ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξεκίνημα με το δεξί το Χ.Α. στο 2015, οι επενδυτές βάζουν τα λεφτά τους στο asset management

03:48 - 03 Ιαν 2015 | Οικονομία
Ξεκίνημα με το δεξί το Χ.Α. στο 2015, οι επενδυτές βάζουν τα λεφτά τους στο asset management
Την αίσθηση ότι θα μιλούσαμε για μία διαφορετική εικόνα της αγοράς αν το μεταρρυθμιστικό πλαίσιο βρισκόταν εν ισχύ, δεν μεσολαβούσαν οι προγραμματισμένες για τις 25 Ιανουαρίου εκλογές και βεβαίως αποφευγόταν η οδυνηρή προεκλογική περίοδος, με «χτυπήματα κάτω από τη μέση», καταστροφολογία και απόψεις περί χρεοκοπίας, αποκόμισαν οι παριστάμενοι από τη χθεσινή εκδήλωση του Χρηματιστηρίου κατά την πρώτη συνεδρίαση – καλωσόρισμα της νέας χρονιάς.

Αίσθηση βεβαίως που έχουν όλα τα ξένα χαρτοφυλάκια και γι’ αυτό το λόγο, επενδυτές, όπως ο Τζον Πόλσον, έχουν «παγώσει» τις περαιτέρω κινήσεις τους στην Ελλάδα, αφήνοντας το έδαφος προς κερδοσκοπία, σε άλλα επιθετικότερα funds, που μέσω του short selling και άλλων επενδυτικών μέσων, πηγαίνουν για ένα μεροκάματο μερικών χιλιάδων ευρώ την ημέρα… Και το καταφέρνουν.

Όπως πρώτo έχει γράψει το «R», τα παραδοσιακά funds, όπως η Fidelity για παράδειγμα, ή η οψίμως η Fairfax παραμένουν στο Χ.Α. και όχι απλώς παραμένουν, αλλά συνεχίζουν να ενισχύουν τις θέσεις τους.

Αυτό συμβαίνει, διότι, όπως έχουν γράψει JP Morgan και Morgan Stanley από το καλοκαίρι μάλιστα, ακόμα και μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή μία κυβέρνηση με άξονα τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να διακυβεύσει τις προσπάθειες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Απόδειξη αυτού δε, είναι η δήλωση σε ένα τηλεπαράθυρο την περασμένη Δευτέρα, μόλις είχαν προκηρυχθεί οι εκλογές, από το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς κ. Γ. Δραγασάκης, ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να ενισχύει με ρευστότητα τις Ελληνικές τράπεζες, αρκεί βεβαίως η χώρα να παραμένει σε ένα πρόγραμμα…   

Η δήλωση αυτή ήταν ό,τι ήθελαν να ακούσουν οι αγορές. Τουλάχιστον η απόδοση της δεκαετίας στα ομόλογα έμεινε σταθερή στο 9,5% και η κατρακύλα του Χ.Α. έπαψε να υφίσταται, τουλάχιστον στο βαθμό του προηγούμενου διαστήματος. Ακόμα και στην πρώτη συνεδρίαση της χρονιάς ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,2%, στις 836,24 μονάδες, αλλά με πολύ χαμηλό τζίρο, λίγο πάνω από 30 εκατ. ευρώ.

Αν και είναι υπερβολικά νωρίς για συμπεράσματα, ωστόσο δεν μπορεί κανείς μυημένος στα χρηματιστηριακά να αγνοήσει τις χαμηλές αποτιμήσεις, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς. Ο γενικός διευθυντής της Attica Wealth Asset Management κ. Θ. Κρίντας, μιλώντας στo «R» υποστηρίζει ότι, «το 2015, τουλάχιστον στους πρώτους μήνες θα είναι μία ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά και πως οι επενδυτές αναζητούν τρόπους αξιοποίησης των κεφαλαίων τους, ξέχωρα από το Χ.Α. και τις τράπεζες».

 

To καλωσόρισμα


Κατά τα άλλα, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκ. Χαρδούβελης στο πλαίσιο της χθεσινής εκδήλωσης του Χ.Α., πέρασε το μήνυμα της κρισιμότητας της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η οικονομία σημειώνοντας κατά το χαιρετισμό του: «Μια ισχυρή ελληνική οικονομία βασίζεται σε ισχυρούς θεσμούς. Ένας θεσμός είναι και το χρηματιστήριο που αποτελεί τον καθρέφτη της οικονομίας. Είδαμε πέρυσι διόρθωση λόγω της αβεβαιότητας αλλά πιστεύω και ελπίζω ότι εφόσον συνεχιστεί η προσπάθεια των μεταρρυθμίσεων και γίνουμε μια οικονομία πραγματικά ευρωπαϊκή αυτό θα αντικατοπτριστεί μακροπρόθεσμα και στις τιμές του Χρηματιστηρίου».

Επίσης, διέγνωσε τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στις εκτέλεση του προϋπολογισμού, οι οποίες, όπως εκτίμησε θα είναι προσωρινές λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί προς το παρόν και πως με τις εκλογές, αυτή θα αρθεί.


Το μερικό πάγωμα της διαδικασίας χρηματοδότησης της οικονομίας από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα λόγω των πολιτικών εξελίξεων επεσήμανε ο πρόεδρος της Εθνικής και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών κ. Γ. Ζανιάς.

Μιλώντας στην πανηγυρική πρώτη συνεδρίαση του Χ.Α. το νέο έτος, ο κ. Ζανιάς επεσήμανε ότι οι ελληνικές τράπεζες πέτυχαν το 2014 να ανακεφαλαιοποιηθούν αντλώντας 8,5 δισ. ευρώ από ιδιώτες και να περάσουν με επιτυχία το πανευρωπαϊκό stress test. Με ισχυρή κεφαλαιακή δομή ξεκίνησαν από τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς να χρηματοδοτούν με εντατικότερο ρυθμό την οικονομία, διαδικασία που έχει κάπως παγώσει λόγω των πολιτικών εξελίξεων.


Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Κ. Μποτόπουλος στάθηκε στα αντιφατικά σημάδια της διεθνούς κατάστασης –κίνδυνος δομικής στασιμότητας αλλά και προσπάθειες ανάπτυξης και αύξηση του ρόλου των χρηματαγορών- και στο διφυή χαρακτήρα της περασμένης χρονιάς για την Ελλάδα, με ένα πρώτο εξάμηνο προσδοκιών, ευσήμων και μεγάλου επενδυτικού ενδιαφέροντος και ένα δεύτερο με σοβαρές αναταράξεις και οπισθοχωρήσεις λόγω της επανεμφάνισης της πολιτικής αβεβαιότητας.


Ο κ. Σωκράτης Λαζαρίδης, πρόεδρος του Χ.Α. τόνισε ότι ανεξάρτητα με την πορεία του δείκτη, κάθε χρόνο η ελληνική κεφαλαιαγορά επιβεβαιώνει τη σημαντικότητά της ως μηχανισμός άντλησης κεφαλαίων ο οποίος όμως απαιτεί συνεχή προσπάθεια για εναρμόνιση με το παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον των κεφαλαιαγορών».


Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 20:31 - 05 Ιαν 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.