ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Der Spiegel: Εκτός του προγράμματος QE της ΕΚΤ, τα ελληνικά ομόλογα

19:36 - 16 Ιαν 2015 | Οικονομία
Der Spiegel: Εκτός του προγράμματος QE της ΕΚΤ, τα ελληνικά ομόλογα
Αποκλεισμένα πιθανόν να είναι τα ελληνικά κρατικά ομόλογα από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (QE), το οποίο αναμένεται να ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) , όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Το πρόγραμμα που θα ανακοινωθεί μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ, στις 22 Ιανουαρίου θα προβλέπει ότι οι αγορές ομολόγων θα πραγματοποιούνται από την ίδια την κεντρική της τράπεζα και θα έχουν ανώτατο όριο το 20% με 25% του κρατικού της χρέους.

 

Τα ελληνικά ομόλογα δεν θα συμπεριληφθούν στις αγορές, λόγω της χαμηλής τους αξιολόγησης, αναφέρει το γερμανικό περιοδικό, το οποίο επικαλείται, μάλιστα, και σχετικές δηλώσεις του Ολλανδού Κεντρικού τραπεζίτη, Κλας Νοτ, ο οποίος τάχθηκε υπέρ αυτής της θέσης. Ο Νοτ, ανέφερε επίσης ότι θα πρέπει οι αγορές να γίνονται μέσω των Εθνικών Κεντρικών Τραπεζών και όχι της ΕΚΤ, ώστε να μην «μεταβιβάζεται» ο κίνδυνος μεταξύ των χωρών. 

 

Το δημοσίευμα του Der Spiegel  επιβεβαιώνει και το  Bloomberg που την περασμένη εβδομάδα, είχε αποκαλύψει ότι στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας μοιράστηκε στα μέλη του ΔΣ και τους Κεντρικούς Τραπεζίτες έτοιμο σχέδιο που συνέταξαν οι ειδικοί της ΕΚΤ με τις βασικές προβλέψεις για τις παρεμβάσεις που θα γίνουν, χωρίς να συμπεριλαμβάνει μέσα τα ελληνικά ομόλογα.

 
Το σχέδιο, σύμφωνα με τις πληροφορίες του πρακτορείου, προέβλεπε την αγορά κρατικών ομολόγων έως το ποσό των 500 δισ ευρώ. Ωστόσο οι αγορές αυτές θα αφορούν τα ομόλογα που έχουν "investment grade", δηλαδή η αξιολόγηση τους είναι τουλάχιστον "ΒΒΒ-".

Κάτι που σημαίνει ότι έμεναν εκτός του προγράμματος τα ομόλογα της Ελλάδας, με αξιολόγηση "Β" τα ομόλογα της Πορτογαλίας με αξιολόγηση "ΒΒ" και της Κύπρου με "Β+"


 Όπως σημείωνε το πρακτορείο στην παρουσίαση δεν έγινε αναφορά για τα ομόλογα που δεν διαθέτουν "investment grade", όπως τα ελληνικά, αν και στα προηγούμενα προγράμματα πάντα υπήρχε συγκεκριμένη αναφορά και πρόβλεψη.

 

Ωστόσο, αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ, δια μέσω των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου (όπως είναι και ο Νοτ) έχει επανηλειμμένως δηλώσει ότι τα ομόλογα των χωρών που δεν διαθέτουν υψηλή αξιολόγηση θα μπορούν να γίνονται δεκτά εφόσον η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα προσαρμογής.


Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο στο Spiegel.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 21:22 - 16 Ιαν 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.