ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έπεσαν οι υπογραφές για αυτοπαραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά

22:30 - 30 Δεκ 2014 | Οικονομία
Έπεσαν οι υπογραφές για αυτοπαραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά
Δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων από αυτοπαραγωγούς για την κάλυψη ιδίων αναγκών τους, με εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού προβλέπει Υπουργική Απόφαση που υπεγράφη την Τρίτη από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Μάκη Παπαγεωργίου.

Πρόκειται για το σύστημα net metering που θεσμοθετείται στη χώρα μας με στόχο όπως επισημαίνει το ΥΠΕΚΑ ενεργειακή ασφάλεια, αποδοτικότητα, εξοικονόμηση ενέργειας και οικονομικό όφελος για τους αυτοπαραγωγούς.


Ως ενεργειακός συμψηφισμός θεωρείται ο συμψηφισμός της παραγόμενης από το φωτοβολταϊκό σύστημα ενέργειας με την καταναλισκόμενη ενέργεια στις εγκαταστάσεις του αυτοπαραγωγού. Στην εγκατάσταση τοποθετείται νέος μετρητής, που θα μετράει όχι μόνο την ενέργεια που καταναλώνει ο παραγωγός αλλά και αυτήν που αποδίδει στο δίκτυο.


Κάθε φορά που θα εκδίδεται εκκαθαριστικός λογαριασμός (δηλαδή κάθε τετράμηνο για οικιακές εγκαταστάσεις), θα γίνεται συμψηφισμός εισροής - εκροής ενέργειας. Αν ο αυτοπαραγωγός έχει καταναλώσει περισσότερη ενέργεια από αυτήν που παρήγαγε, θα πληρώνει τη διαφορά.


Αν έχει περίσσευμα, αυτό θα μεταφέρεται στο επόμενο τετράμηνο. Η εκκαθάριση θα γίνεται κάθε χρόνο, οπότε αν υπάρχει περίσσευμα δεν θα μεταφέρεται στην επόμενη περίοδο.


Η μέγιστη επιτρεπόμενη ισχύς των συστημάτων είναι 20 KW ή αν είναι πάνω από 20 KW η ισχύς μπορεί να είναι μέχρι το 50% της συμφωνηθείσας ισχύος κατανάλωσης της παροχής. Τα όρια διαφοροποιούνται για το Μη Διασυνδεδεμένο Σύστημα με ανώτατη ισχύ για τα μεν Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά τα 20KW ενώ για την Κρήτη τα 50KW.


Εγκατάσταση αυτοπαραγωγής μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε στα σημεία που επιτρέπονται σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου. (δηλ. δεν περιορίζεται στις στέγες). Οι αυτοπαραγωγοί θα καταβάλλουν ΕΤΜΕΑΡ («τέλος ΑΠΕ») μόνο για την ηλεκτρική ενέργεια που συνολικά απορροφούν από το Δίκτυο ή το Σύστημα.


Αναφερόμενος στο θέμα ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, επεσήμανε : Δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας στον τομέα των ΑΠΕ και συμβάλλουμε αποφασιστικά στη μείωση των ενεργειακών δαπανών για το κάθε ελληνικό νοικοκυριό. Ταυτόχρονα, στηρίζουμε την ατμομηχανή ανάπτυξης της χώρας μας που είναι ο Τουρισμός, με τη δραστική μείωση του ενεργειακού κόστους που μπορεί πια να υπάρξει σε όλες τις ξενοδοχειακές μονάδες και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια της χώρας».


Ο υφυπουργός Μάκης Παπαγεωργίου ανέφερε μεταξύ άλλων: «Με την θέσπιση του net metering δίνεται η δυνατότητα σε πολλούς καταναλωτές, μικρούς αλλά και μεγαλύτερους, οικιακούς αλλά και σε μεσαίες ή μεγάλες επιχειρήσεις να ελαφρύνουν σημαντικά το ενεργειακό τους κόστος. 

Παράλληλα, δίνεται ώθηση στις τοπικές οικονομίες με την άμεση αυτή λύση για την ανάπτυξη μικρών φωτοβολταϊκών με μεγάλο όφελος, χωρίς όμως να επιβαρύνονται οι υπόλοιποι καταναλωτές».

Τελευταία τροποποίηση στις 22:34 - 30 Δεκ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.