ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξεκίνησε η συζήτηση του νέου προϋπολογισμού στην Βουλή

17:19 - 22 Νοε 2006 | Οικονομία
«Η προσπάθεια της δημοσιονομικής εξυγίανσης πρέπει να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια σε ηπιότερες όμως μορφές σε σχέση με το παρελθόν. Δεν φτάσαμε στο τέρμα. Έχουμε ακόμα δρόμο»

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης, κατά τη σημερινή πρώτη μέρα της συζήτησης του προϋπολογισμού του 2007 στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομίας αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει σημειώσει η ελληνική οικονομία καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις του νέου προϋπολογισμού το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης αναμένεται να μειωθεί στο 4,3% του ΑΕΠ το 2007 από 4,4% και 6,2% το 2006 και 2005 αντίστοιχα. Σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης το έλλειμμα περιορίζεται στο 2,4% του ΑΕΠ από 2,6% και 5,2% για τα ίδια έτη.

Την ίδια στιγμή ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα κινηθεί στο πλαίσιο των προβλέψεων του Προγράμματος Σταθερότητας του 2005 (3,8%), με βασικό ενισχυτικό παράγοντα, από πλευράς εγχώριας ζήτησης, τις επενδύσεις.

Η ισχυρή οικονομική δραστηριότητα εκτιμάται ότι θα ενισχύσει περαιτέρω την απασχόληση και θα περιορίσει σημαντικά την ανεργία η οποία θα υποχωρήσει στο 8,2%, ενώ ο μέσος ακαθάριστος μισθός των εργαζομένων θα είναι αυξημένος κατά 3% περίπου σε σχέση καλύπτοντας έτσι τον πληθωρισμό.

Από την πλευρά των κομμάτων, ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου έκανε λόγο για απολογιστικό και εικονικό προϋπολογισμό και σημείωσε ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι «να ωραιοποιήσει την κατάσταση της οικονομίας, την ίδια στιγμή που τα πραγματικά στοιχεία δείχνουν ότι τα δημοσια οικονομικά χειροτερεύουν και η μεγάλη πλειοψηφία των μισθωτών ζει τον μήνα των 20 ημερών».

 

«Και αυτή η κυβέρνηση εφαρμόζει με συνέπεια τη φορολογική επιδρομή του παρελθόντος για αύξηση της κερδοφορίας», ανέφερε ο εισηγητής του ΚΚΕ ’γγελος Τζέκης και χαρακτήρισε τον νέο προϋπολογισμό ληστρικό και αναδιανεμητικό υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων.

Για σκόπιμες ασάφειες του νέου προϋπολογισμού και για διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, μίλησε ο εισηγητής του ΣΥΝ Γιάννης Δραγασάκης.

 

 

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.