ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι αγορές «ακτινογραφούν» τον ΣΥΡΙΖΑ και αναμένουν τις αποφάσεις της Βουλής για ΠτΔ

01:01 - 29 Δεκ 2014 | Οικονομία
Οι αγορές «ακτινογραφούν» τον ΣΥΡΙΖΑ και αναμένουν τις αποφάσεις της Βουλής για ΠτΔ
Τα μάτια τους θα έχουν και αυτή τη Δευτέρα στη Βουλή οι θεσμικοί εταίροι της χώρας αλλά και κυρίως όσοι έχουν ανοικτές θέσεις στην αγορά ομολόγων, αλλά και μετοχών. Αν και η κυρίαρχη εντύπωση, σε όλους αυτούς τους κύκλους, είναι ότι η χώρα πηγαίνει σε εκλογές, ωστόσο περιμένουν και την τελική ψηφοφορία για να εκτιμήσουν τη συνολική στάση τους.

 

 
Όπως μεταφέρουν στο Reporter, το μεγάλο ερώτημα γι' αυτούς σε περίπτωση εκλογών είναι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς  εκτιμούν ότι θα έχει το προβάδισμα την επόμενη μέρα. «Κρατούν» τις συνεχείς δηλώσεις  των κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι δε θα υπάρξουν μονομερείς ενέργειες, κι ότι η θέση της χώρας είναι στο ευρώ. Ωστόσο διερωτώνται πώς θα απαντήσει το κόμμα της αριστεράς, όταν θα κληθεί, εφόσον συγκροτήσει κυβέρνηση, να περάσει μέτρα που περιλαμβάνονται στο τελευταίο πακέτο δεσμεύσεων.
 
Κορυφαίος παράγων επενδυτικής τράπεζας μιλώντας στο Reporter τονίζει ότι η νυν αξιωματική αντιπολίτευση θα πρέπει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει μια σκληρή στάση από την "άλλη πλευρά". Θα πρέπει, σημειώνουν, να καταστρώσει σχέδιο για το πώς θα διαχειριστεί ταυτόχρονα το εσωτερικό του κόμματος. "Δεν αποκλείεται σε περίπτωση παρατεταμένης αστάθειας και δεύτερων εκλογών να ζητηθούν υπογραφές για τήρηση των ήδη συμφωνηθέντων".
 
Επίσης, "Σύμμαχος της άλλη πλευράς, της τρόικας δηλαδή, είναι το γεγονός ότι οι τράπεζες έχουν γραμμές ρευστότητας από την ΕΚΤ μέχρι την 1η Μάρτη" σημειώνει χαρακτηριστικά, τονίζοντας  ότι θα ζητηθούν μέτρα και υλοποίηση προαπαιτούμενων. «Άρα πώς θα διαχειριστεί το εσωτερικό του σε περίπτωση έντιμου συμβιβασμού» διερωτώνται. Ουσιαστικά παραπέμπει σε μια πρόθεση των δανειστών να «συμμορφώσουν» το ΣΥΡΙΖΑ στις προθέσεις τους με όπλο το γεγονός ότι οι τράπεζες θα έχουν πρόβλημα εφόσον μεταπηδήσουν για ρευστότητα  από την ΕΚΤ (αφού εκπνεύσει το μνημόνιο) στον ELA (όπου τα χρήματα είναι άμεσα απαιτητά κι άρα μπορεί από τη μια στιγμή στην άλλη να «κρεμαστούν» οι τράπεζες).
 
Παράλληλα ο ίδιος εκτιμά ότι εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ πείσει ότι μπορεί να φέρει σε πέρας ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, στη βάση σχετικού προγράμματος που αναμένεται να εξαγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας το επόμενο διάστημα και να βάλει «χέρι» στο πελατειοκρατικό σύστημα στην κορυφή της οικονομικής πυραμίδας στη χώρα, «που γεννά φοροδιαφυγή» θα έχει θετική αντιμετώπιση από τους δανειστές. Μάλιστα δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για τους χειρισμούς του Πρωθυπουργού από το καλοκαίρι και μετά,αλλά και το γεγονός ότι επέλεξε την τακτική της πόλωσης, αλλά και της μη προώθησης ουσιαστικών δομικών αλλαγών.  Ωστόσο κάτι τέτοιο απαιτεί, πλέον με άλλον στο τιμόνι, χρόνο που φαίνεται ότι δεν υπάρχει. Κι εδώ αποδεικνύεται πόσο ασφυκτικό ήταν το γεγονός ότι η παράταση του μνημονίου ήταν μόνο για δύο μήνες….
 
Την ίδια ώρα διαχειριστές από ξένα emerging funds, που έχουν επενδύσει σημαντικά ποσά στην Ελλάδα αναμένοντας αποδόσεις πάνω από 10% προσπαθούν να εκτιμήσουν τις πολιτικές εξελίξεις και πιθανές συνεπακόλουθες ζημίες. Ήδη προβαίνουν σε επαφές με πολιτικούς παρατηρητές αλλά κρατούν και ανοικτούς διαύλους με τα κομματικά επιτελεία ώστε να δουν εάν θα κρατήσουν τις θέσεις τους στη χώρα ή θα φύγουν με τις όποιες απώλειες. Προς στιγμή κρατούν τις θέσεις τους καθώς μέχρι τώρα θεωρούν, όπως μεταφέρουν στο Reporter, ότι το σκηνικό δεν είναι καθαρό. Δε θέλουν να λάβουν, αναφέρουν, μια βεβιασμένη απόφαση που ίσως θα τους αποστερήσει από σημαντικές υπεραξίες στο άμεσο μέλλον. Απλά «παγωμένοι» αναμένουν τις εξελίξεις μέχρι και τις εκλογές, εάν πάντα γίνουν…
 
Γιώργος Αλεξάκης
 
Τελευταία τροποποίηση στις 01:28 - 29 Δεκ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.