ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οικονομία backstage: Οι επαφές ΕΚΤ με ΣΥΡΙΖΑ, τα «κολλαριστά» και η ιστορία μιας τράπεζας

14:06 - 05 Ιαν 2015 | Οικονομία
Οικονομία backstage: Οι επαφές ΕΚΤ με ΣΥΡΙΖΑ, τα «κολλαριστά» και η ιστορία μιας τράπεζας
Τετ-α-τετ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΤ Στενή επικοινωνία ακούγεται πως έχει αναπτύξει ο ΣΥΡΙΖΑ με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μ. Draghi. Πιο συγκεκριμένα κορυφαίο στέλεχος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που προορίζεται για οικονομικό πόστο, τηλεφωνιέται συχνά πυκνά με τον «Ιταλό» της ΕΚΤ προκειμένου να υπάρξει συνεννόηση στα τραπεζικά θέματα. Δεν πρόκειται βεβαίως για κάποια συνομωσία, ούτε φυσικά για επικοινωνία ρουτίνας.

Και οι Ευρωπαίοι θέλουν να ξέρουν τι τους ξημερώνει, αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να δείξουν καλή διάθεση.


Ο πόλεμος για τον έλεγχο μιας τράπεζας


Κάποια στιγμή η χρηματιστηριακή ιστορία θα καταγράψει το υπόγειο παιχνίδι συμφερόντων που παίχτηκε γύρω από μια Ελληνική τράπεζα. Από την μια μεριά κάποιοι από το κυβερνητικό στρατόπεδο ήθελαν να ελέγξουν την τράπεζα για να έχουν ένα χρηματοπιστωτικό βραχίονα στα χέρια τους και από την άλλη ένα ισχυρό επαγγελματικό «στρατόπεδο» δεν ήταν διατεθειμένο να απεμπολήσει την περιουσία του.


Οι μάχες ήταν σκληρές και χρειάστηκε να βγουν στην δημοσιότητα κάποιες αναλύσεις σχετικές με το πόσο αξίζουν πραγματικά δυο μεγάλες αποκρατικοποιήσεις σε σχέση με το τίμημα που εισέπραξε το Δημόσιο και απ’ ότι φαίνεται τα «αντίποινα» έπιασαν τόπο. Για πόσο…;


Εκλογές και Χρηματιστήριο


Αυτό που συμβαίνει στο Ελληνικό Χρηματιστήριο το τελευταίο διάστημα δεν είναι τίποτα περισσότερο από αυτό που συμβαίνει εδώ και μήνες, με την μόνη διάφορα πως οι εκλογές μετέφεραν το παιχνίδια μερικά επίπεδα χαμηλότερα. Το ίδιο είχε συμβεί και πριν τις Ευρωεκλογές αλλά και στο ενδιάμεσο, όπως για παράδειγμα την περίοδο του Σεπτεμβρίου.
Βεβαίως τώρα τελευταία οι μάσκες έπεσαν και οι μέχρι πρωτινός ξένοι θεσμικοί και μακροπρόθεσμου χαρακτήρα επενδυτές μας έδειξαν το πραγματικό τους πρόσωπο, αυτό του κερδοσκόπου.


«Κολλαριστά» και « Κομμένα» χαρτονομίσματα


Πολλά κυκλοφορούν για τα ταμιακά διαθέσιμα της Τράπεζας της Ελλάδος και των συστημικών τραπεζών, για το μέχρι πότε φτάνουν. Αυτό που έχει να προσθέσει η στήλη στην φιλοσοφική συζήτηση, είναι πως τα λεγόμενα «κολλαριστά» χαρτονομίσματα που έχουν πέσει στην αγορά, παραπέμποντας σε φρέσκο χρήμα μια και το παλιό έχει τελειώσει, έχουν ως συνώνυμο το «κομμένα».


Όρο που μάθαμε από τις συνομιλίες του βουλευτή των ΑΝΕΛ με εκείνο τον περίεργο τύπο, ο οποίος έλεγε πως αν τα λεφτά είναι «κομμένα» δηλαδή «φρεσκοκομμένα» δηλαδή κατά σειρά αύξοντα αριθμού και τα σχετικά, επί της ουσίας είναι σαν πλαστά.


Λες…;


Αντώνης Τάντουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.