ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Focus: Η Ελλάδα μπορεί να πληρώσει σήμερα τα χρέη της λιγότερο από ό,τι το 2010

00:15 - 19 Ιαν 2015 | Οικονομία
Focus: Η Ελλάδα μπορεί να πληρώσει σήμερα τα χρέη της λιγότερο από ό,τι το 2010
«Η Ελλάδα είναι σήμερα λιγότερο σε θέση να αποπληρώσει το εξωτερικό της χρέος από ότι ήταν το 2010» παρά τη στήριξη δισεκατομμυρίων, αναφέρει το περιοδικό Focus, επικαλούμενο έρευνα του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής (CEP), η οποία δημοσιεύεται στην «Welt am Sonntag».

«Η Ελλάδα μπορεί να πληρώσει σήμερα τα χρέη της λιγότερο από ό,τι πριν από την διάσωση», αναφέρει το δημοσίευμα, τονίζοντας ότι «μια έξοδος  της Ελλάδας από την Ευρωζώνη τρομάζει σήμερα λιγότερο από ό,τι πριν από τρία χρόνια».

 

«Η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας συνεχίζει να πέφτει ασταμάτητα», σημειώνει το περιοδικό, ενώ υποστηρίζει ότι «οι μεταρρυθμίσεις των περασμένων ετών και η τεράστια οικονομική βοήθεια ύψους 234 δισεκατομμυρίων ευρώ δεν άλλαξαν τίποτα σε αυτό».

 

Στην έρευνα που δημοσιεύεται στην "Welt am Sonntag" επισημαίνεται ότι κύριος λόγος για την κατάσταση είναι η απελπιστική κατάσταση των επιχειρήσεων. «Η ελληνική οικονομία παραμένει μη ανταγωνιστική και οι μισθοί κατά 10% πολύ υψηλοί», αναφέρει ο Ματίας Κούλας, ένας από τους ερευνητές που συνέταξαν την έρευνα.

 

Σημειώνεται ακόμη ότι από το 2010 έπεσαν οι τιμές για πολλά προϊόντα, αλλά αυτό δεν έγινε μέσω χαμηλότερων μισθών, αλλά μέσω απολύσεων. Για να μειωθεί η υψηλή ανεργία στη χώρα, θα έπρεπε να μειωθούν και οι μισθοί, συγκριτικά με την διεθνή πραγματικότητα, τονίζεται.

 

Επιπλέον, οι συντάκτες της μελέτης αμφισβητούν την χρησιμότητα ενός νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους: «Ένα κούρεμα χρέους θα αφορούσε μόνο το υπάρχον δημόσιο χρέος. Δεν θα μπορούσε όμως να παραμερίσει την κεντρική αιτία της ελληνικής δυστυχίας, δηλαδή το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και θα απάλυνε τα ελληνικά προβλήματα μόνο βραχυπρόθεσμα», αναφέρουν οι ερευνητές.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.