ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι σημαίνει το ράλι στο Χ.Α. και τα ομόλογα - Βραδεία η αποκλιμάκωση στα senior bonds

14:20 - 12 Ιαν 2015 | Οικονομία
Τι σημαίνει το ράλι στο Χ.Α. και τα ομόλογα - Βραδεία η αποκλιμάκωση στα senior bonds
Με τις Ευρωπαϊκές αγορές σε θετικό πρόσημο, ακολουθεί και το Χ.Α. για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση και μάλιστα έντονα ανοδικά με κέρδη που ξεπερνούν το 3%, επαναφέροντας τον γενικό δείκτη πάνω από τις 800 μονάδες, αλλά με αδύναμο τζίρο, μόλις 30 εκατ. ευρώ.

Η δυναμική της αγοράς προέρχεται από την αποκλιμάκωση των αποδόσεων στα ομόλογα, με τη δεκαετία να υποχωρεί περαιτέρω πριν από λίγο στα επίπεδα του 9,47%, κίνηση όμως, που δεν αποτυπώνεται στα εταιρικά ομόλογα. Για παράδειγμα, το senior bond της Εθνικής λήξεως 2019 υποχωρεί στο 11,75% και της Alpha, λήξεως 2017, στο 11,83% από περίπου 12% την περασμένη εβδομάδα, ενώ το 10ετές κρατικό ομόλογο είχε φτάσει μέχρι και 10,5% στο ξεκίνημα του 2015.

 

Σύμφωνα με τον κ. Ε. Χαρατσής, διευθύνοντα σύμβουλο της Beta Χρηματιστηριακή, ο λόγος που υποχωρεί το yeld, αν δεν πρόκειται για… παιχνίδι, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι η χώρα θα παραμείνει σε πρόγραμμα και πως θα αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Και όχι μόνο αυτό, όπως φάνηκε από τις χθεσινές δηλώσεις Δραγασάκη στον ΣΚΑΙ, θα παραμείνουν οι φόροι, όπως ο ΕΝΦΙΑ και πως η κατάργηση ενός φόρου γίνεται με νέο νόμο. Μέχρι να υπάρξει αυτός δεν αλλάζει τίποτα. Σημειωτέον, παρατηρεί ο χρηματιστής, ότι και η Νέα Δημοκρατία από την πλευρά της δείχνει να κατεβάζει τους τόνους.

 

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως, ότι σήμερα ουσιαστικά είναι η πρώτη μέρα μετά από τρεις εβδομάδες διακοπών για τους ξένους, που οι fund managers επιστρέφουν στις θέσεις τους και βλέπουν πιο ψύχραιμα την υπόθεση… Ελλάδα. Εκείνο για το οποίο είναι βέβαιοι πως δεν πρόκειται να υπάρξει κανενός είδους Grexit και πως ακόμα κι αν επικρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές (σ.σ. κάτι που δεν αποκλείεται να συμβεί), δεν θ’ αφήσει να πάνε στράφι οι θυσίες τόσων ετών.  

 

Υπάρχει ταυτόχρονα μεγάλο ενδιαφέρον για αγορές μετοχών εξαιτίας των χαμηλών τους αποτιμήσεων. Όπως έγραφε το «R» την Παρασκευή, είναι ακόμα χαρακτηριστικό ότι σε δεικτοβαρείς εταιρίες που βρίσκονται πολύ κοντά στα ιστορικά χαμηλά τους (Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Βιοχάλκο, Frigoglass, Ελληνικά Πετρέλαια και ΜΙG) η προσφορά τίτλων δεν παρουσιάζει κάποια κόπωση ενώ η πίεση σταδιακά βγαίνει και σε μετοχές που μέχρι πρότινος είχαν διαφοροποιηθεί αισθητά από την υπόλοιπη αγορά (Jumbo, Aegean, FF Group).

 

Νωρίτερα, το «R» έγραφε πως, σαφής είναι η υπεροχή των αγοραστών από το μεσημέρι και μετά στο ΧΑ, εξέλιξη που δημιουργεί αλυσιδωτή αντίδραση υπό την έννοια πως ενεργοποιεί περισσότερους παίκτες που τοποθετούνται στα Blue Chips θεωρώντας πως τα τρέχοντα επίπεδα μπορούν να αποτελέσουν μια πρώτη βάση και να δώσουν γρήγορα κέρδη από intra day κινήσεις.

 

Οι περισσότεροι εξ αυτών πάντως θα αναμένουν την «ετυμηγορία» των εκλογών αφήνοντας μέχρι τότε το πεδίο ελεύθερο στα κερδοσκοπικά χαρτοφυλάκια, αν και η συγκεκριμένη κατηγορία όσο πλησιάζουμε στην 25η Ιανουαρίου το πιθανότερο είναι να περιορίσει το ημερήσιο trading.

Από την άλλη μεριά η εικόνα του Γενικού Δείκτη και του FTSE ASE 25 δίνει κάποια πρώτα σήματα σταθεροποίησης στα τρέχοντα επίπεδα επιβεβαιώνοντας ως στιγμής το λιγότερο απαισιόδοξο σενάριο που δεν θέλει την αγορά να υποχωρεί προς το ιστορικό χαμηλό των 500 μονάδων, ωστόσο ουδείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει πως η τάση αυτή δεν θα αλλάξει όσο περνούν οι μέρες.

 

Σημειώνεται πως σήμερα η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας είναι χαμηλότερη από το 30%, παράμετρος που υπό άλλες συνθήκες θα αποτελούσε τον ορισμό της αγοραστικής ευκαιρίας, αλλά φυσικά οι άνθρωποι του χώρου προσθέτουν πως υπό άλλες συνθήκες δεν θα υπήρχε και αυτή η κεφαλαιοποίηση.

 

Αναφορικά με τις ανοδικές εξάρσεις που παρατηρούνται τις τελευταίες συνεδριάσεις, αποδίδονται κυρίως σε αγορές που έχουν να κάνουν με κλείσιμο ανοικτών θέσεων και βραχυπρόθεσμα «πονταρίσματα» υψηλού ρίσκου, ενώ συμβάλουν και ορισμένες κινήσεις στήριξης από μεγάλα εγχώρια dealing rooms (βλέπε τράπεζες).

 

Κέρδη που προσεγγίζουν το 10% καταγράφει η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, αγγίζοντας το 1,40 ευρώ και με όγκο 5,3 εκατ. τεμαχίων, σχεδόν 6% η άνοδος για την Alpha, στα 0,47 ευρώ, 6% η άνοδος και για την Πειραιώς, στα 0,9610 ευρώ με 7,3 και 2,6 εκατ. τεμάχια αντίστοιχα. Κέρδη σχεδόν 5% για τη Eurobank, στα 0,193 ευρώ και 13,6 εκατ. τεμάχια. Από εκεί και πέρα εντολές αγορών βγαίνουν στην ΕΧΑΕ, στα 4,91 ευρώ, MIG, στα 0,172 ευρώ, ΓΕΚ/Τέρνα, στο 1,88 ευρώ και Jumbo που επιστρέφει στα 8 ευρώ. Κίνηση πάνω από τα 26,30 ευρώ δίνει η μετοχή των Folli Follie, στα 5,12 η ΔΕΗ, στα 8,72 ο ΟΠΑΠ, στα 8,79 η ΜΕΤΚΑ και πάνω από τα 4,40 ο Μυτιληναίος.

 

Στ.Κ.Χαρίτος - Αντ. Τάντουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.