ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χαρδούβελης: Οι τράπεζες θα καλύψουν το κενό αν…

00:20 - 23 Δεκ 2014 | Οικονομία
Χαρδούβελης: Οι τράπεζες θα καλύψουν το κενό αν…
Στην ανάγκη της ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, αναφέρθηκε σε παρέμβασή του στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται «σε μια κρίσιμη συγκυρία» καθώς αυτή την περίοδο κρίνεται, περισσότερο ίσως από οποιαδήποτε άλλη στιγμή, αν η ελληνική οικονομία θα εισέλθει σε μια εμφανώς ανοδική πορεία ή αν θα σκοντάψει και θα καταδικαστεί σε στασιμότητα και οπισθοχώρηση.

Παράλληλα σημείωσε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία, οι ανάγκες χρηματοδότησης του κράτους θα αυξηθούν και αναγκαστικά θα χρησιμοποιηθεί το εγχώριο τραπεζικό σύστημα για να τις καλύψει, γεγονός που θα περιορίσει τις δυνατότητες της χρηματοδότηση της ιδιωτικής οικονομίας.

 

Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα είναι σε καλό δρόμο, υποστήριξε ο Γκίκας Χαρδούβελης  και σημείωσε ότι η επιτυχία στη διαπραγμάτευση:


Πρώτον ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση των 1,8 δισ. ευρώ που είναι η τελευταία δόση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Στήριξης (EFSF) και τα 3,6 δισ. ευρώ από την διπλή δόση του ΔΝΤ. Όπως ανέφερε οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για το 2015 είναι δεδομένες και συγκεκριμένα ανέφερε ότι το επόμενο 3μηνο η Ελλάδα θα πρέπει να καλύψει υποχρεώσεις που αγγίζουν  περίπου τα 4,5 δισ. ευρώ.

Δεύτερον, όπως σημείωσε με την επίτευξη συμφωνίας θα ολοκληρωθεί και το Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής και μαζί και ο ασφυκτικός έλεγχος και τα στενά χρονοδιαγράμματα. Έτσι, Θα ξεκινήσει η συζήτηση για την επόμενη μέρα του Προγράμματος. Ήδη οι εταίροι είναι θετικά διακείμενοι ως προς την πρόθεση της κυβέρνησης να ζητήσει προληπτική πιστωτική γραμμή στήριξης (ECCL), όπως διατυπώθηκε επίσημα στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.


Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η χώρα βγαίνει με συνετό τρόπο στις αγορές, έχοντας εξασφαλίσει σε κάθε περίπτωση προληπτική συνδρομή χρηματοδότησης. Θα αλλάξουν οι προσδοκίες των αγορών προς το καλύτερο, θα μειωθεί το κόστος δανεισμού και θα αρθεί ο κίνδυνος και η αβεβαιότητα για τη χώρα. Σε κάθε περίπτωση, η συνετή προσφυγή στις αγορές προϋποθέτει κόστος που δεν θα απειλήσει τη βιωσιμότητα της δημοσιονομικής προσαρμογής και του δημοσίου χρέους.



Τρίτον, Θα μπορέσει-επιτέλους- να τεθεί υπό συζήτηση και το ζήτημα του χρέους.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:04 - 23 Δεκ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.