλαγή προσήμου στο Χ.Α.

17:04 - 19 Δεκ 2014 | Οικονομία
Συνεχής η εναλλαγή προσήμου στο Χ.Α.
Mεγάλες διακυμάνσεις στο Χρηματιστήριο κι ενώ η συνεδρίαση οδεύει προς το τέλος της, ο γενικός δείκτης έχει «πολύ εύκολη» τη διαδρομή 861 – 885 μονάδων. Λίγο πιο πριν η αγορά είχε περάσει σε αρνητικό πρόσημο και μάλιστα κινούμενη στα χαμηλά ημέρας.

 Να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός ότι έληξαν τα παράγωγα, η μεταβλητότητα στο σύστημα συνεχίζεται. Είναι προφανές ότι η αγορά θα κινηθεί με αυτό το ρυθμό μέχρι το τέλος της χρονιάς και συγκεκριμένα μέχρι την Τρίτη ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Τα funds τηρούν στάση αναμονής, ενώ αξιόλογη είναι η συμπεριφορά της MIG και της Πειραιώς μετά το deal της τελευταίας με το fund ΚΚR.

 

Πτώση μέχρι τα 9,30 ευρώ για την Jumbo, στα 5,96 ευρώ η ΕΥΔΑΠ και στα 26,76 ευρώ η μετοχή των Folli Follie. Περιορισμός των αρχικών κερδών για τον Μυτιληναίο, παρά το γεγονός ότι η Citigroup ξεκίνησε την έναρξη κάλυψης της μετοχής και μάλιστα με σύσταση buy ως τα 7,5 ευρώ. Απώλειες έως τα όρια των 5 ευρώ για την ΕΧΑΕ, στα επίπεδα του 2,5% η πτώση για ΕΤΕ και Alpha, κάτω από τα 6 ευρώ η ΔΕΗ, στα όρια των 9 ευρώ ο ΟΠΑΠ και στα 9,05 ευρώ υποχωρεί ο ΟΤΕ.

 

Κατά τα άλλα, η αγορά ψάχνεται από το δημοσίευμα του Reuters, ότι την ποσοστική χαλάρωση της ΕΚΤ θα την «αναλάβουν» οι κρατικές τράπεζες των χωρών της ευρωζώνης και όχι η ίδια. Ειδικότερα η ΕΚΤ φέρεται να σκέπτεται να ζητήσει από τις κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών να αυξήσουν τα αποθεματικά τους προκειμένου να καλύψουν τυχόν ζημίες από αγορές ομολόγων της αντίστοιχης χώρας.

 

Τις ζημίες θα επωμίζονται τα κράτη-μέλη ενώ η συγκριμένη μέθοδος επί της ουσίας ουσιαστικά επιτρέπει να μετακυληθεί μέρος του επενδυτικού κίνδυνου από την ίδια την ΕΚΤ στα κράτη-μέλη, ενδεχομένως μειώνοντας την αντίσταση της Γερμανίας σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

 

Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.