ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η αντίδραση των αναλυτών στην "βόμβα" της SNB

14:47 - 16 Ιαν 2015 | Οικονομία
Η αντίδραση των αναλυτών στην "βόμβα" της SNB
Ποικίλες ήταν οι αντιδράσεις του επενδυτικού κόσμου στη χθεσινή απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας (SNB) να καταργήσει την ελάχιστη συναλλαγματική ισοτιμία του 1,20 ελβετικό φράγκο ανά ευρώ, με τους αναλυτές να αιφνιδιάζονται και σε πολλές περιπτώσεις να μην μπορούν να κατανοήσουν τους λόγους αυτής της απόφασης.

Ορισμένες αντιδράσεις αναλυτών μετά την ανακοίνωση της απόφασης:

 

Alessandro Bee (J. Safra Sarasin): Είναι μία πολύ επικίνδυνη κίνηση. Μπορεί να το δει κάποιος από την ακραία αντίδραση των αγορών. Η εξήγηση ότι η υπερτίμηση του ελβετικού φράγκου έχει υποχωρήσει, δεν στέκει. Ας ελπίσουμε ότι η ακραία αντίδραση (στις αγορές συναλλάγματος) θα υποχωρήσει σύντομα. Σαφώς πρόκειται για απόφαση επικίνδυνη για την ελβετική οικονομία. Κατά τη γνώμη μου, καταστράφηκε η εμπιστοσύνη προς την SNB. Νομίζω ότι και αυτό προκαλεί μεγάλους κινδύνους.

 

Hans Redeker (Morgan Stanley): Ο πληθωρισμός στην Ελβετία βρίσκεται, όντως, σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Αυτό πρέπει να διορθωθεί. Ως εκ τούτου η SNB θα «ξαναμπεί στο παιχνίδι» της παρέμβασης στις αγορές συναλλάγματος, αλλά αυτή τη φορά θα αγοράζει τόσο δολάρια όσο και ευρώ. Νομίζω ότι η παρέμβαση για αγορά δολαρίων θα είναι πιο αποτελεσματική. Θα παρεμβαίνουν αλλά δεν θα επαναφέρουν το συναλλαγματικό όριο.

 

J.P. Morgan: Αυτό που ξαφνιάζει περισσότερο είναι ότι η SNB δεν επέλεξε ένα πιο ήπιο τρόπο για να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση. Με αυτόν τον τρόπο κόβει τον ομφάλιο λώρο που συνδέει τη δική της νομισματική πολιτική με αυτή της ΕΚΤ. Είναι, όμως, και μία κίνηση που μπορεί να προκαλέσει κινδύνους στην ισοτιμία ευρώ-φράγκου και να οδηγήσει το φράγκο χαμηλότερα από το ορθό επίπεδο ισοτιμίας, που εμείς την τοποθετούμε στα 1,10 ευρώ.

 

Alexander Baradez (IG Fracne): Είναι μία εξαιρετικά βίαιη και αναπάντεχη απόφαση. Η τράπεζα δεν προετοίμασε τις αγορές. Προκάλεσε πανικό σε αρκετές μορφές επενδύσεων. Επαναφέρει στο προσκήνιο την ανησυχία για τις επιπτώσεις που έχουν οι λανθασμένες αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών, σε μία στιγμή που αυτές οι αποφάσεις είναι που καθορίζουν την πορεία των αγορών.

 

Lex Van Dam (Hampstead Capital): Τεράστιες ζημιές στα trades ευρώ-φράγκου προκαλούν πωλήσεις πανικού και απομόχλευσης.

Chris Beauchamp (IG): Η πρώτη μου αντίδραση είναι ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να προχωρήσει σε κάποια κίνηση και ως εκ τούτου είναι παράξενο ότι υπήρξε αρνητική αντίδραση στις ευρωπαϊκές μετοχές. Όμως, δεν συμβαίνουν τέτοιες κινήσεις κάθε μέρα και είναι φυσικό οι άνθρωποι να φοβούνται ότι πίσω από την απόφαση κρύβεται κάτι μεγαλύτερο.

 

Darren Courtney-Cook (Central Markets Investment Management): Πρόκειται για μακελειό.

 

Patrick Jacq (BNP Paribas): Η απόφαση υποδεικνύει ότι η SNB δεν είναι, πλέον, αναγκασμένη να αγοράζει ομόλογα σε ευρώ προκειμένου να διατηρήσει την ισοτιμία στο 1,20. Αυτό θα επιβαρύνει το ευρωπαϊκό χρέος, αλλά ταυτόχρονα η τράπεζα δήλωσε ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα παρεμβαίνει, εάν χρειαστεί, στην αγορά συναλλάγματος. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και εάν δεν στηρίζουν την ισοτιμία του 1,20, εάν δουν το ελβετικό φράγκο να καταρρέει έναντι του ευρώ θα παρέμβουν, είτε με άμεση αγορά ευρώ, είτε μέσω αγορών ομολόγων σε ευρώ.

 

Johnathan Webb (Jefferies): Ξάφνιασε πλήρως τις αγορές. Η SNB αναμένει ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης την επόμενη εβδομάδα και σε συνδυασμό με τις ελληνικές εκλογές θα ήταν πολύ δύσκολο να διατηρήσουν τη σύνδεση ευρώ-φράγκου. Έτσι εγκατέλειψαν την πολιτική του ανώτατου συναλλαγματικού ορίου και μείωσαν τα επιτόκια περαιτέρω. Αναμένουμε ότι η ισοτιμία ευρώ-φράγκου θα φθάσει μεταξύ 0,9-1 φράγκο ανά ευρώ.

 

Geoffrey Yu (UBS): Η SNB εκτιμά ότι το QE της ΕΚΤ είναι προ των πυλών και ως εκ τούτου θα είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθεί το όριο του 1,20. Η αγορά είναι πλήρως αποσυντονισμένη αυτή τη στιγμή.

 

Neil Jones (Mizuho): Είναι μία κίνηση με πολλαπλές συνέπειες, με το γεν να είναι το πρώτο νόμισμα που θα ωφεληθεί.

 

Evelyn Herrmann (BNP Paribas): Η απόφαση να καταργηθεί η ελάχιστη συναλλαγματική ισοτιμία μας εξέπληξε. Δεδομένων των μεγάλων ποσών του συναλλαγματικού αποθέματος που συγκεντρώθηκε τα προηγούμενα χρόνια, προσδοκούσαμε ότι η SNB θα μείωνε κι άλλο το επιτόκιο καταθέσεων. Η ανατίμηση του ελβετικού φράγκου τώρα θα οδηγήσει σε χαμηλότερες τιμές εισαγωγών, αυξανόμενη πίεση προς τα κάτω στον ελβετικό πληθωρισμό και θα αποτελέσει πρόκληση για την ανταγωνιστικότητα των Ελβετών εξαγωγών (ειδικά εκείνων που γίνονται στην ευρωζώνη).

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.